167 vizualizări 20 mai 2011

Un lider al reţelei teroriste Al-Qaida a discutat despre posibile "viitoare operaţiuni împotriva intereselor Statelor Unite în Polonia", postrivit unui document publicat de WikiLeaks, relatează Radio Polonia, în pagina electronică.

În decembrie 2004, Abu al-Libi, din cadrul Al-Qaida, "s-a întâlnit cu Shawqi Marzuq Abd al-Alam Dabbas (...), în Bajaur (Pakistan). Ei au discutat posibile viitoare operaţiuni împotriva intereselor Statelor Unite în Polonia", se arată în acest memorandum, marcat "secret" de către Departamentul Apărării, provenind de la Cartierul General al Forţei de Intervenţie Comune de la baza militară americană de la Guantanamo (Cuba).

Memoriul, adresat în septembrie 2008 comandantului Comandamentului de Sud al SUA, staţionat la Miami, este o evaluare a deţinutului Abu al-Libi, de la Guantanamo, despre care documentul afirmă că "a fost lider operaţional Al-Qaida şi cooperează de mult timp cu Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri", al doilea în ierarhia reţelei teroriste.

Abu al-Libi, capurat în 2005, este cel care a spus, într-un interogatoriu, în închisoarea militară, că un dispozitiv nuclear a fost "amplasat în Europa" şi va fi utilizat pentru răzbunarea eventualei morţi a lui ben Laden. Liderul terorist a fost eliminat la 2 mai, în Pakistan.

În memoriul din 2008 se mai afirmă că deţinutul US9LY-010017DP, în vârstă de 41 de ani, născut la Tripoli (Libia), a condus, pentru o perioadă, între alte activităţi "opraţiunile Al-Qaida în Irak". Potrivit documentului, Abu al-Libi s-a aflat, de asemnea, în spatele "tentativei de asasinare a preşedintelui Pakistanului (Pervez) Musharraf".

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro

Citește și: