204 vizualizări 3 aug 2010

Adriean Videanu a fost, ieri, la Videochatul Gândul, unde a răspuns trei sferturi de oră întrebărilor venite de la cititori şi apoi a vorbit, la Interviurile Gândul, despre situaţia din Guvern şi din partid. Iată mai jos o parte din răspunsuri, varianta integrală a interviurilor putând fi accesată pe www.gandul.info

Despre casa de la Snagov, de 1.350 mp: "Pare mare, dar nu e"

"Casa de 1.350 de metri pătraţi pare mare, pentru că are P+1 şi o mansardă, dar nu e. Sunt patru dormitoare, o poartă, un living, un birou, un garaj şi dependinţe. Referitor la averea mea, am respins toate aprecierile cum că am 200 de milioane de euro. Singura mea avere e cea din declaraţia de avere. Desigur, sunt acţionar, dar sunt printre puţinii politicieni care au declarat-o".

Despre începuturi: "Înainte de 1989 am muncit în zona legumicolă, la 14 ani am plecat de acasă"
"Am fost un om care a muncit foarte mult alături de părinţii lui. Eram în zona legumicolă, în zona din care eu vin, din Teleorman. Asta nu înseamnă că mi-a fost ruşine ca student fiind sau elev fiind să mă trezesc la 5 dimineaţa şi să mă culc la 12 noaptea şi să muncesc alături de părinţii mei. Am muncit destul de mult, părinţii mei nu au fost nici securişti, nici membri de partid", a precizat Videanu la întrebarea referitoare la ce a făcut înainte de 1989, dacă a vândut varză în piaţă. Videanu a arătat că a plecat de acasă de la vârsta de 14 ani, iar părinţii săi nu au ştiut unde a făcut liceul şi facultatea.

Despre afacerile "doar cu o strângere de mână"
Ministrul a spus că în România se mai pot face afaceri "doar cu o strângere de mână" şi că s-a simţit "mai confortabil în zona de business decât în politică", unde este dezamăgit de "oamenii care nu au nimic de spus pentru societate şi fac doar atacuri politice". El a dat ca exemplu în acest sens un contract în Arabia Saudită obţinut de una dintre firmele pe care le deţine, respectiv Marmosim: "Cel mai important contract extern al meu l-am făcut cu o strângere de mână şi încă se mai pot face afaceri aşa în România. Este un contract pe 12 ani şi niciodată nu a întârziat vreun container sau vreun euro".

Despre alianţa PDL-PNL şi despre condiţia liberalilor "fără Băsescu"
"Aceasta (condiţia "fără Băsescu") este obtuzitatea din punctul meu de vedere în realizarea unei alianţe PDL-PNL. Din punct de vedere doctrinar, lucrurile nu sunt foarte diferite, chiar aş putea spune, că am lucrat destul de mult împreună, ele sunt chiar foarte apropiate. Aici e problema de persoane. Iar când o formaţiune politică condiţionează o alianţă politică de problema de persoane, deja eu cred că este în zona obtuzităţii politice. Ar trebui găsite acele elemente care unesc un anumit curent politic, o anumită gândire doctrinară şi nu neapărat elementele care pot să despartă".
"Dacă un politician îşi face calculele pe sondajele de opinie de astăzi, este cel puţin naiv. Asta este naivitatea care răzbate în momentul de faţă din atitudinea celor de la PSD şi PNL. Practic, orice majoritate se face pe voturile din Parlament, nu pe previziunea din sondajele de opinie. Iar nebunia unora cu alegerile anticipate ar arunca România într-o criză fără precedent. O criză politică peste criza economică actuală ar duce în mod automat la lipsa de credibilitate a României, ar aduce prejudicii de necuantificat în această perioadă. Dar naivitatea unor politicieni îi face să se manifeste ca atare".

Despre Cristian Preda
"Domnul Cristian Preda să vină cu argumente. Sunt dispus să fac o discuţie cu domnul Cristian Preda, dar pe argumente economice şi pe ce-ar fi trebuit să facă Guvernul, până oboseşte".

Despre "Observatorul preţurilor" şi campania "Consumă româneşte"
Videanu a spus că termenul în care Observatorul preţurilor să devină funcţional a fost stabilit pentru 15 septembrie şi va avea "un efect psihologic" pentru a atenua specula.
"Vom avea un demers suplimentar în toamnă, respectiv campania «Consumă româneşte». Vrem să arătăm diferenţa de preţ între produsele autohtone şi cele importate. E incorect să rămână produse pe câmp că nu are cine să le valorifice şi să importăm produse".
"Vrem să creăm centre de depozitare pentru produsele agricole, acesta fiind un pas important în reindustrializarea producţiei alimentare şi fiscalizarea agriculturii, care e importantă. Niciun investitor nu va veni să îşi facă de exemplu fabrică de conserve dacă nu va avea un centru de unde să îşi procure materia primă".

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește și: