34 vizualizări 23 iun 2009

Ministrul Trans­porturilor Radu Berceanu susţine că nu se simte jignit de faptul că Liviu Dragnea l-a făcut tâmpit. Invitat la Interviurile Gândul, Berceanu a susţinut că Dragnea a încercat să-şi impresioneze colegii de partid, în perspectiva candidaturii sale la funcţia de secretar general al PSD. Berceanu declară că pesediştii sunt obsedaţi de alegerile prezidenţiale şi prea puţin preocupaţi de guvernare. Liderul PD-L admite, însă, că, politic, nici partidul său, nici PSD nu ar fi avantajat de o altă formulă guvernamentală, o coaliţie de trei fiind mult mai greu de gestionat. Ministrul dă ca sigură victoria lui Băsescu la prezidenţiale, pe care actualul şef al statului le va câştiga „fluierând”, tocmai cu ajutorul detractorilor săi.

- Am auzit, în înregistrarea şedinţei PSD de vineri, cum oameni importanţi din PD-L au fost jigniţi: dl. Boc – ţâşti-bâşti, dl. Videanu – fură cum respiră, dl. Pogea – incompetent, dvs. – tâmpit. Reacţia PD-L a fost „suntem dezamăgiţi” şi atât. De ce aţi întors şi celălalt obraz?

- Dacă am fi reacţionat, ca de obicei, nu s-ar mai fi ştiut cine a început, cine a reacţionat şi s-ar fi scris «PSD şi PD-L s-au luat de păr» sau se ceartă, ceea ce nu cred că de foarte multe ori a fost cazul. Până prin 10 mai, noi n-am avut niciun fel de reacţie, deşi de foarte multe ori s-au tot spus tot felul de lucruri, tocmai pentru că nu vrem să intrăm în tipul ăsta de dialog. Dacă vor să facă tot felul de referiri de genul ăsta, e treaba lor. Spuneţi că ne-au jignit. Mă îndoiesc că dl. Dragnea e calificat să facă referiri de genul ăsta şi din acest motiv nu mă interesează, nu mă jigneşte. Totuşi, e de preferat să-ţi spună «tâmpit» un duşman decât să-ţi spună prostănac toţi colegii.

- Cu toate că nu e calificat, dl. Dragnea a făcut aceste aprecieri...

- E problema lui. Ei au multe probleme şi mai vechi, mai multe decât aveam noi impresia şi văd că permanent se filmează prin maşini şi se dau în presă, se filmează pe la şedinţe şi se înregistrează şi se dau în gât unii pe alţii. Noi nu vrem să jucăm în filmele astea, în seria asta.

- Sugeraţi că episodul de vineri, de la Cex, a fost regizat, că PSD a scăpat intenţionat în presă acele înregistrări?

- Nu, unii dintre ei poate, ea de acolo a fost dată. Dar nu a fost o decizie «Băi fraţilor, acum vorbim aşa, înregistrăm şi dăm chestiunea asta la presă». Unul a pus pe acolo telefonul, a înregistrat, unul dintr-o anumită falangă, facţiune, care voia să îi dea în gât pe ceilalţi. Se poate destul de uşor presupune cam din care parte face, pentru că acolo au vorbit toţi, dar au apărut zicerile mai drăguţe sau mai puţin drăguţe ale unora. E clar că cel care a dat înregistrarea e de la una din celelalte două – trei falange. Mie mi se pare uşor copilăreşti toate... Dragnea n-a fost în stare să stea trei zile ministru sau trei a stat, n-a fost în stare să stea patru, dar acum vrea să fie secretar general (al PSD – n.red.). Bănuiesc că s-a umflat în faţa suporterilor şi i-a făcut praf pe diverşi care sunt nişte ţinte. Cu ei faţă în faţă e mai greu! Acolo s-a înfoiat ca să-şi manifeste hotărârea de a face o treabă extraordinară dacă va fi secretar general. Alţii, tot aşa, pe acolo se înfoaie şi sunt mai cocoşi. Geoană îi roagă frumos «Daţi, mă, în ei că mă ajutaţi pe mine, că eu nu prea am o stare foarte hotărâtă». Deci eu nu cred că trebuie să fie ceva care să fie luat în serios. M-a şi distrat.

„Orice altă formulă de guvernare e mai proastă şi pentru ei, şi pentru noi”

- Plecând de la acest îndemn al lui Geoană - «Haideţi să-i atacăm» -, cum vă mai aşteptaţi să meargă guvernarea bine în viitor?

- Nu ne aşteptam că n-o să încerce să ne atace, mai ales că acum prezidenţialele chiar au rămas singurul ţel. Eu am spus de la început că totul anul ăsta se joacă în direcţia prezidenţialelor. S-a crezut că ne preocupăm de criză, că ne preocupăm de alegerile europarlamentare. Noi chiar ne-am preocupat, dar, pentru ei, n-a fost niciun moment într-adevăr un scop măcar pentru o anumită etapă, să facem un program anticriză, să luăm nişte măsuri şi să ne şi ţinem de ele sau la europarlamentare să explicăm oamenilor ce-i cu Parlamentul ăsta european. Ei tot către prezidenţiale au ţinut-o. Când am propus punerea deodată a celor două campanii de europarlamentare şi prezidenţiale, au sărit toţi în sus, ceea ce mie mi-a arătat că erau nepregătiţi. Ca ăia care, la facultate au examen marţea viitoare şi se duc la profesor «vă rugăm noi, vineri» şi când profesorul zice «bine, mă, vineri», ei - «ura, la bere!» şi tot joi seară învaţă. Ca aşa şi cum ei. Nu văd ce-o să se întâmple, o mare schimbare, nici în Crin Antonescu şi anturajul, nici în Mircea Geoană şi anturajul dacă mai au acuma încă câteva luni, în care o să se mai roage... Dacă a fost acum la Turnu Măgurele, daca data viitoare o să fie la Turnu Severin şi o să se mai roage «daţi, mă, în ei». Să dea!

- Şi atunci, cum funcţioneză guvernarea şi la ce mai e bună dacă inclusiv măsurile anticriză, pentru care a fost creată, nu sunt puse în practică?

- Ba nu. Eu am spus că pentru ei n-a fost o preocupare nici stabilirea măsurilor şi nici punerea lor în practică. S-a şi văzut, uitaţi-vă la tezele de la Turnu Măgurele. Există vreo vorbă «am analizat participarea noastră la guvernare şi ne-am gândit ca pe ministerele noastre să mai luăm 16,2 măsuri care să mai îndrepte pe la Sănătate, pe IMM, pe la Învăţământ». N-a fost nicio preocupare de genul ăsta.

- Liderii PD-L spun că alianţa e făcută să dureze patru ani. Dinspre PSD, se vorbeşte însă despre schimbarea ei după prezidenţiale. Dată fiind şi nonreacţia de acum, nu creaţi senzaţia că vă agăţaţi de PSD?

- Noi am pornit la o construcţie care nici nu poate fi făcută pe un termen foarte scurt şi de asta am discutat cu ei despre patru ani. La un moment dat s-a discutat despre opt ani. Chiar vrem să ne ţinem de cuvânt. Şi pentru că perioada e aşa de complicată, încât nu-ţi poţi permite măsuri scurtuţe şi punctuale de o lună – două. Dar şi dintr-un alt motiv, pe care cred că îl ştim foarte bine şi ei, şi noi: pleacă una dintre părţi, ce facem mai departe? Hai să zicem că face unul cu PNL şi UDMR, ce face? Ce e o guvernare care va avea 50 la sută plus un picuţ şi în care va bătea vântul la orice parlamentar care nu se scoală în dimineaţa când e nu ştiu ce vot, în care va fi cu trei părţi care vor trebui menajate, pentru că asta e soarta guvernărilor de coaliţie. Dvs. aţi decis, electoratul, să fie aşa. Când ai trei părţi, e mult mai complicat decât când ai două părţi, iar, uneori, cu cât părţile sunt mai mici, cu atât sunt mai greu de..., pentru că, cu cât părţile sunt mai mici, cu atât pretenţiile sunt mai mari. O altă formulă de guvernare, pentru ei sau pentru noi, cine e cinstit, corect şi o analizează cu experienţă politică şi la rece, îşi dă seama că e mai proastă. Şi e mai proastă şi pentru România. Eu cred că, din cele două motive, alianţa chiar o să ţină patru ani.

„Băsescu va câştiga fluierând alegerile. Nu văd, până una-alta, vreun pericol”

- Vă declaraţi convins, în urmă cu câteva luni, că Traian Băsescu va candida. Vă menţineţi certitudinea asta?

- Eu am spus «eu cred că Traian Băsescu va candida». Eu n-am de unde să ştiu ce decizii va lua preşedintele. Eu cred că dl. preşedinte a făcut foarte bine că nu s-a declarat candidat când au vrut Geoană sau Antonescu să deschidă balul ăsta. Ei probabil că, dacă nu i-ar fi împiedicat alegerile parlamentare de anul trecut, se declarau candidaţi de acum doi ani, ca să se poată antrena cât mai mult, să bată la perete, ca la tenis, ani de zile, până ajung pe zgură. Asta nu înseamnă că dacă ei s-au declarat de foarte mult timp, e o problemă cu Traian Băsescu care se declară târziu. De ce trebuie un preşedinte, din cinci ani de mandat, trei să fie preşedinte şi doi să fie candidat?! Când va veni momentul, probabil destul de aproape de începutul campaniei, va decide ce are de făcut.

Nu ştiu de ce fac foarte mulţi eroarea fundamentală să raporteze totul la Băsescu. Îl ajută enorm, pe gratis, să iasă preşedinte la iarnă fluierând. Pentru că ei se trezesc cu Băsescu, se culcă cu Băsescu, orice se întâmplă e de la Băsescu. Şi atunci oamenii pe cine or să voteze, pe ăla care a făcut toate aceste lucruri sau le-a influenţat. Cum o să voteze cineva un exeget sau critic de pe margine?! O să voteze originalul! De asta cred că dl. Băsescu şi noi, PD-L, vom avea o toamnă destul de liniştită, din lipsă de adversari. Nu văd, până una-alta, vreun pericol.

Citește și: