Gandul.info
Eugen Istodor
1690 vizualizări 17 iul 2016

„Suntem 20 de prieteni şi reconstituim regatul anglo-saxon dintre anii 900-1100. Este un fapt obişnuit, un joc social acest Reenactment în Marea Britanie. Le spunem oamenilor istoria, învaţă lucruri esenţiale despre cum a fost, într-un fel interactiv. Noi ne situăm pe vremea cuceririlor vikingilor. Vikingii au hărţuit două secole regatele anglo-saxone, până când acestea s-au unit.”

O aşezare de secol 10 făcută de oamenii secolului 21

„Ne adunăm în weekend într-o fostă fermă, la vest de Birmingham. Proprietarul a făcut acolo un sanctuar de animale nedorite, abandonate, lovite, sălbatice şi domestice. Acolo, pe o parte din fermă, reconstituim o aşezare din anii o mie. Este o proiecţie a noastră, documentată, bineînţeles. Case din lut, de o cameră, din lemn, stil bordeie. Avem şi o sală mai mare pentru ospeţe şi judecăţi.”

De unde îmbrăcămintea, încălţările? De unde coifurile?

„Există un întreg comerţ. Poţi să-ţi cumperi orice îţi doreşti, din orice secol. Există reţele de obiecte pentru Reenactment. Unele lucruri le-am cusut chiar eu, altele le-am cumpărat sau adaptat. De exemplu, mi-am luat o ie destul de largă din România şi o folosesc drept cămaşă de secol 10. Este, nu-i aşa, o proiecţie, o creaţie a noastră. Nu poţi avea costumaţie de secol 10, vă daţi seama! Altă tunică a mea este umplută cu păr de cal, când o dau jos după Reenactment miros tot a bălegar.”

Cum se întâmplă o reconstituire?

„În weekend vin orăşenii cu tot cu copiii lor şi-i privesc pe oamenii ce-şi trăiesc visul de secol 10. Ce văd? Bătălii, dialoguri despre strategii, dar şi ateliere hand made. În fierărie, de exemplu, se fabrică pe loc tot felul de mici obiecte de efect. Copiii se amuză, se minunează. Este ca-n jocurile lor de strategie de pe net.   


Luptele sunt reale?

„Un lucru este sigur. Ne antrenăm câteva luni. Şi există reguli foarte stricte. Nu ai voie să loveşti la cap. “Tricou-şold” este regula. Dar ţine de antrenamentul intens. Atunci, când ne luptăm, o facem serios, dar fără, repet, să ne pricinuim răni grave şi nici intenţionate. Aici îşi spun cuvântul antrenamentele. De asemenea, scenele sunt suportabile pentru copii, adică, ne luptăm, îndemnăm sau înjurăm cu moderaţie.”

Ce înjurături?

Sunt permise cele pentru urechile copiilor: „Copil nevrednic, comparaţii cu porcii, insultat de originea incertă, nu se ştie cine-i tatăl, mama.”În ce secol trăieşte Axinte?

„Când se lasă seara, când spectacolul se încheie, când uiţi că ai facebook, apusul îţi intră în sânge. Nu mai ştii în ce secol eşti. Pulpa de miel sfârâie în proţap şi bei mied sau cidru cu prietenii din acelaşi corn. Nu contează secolii. Preţuieşti clipa."

 

 

Citește și: