Mircea Olteanu
1257 vizualizări 11 sep 2018

Staţia, care a fost redeschisă sâmbătă, cu doar trei zile înainte de comemorarea a 17 ani de la atentate, a fost redenumită WTC Cortlandt.

"WTC Cortlandt este mai mult decât o nouă staţie de metrou. Este simbolul hotărârii newyorkezilor de a restaura şi îmbunătăţi substanţial întreaga zonă a World Trade Center", a comunicat Joseph Lhota, preşedintele Autorităţii Metropolitane de Transport.

Construcţia staţiei a început în anul 2015, proiectul costând 181 de milioane de dolari.

"A fost o provocare majoră reconstrucţia metroului, în acelaşi timp în care s-a reconstruit zona de deasupra lui", a declarat Mitchell L. Moss, directorul Centrului Rudin pentru Politici şi Managementul Transporturilor de la Universitatea din New York.

Staţia a fost parţial îngropată în urma prăbuşirii turnurilor gemene aflate deasupra.

„Noua staţie de metrou WTC Cortlandt de pe magistrala 1 este acum deschisă publicului. Este accesibilă în totalitate, are mai puţine coloane pentru un flux mai bun de călători şi dispune de un sistem modern de ventilaţie, pentru a-ţi oferi răcoare în zilele toride”, anunţă NYCT Subway.

The new WTC Cortlandt station on the 1 line is now open to the public. It’s fully accessible, has fewer columns for easier customer flow, and is also air-tempered to keep you cooler on hot days. pic.twitter.com/A5DaiBb06w

— NYCT Subway (@NYCTSubway) 8 septembrie 2018

Trump comemorează 17 ani de la 9/11 în Pennsylvania

Preşedintele american, Donald Trump, va comemora împlinirea a 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 în Pennsylvania, pe un câmp unde s-a prăbuşit unul din avioanele deturnate de terorişti, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence va merge la Pentagon, informează agenţia The Associated Press.

La 17 ani de la atentate, numeroase manifestări sunt prevăzute la New York şi în alte oraşe americane: momente de reculegere, proiecte de voluntariat şi un nou monument comemorativ în Pennsylvania.

Preşedintele, însoţit de soţia sa, Melania Trump, va participa la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor care se va desfăşura în apropiere de localitatea Shanksville, Pennsylvania, unde sâmbătă a fost inaugurat un monument comemorativ denumit "Turnul Vocilor".

În acest loc, în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, s-a prăbuşit un avion de pasageri, zborul United Airlines Flight 93, după ce pasagerii şi membrii echipajului, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, s-au luptat cu teroriştii care au deturnat aeronava. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut.

Anul trecut, pentru prima dată în calitate de preşedinte al SUA, Donald Trump a ţinut un moment de reculegere la Casa Albă şi a participat la ceremoniile de comemorare de la Pentagon, unde un alt avion deturnat prăbuşit.

Aproape 3.000 de persoane au decedat după ce două avioane deturnate de terorişti au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, provocând prăbuşirea lor, o altă aeronavă a lovit Pentagonul, iar un al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

O tragedie care a declanşat un război fără sfârşit împotriva radicalismului islamic

Statele Unite marchează, marţi, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.

Un fost student al NYU a filmat momente dramatice în timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.

Primul avion loveşte turnurile gemene WTC2,977 de persoane nevinovate şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.

"Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.În sfertul de secol scurs după războiul din Vietnam şi până la 11 septembrie 2001, Statele Unite au purtat doar războaie scurte, cele mai multe cu o durată măsurabilă în zile. Primul Război din Golf a durat 43 de zile, Bombardamentele NATO în Iugoslavia s-au terminat după 78 de zile.

Însă după 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă de perioadă neîntreruptă din istoria americană.

Lucruri mai puţin cunoscute despre tragedia 9/11SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum, şi există semne că vor mai dura încă mulţi ani.

Victoriile răsunătoare pe câmpul de luptă au fost urmate de eşecuri frustrante pe termen lung. SUA au slăbit foarte mult organizaţia teroristă al-Qaida în mai multe ţări, doar de slăbiciunea acestei reţele a profitat Stat Islamic. Mai mult flagelul islamist s-a răspândit şi în alte regiuni de pe glob, cum ar fi Filipine, Indonezia sau ţările din zona africană a Sahelului. Talibanii au fost alungaţi de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenţi. Saddam Hussein a fost înlăturat în Irak şi Moammar Gadhafi în Libia, dar regimurile lor dictatoriale, dar stabile, au creat condiţiile pentru izbucnirea de războaie civile în ambele ţări.

Momentul în care George Bush primeşte vestea privind atentatele teroristeAproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale.

Criticii argumentează că Statele Unite au puţine succese de lungă durată să arate în urma intervenţiei militare în regiunea Orientului Mijlociu, şi după cele mai multe standarde, regiunea este acum într-o stare mai gravă decât era în urmă cu 17 ani, relatează postul National Public Radio (NPR).

Războiul din Irak. Trupele americane în acţiune

Interviu cu Osama bin Laden, „creierul” atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA

Citește și: