4958 vizualizări 23 mar 2016

După raportul procurorilor care arată că tragedia din Colectiv ar fi fi putut fi evitată dacă legea era respectată, într-un alt raport, cel al Corpului de control al Guvernului, scrie negru pe alb că intervenţia de urgenţă de la Colectiv a fost necoordonată, cu elemente de improvizaţie. Mai mult, Mecanismul de protecţie civilă al UE nu a fost activat, deşi era aplicabil.

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv şi rudele victimelor sunt revoltaţi de modul în care autorităţile au gestionat situaţia în noaptea tragediei şi spun Raportul Corpului de Control al Guvernului confirmă ceea ce ei au spus până acum.

Într-o ediţie specială a Interviurilor Gândul, de la ora 15.00, Clarice Dinu, redactor şef al Gândul, alături de Teodor Tiţă, redactor şef mediafax.ro, şi invitaţii  Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care şi-a pierdut viaţa,  şi Sorin Lazăr, supravieţuitor din Colectiv,  au analizat concluziile din ultimul raport al autorităţilor.

Sorin Lazăr: „Trebuie să plătească toţi cei care au greşit”

Sorin Lazăr a fost spitalizat 48 de zile, după ce a reuşit să se salveze din Colectiv şi califică intervenţia „haotică”. „Nu mi s-a părut că au intervenit la timp, a fost foarte haotic. Am stat 10 minute când am ajuns afară şi cei de la ambulanţe nu prea aveau ce să facă, i-am întrebat de ce nu plecăm la spital mi-au zis că nu au primit aprobare, am stat degeaba 10 minute, timp în care ambulabnţa putea să se ducă cu un prim val de răniţi la spital şi să se întoarcă. Timp pierdut”, a spus el.

Sorin a povestit mai departe haosul din spitale, cum medicii erau copleşiţi de numărul victimelor.

„La spital nu cred că ştiau ce s-a întâmplat, dar s-a lucrat cât de bine s-a putut în situaţia aia. Au făcut tot ce au putut dar nu cred că au fost alertaţi câţi răniţi vin. Fără doamna doctor care m-a tratat, nu cred că eram azi aici, o să-i mulţumesc toată viaţa”, a spus el, adăugând că, însă, coşmarul „nu o să se termine niciodată”.

Sorin Lazăr consideră că trebuie să plătească toţi cei care au greşit. „Cred că trebuie să plătească toţi cei care au greşit, de la cel care a dat autorizaţia necorespunzătoare pentru deschiderea clubului, până la cei cu artificiile”, a mai povestit acesta.

Întrebat fiind despre posibilitatea schimbării lucrurilor în viitor în România, Sorin Lazăr a spus: „Eu sper. La cum se mişcă lucrurile putem doar să sperăm. Adică, oamenii care sunt vinovaţi... acum nu mai dai de ei. Domnul Arafat, de exemplu este sunat de ziarişti cu privire la raportul care a apărut ieri şi nu răspunde la telefon. De ce? Eu chiar aş vrea să ştiu ce are de spus despre asta.”

Eugen Iancu:  „Domnul Raed Arafat s-a ocupat să apară la televizor”

Eugen Iancu este tatăl lui Alexandru, unul dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv. 

Bărbatul vorbeşte despre lipsa implementării planului roşu de intervenţie, aşa cum ar fi fost normal în acea situaţie. „Ce a însemnat planul roşu? Eu din ce am citit înseamna alertarea tuturor instituţiilor, inclusiv SRI, DIICOT, inclusiv cele private, nu doar cele de stat. Deci ce fel de plan roşu este ăsta când este refuzat ajutorul ambulanţelor private. Domnul Arafat a zis că se descurcă singur. S-a descurcat atât de bine, încât 100 dintre cei internaţi au ajuns la spital prin mijloace proprii. O salvare din mediul privat nu era bună, în schimb un taxi era nemaipomenit”, a declarat Eugen Iancu. 

„Domnul Raed Arafat s-a ocupat să apară la televizor. Sunt victime şi martori care spun că în momentul în care a intrat domnia sa pe stradă toată activitatea s-a oprit, inclusiv resuscitarea, pentru că trebuiau să-l salute pe Luminăţia Sa”, a spus bărbatul. 

Întrebat de ce crede că nu s-a cerut ajutor internaţional, şi nu s-a activat planul de protecţie civilă, deşi era aplicabil în situaţia dată, Eugen Iancu a răspuns: „Întrebarea nu este de ce s-au opus, este de ce au refuzat. Spitalul Militar din Belgia a transmis de sâmbătă oferta să trimitem răniţii la ei”.

„Toţi eram bulversaţi, acum ne dăm seama că am fost minţiţi continuu. Noi speram, ne agăţam de orice. Băiatul meu sâmbătă, duminică a respirat singur, el a cedat din cauza fumului inspirat şi din cauza bacteriilor din spitale”, a a adăugat el.

Eugen Iancu spune că vor acţiona în instanţă anumite organisme şi persoane, pentru început pe cont propriu şi apoi prin asociaţia victimelor, după ce cele trei anchete începute se vor termina. 

Referitor la ieşirea persoanelor vinovate din viaţa publică, Eugen Iancu spune că acest lucru nu este suficient: „Observăm cu toţii că de 26 de ani se schimbă câte un ministru. Mie mi s-ar părea normal ca acel ministru care a venit cu o echipă în teorie, sub el este o echipă nemuritoare, care este transpartinică şi care face toate jocurile”.

„Deci eu nu pot să las ca băiatul meu de 22 de ani să fi murit degeaba. Nu ştiu, dacă se ducea pe munte şi venea avalanşa, dacă se ducea cu tineri într-un mediu privat şi-şi dădea foc că bea prea mult... Dacă o să luaţi lista o să vedeţi că acolo erau numai tineri de calitate, toţi absolvenţi de studii superioare. Erau arhitecţi, artişti, cântăreţi, erau cântăreţi care nu câştigau bani, care investau banii pe care îi câştigau la muncă în artă”, a declarat Eugen Iancu. 

În privinţa declaraţiilor care au fost făcute de reprezentanţi ai Bisericii, Eugen Iancu aşteaptă scuzele acestei instituţii. „Să vii să numeşti aceşti tineri satanişti este o mizerie. Noi n-am primit scuze, aşteptăm scuze de la mulţi”, a spus acesta. 

Despre asociaţia înfiinţată pentru victimele din Colectiv, Eugen Iancu spune că are ca scop ajutorarea tinerilor cu probleme mari, care au primit foarte puţini bani din partea statului. „Domnul Bănicioiu spunea că în următorii 20 de ani o să primească toţi de toate. Acum ar spune că nu mai e el ministrul Sănătăţii, că dacă nu ar fi avut de toate. De toate au avut şi a doua zi. Prin „de toate” se referea la bacterii, vă spun eu”, a declarat acesta. 

Eugen Iancu spune că există părinţi care încă nu şi-au revenit din şoc: „Cum spun eu, suntem ca nişte stafii. Eu sunt mai bine, într-un fel, pentru că am ales calea aceasta, de a vorbi, dar sunt părinţi care încă nu şi-au revenit. Ţin legătura cu mulţi dintre părinţi”. 

Întrebat ce i-ar spune lui Raed Arafat, Eugen Iancu a declarat că nu ar şti ce să-i spună. Mai degrabă, nu i-ar spune nimic. „N-aş şti ce să vă spun acum. În niciun caz nu sunt un om agresiv. Nu ştiu, cred că nu i-aş spune nimic pentru că de omul acesta a început să-mi fie şi milă şi silă în acelaşi timp. Un individ care merge prin ţară şi face prezentări cu succesul lui şi care spune spune că 64 de morţi sunt un succes. Acest om este o mare problemă şi va trebui să răspundă”, a spus acesta. 

Oana Moleşag, sora unei victime din Colectiv: „Niciodată nu este prea târziu. Sinceră să fiu, pentru mine a fost ca o gură de aer că am citit raportul respectiv”

Oana Moleşag, sora unei victime din Colectiv, un tânăr care a primit îngrijiri medicale în Belgia, a declarat că raportul Corpului de control demonstrează că „nu suntem nebuni şi pur şi simplu au fost nişte nereguli”.

„Am citit ieri concluziile respective. Niciodată nu este prea târziu. Sinceră să fiu, pentru mine a fost ca o gură de aer că am citit raportul respectiv. Ieri a venit şi confirmarea autorităţilor. Nu suntem nebuni şi nici nu avem nimic personal cu unul sau cu altul. Pur şi simplu au fost nişte nereguli. Serviciile trebuie să fie pregătite şi a fi pregătit înseamnă să recunoşti greşelile. Câtă vreme noi ca şi răniţi şi ca oameni implicaţi nu am primit niciun fel de motivaţii... motivarea activităţii dânşilor din acea seară, din acele săptămâni şi din timpul care a urmat. Nu este un reproş, este dorinţa noastră de a fi ascultaţi”, a declarat aceasta. 

„Aşteptăm explicaţii de la instiuţii, nu de la o persoană. Darea unei demisii este o alegere personală. Eu nu comentez cine cum îşi dă demisia”, a completat Oana Moleşag. 

Oana, cetăţean belgian, s-a ocupat şi de alertarea autorităţilor din ţara adoptivă, astfel încât să fie trimise ajutoare în România. „Fratele meu a fost transferat la Bruxelles... eu sunt cetăţean belgian. Noi eram foarte panicaţi aşa că eu mi-am rugat prietenii să facă tot posibilul să aducă ajutor în România. Ei au început să dea telefoane ca simpli cetăţeni, ca simpli cetăţeni au ajuns la Spitalul Militar şi până la urmă aceşti oameni au venit şi au luat un număr de răniţi”, a spus Oana. 

În privinţa revenirii fratelui Oanei în ţară pentru recuperare, aceasta spune că va ţine cont de părerea medicilor din Belgia. „Dacă ei vor spune că în acest moment recuperarea se poate face în România, se va întoarce în România”, a spus aceasta.

 

 

 

Citește și: