Gilda Popa
1338 vizualizări 7 nov 2018

"Nu îl poţi păcăli pur şi simplu călcând apăsat sau plimbându-te cu un alt pas decât cel obişnuit", a declarat Huang Yongzhen, CEO al Watrix, citat de Business Insider.

Software-ul poate identifica oamenii de la 50 de metri distanţă, chiar şi din spate sau cu feţe acoperite, a spus el.

China este deja celebră pentru uriaşul sistem de supraveghere şi pentru tehnologiile de recunoaştere facială de ultimă oră, dar noua tehnologie are o acurateţe de 94% şi poate recunoaşte o persoană chiar dacă şi-a schimbat fizionomia sau are faţa acoperită, spun dezvoltatorii.

Modul în care softul creează model digital al persoanei este complex şi ia în seamă mai mulţi parametri precum lungimea pasului, cadenţa, unghiul în care păşeşte şi cât de aplecat umblă. Modelul este apoi introdus în sistem şi comparat cu ce este în baza de date. Soft-ului îi ia cam zece minute să caute în înregistrări şi să identifice subiectul.

Dezvoltatorii Watrix spun că programul nu poate fi păcălit de cei care şchiopătează în mod intenţionat fiindcă sunt analizate foarte multe aspecte legate de mers şi de postură. Există şi o componentă ”umanitară”, mai susţin ei, şi anume că ar putea fi util şi pentru a interveni în ajutarea celor care au căzut pe stradă sau au fost doborâţi în mijlocul unei mulţimi violente.

China stă cel mai bine la capitolul supraveghere facială, sistemul fiind extins aproape în întreaga ţară. Recent, chinezii colectează şi mostre de voce, momentan baza de date fiind formată din 70.000 de amprente vocale în provincia orientală Anhui.

 

Citește și: