74 vizualizări 4 iun 2010

Prezenţa în guvern a progresiştilor conduşi de Gabriel Oprea încinge spiritele cu doar câteva zile înainte de preconizata încercare a opoziţiei de a demite cabinetul Boc prin moţiune de cenzură. Suspiciunea cum că prin intermediul unei eventuale remanieri, democrat-liberalii încearcă să facă loc UNPR-iştilor este taxată de ministrul Apărării. "Nu umblăm după ciolan, însă avem specialişti buni. Nu ne dăm la o parte, doar laşii pleacă. Dacă ni se vor solicita oameni nu va fi nici o problemă", spune Gabriel Oprea, dând garanţii că independenţii din parlament nu vor vota împotriva executivului. Şeful Apărării este taxat, însă, dur de către eurodeputatul PDL, Cristian Preda. "Nu cred că un general în rezervă cum este domnul Oprea, cu cariera pe care a avut-o, ar trebui să fie ministrul Apărării. M-am exprimat de mai multe ori în acest sens", este replica dată de Preda la videochatul Gândul, europarlamentarul explicând că înţelegerea dintre PDL şi UNPR nu este de bun augur: "Am mari rezerve pentru acest tip de construcţie politică. Nu pot face nimic, realizez că Guvernul trăieşte cu sprijinul acestui partid. Este un tip de construcţie politică foarte periculos pentru democraţie, nu pentru un Guvern sau altul"

Cristian Preda o apostrofează şi pe consiliera premierului Boc, Andreea Vass-Paul, căreia îi impută limbajul folosit atunci când aceasta a afirmat că "dacă nu o să facem treaba asta (n.r. aplicăm măsurile anti-criză), suntem nişte tâmpiţi"."Ieri, am fost uimit să constat că o persoană educată, informată - consiliera primului ministru, doamna Vass - foloseşte cuvântul ... nu-l mai spun. (...) Nu vreau să pronunţ acel cuvânt, este un cuvânt care nu trebuie pronunţat în public şi nu o să-l pronunţ", a spus Preda la videohatul Gândul.

În ceea ce priveşte remanierea guvernului, prevestită de către vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, că va avea loc la sfârşitul acestei luni, Preda se arată neîncrezător. "O declaraţie inoportună", cataloghează eurodeputatul PDL anunţul lui Oltean, dând o replică acidă vicelui pedelist: "Pe mine mă interesează întotdeauna ce spune Andrei Pleşu în spaţiul public, dar nu mă intresează ce spune, de exemplu, Ioan Oltean".

-E nevoie de remanierea guvernului?
-În momentul acesta, nu.

-De ce?
-Pentru că în această confruntare cu criza avem nevoie de o soluţie, nu de amânare. Or, remanierea în acest moment ar însemna amânarea acestei soluţii

-Excludeţi o remaniere pe parcursul acestui an?
-Personal, nu, dar nu îmi revine mie. Nu mă simt în situaţia de a defini aceste linii

-Domnul Ioan Oltean spune că remanierea va avea loc la sfârşitul acestei luni
-E ori profet, ori foarte bine informat. Eu cred că e o declaraţie inoportună. Trebuie să vedem ce soluţie iese din parlament pe marginea acordului cu FMI şi pe urmă vom vedea şi ce consecinţe politice decurg de aici. Una e să treacă guvernul, să pice moţiunea cu un mare sprijin penru guvern şi alta e să treacă la limită. Rămâne de judecat în funcţie de aceste date.

În contextul în care deputatul Silviu Prigoană a demisionat din PDL alegând să-şi administreze în continuare afacerile şi alţi parlamentari pregătesc părăsirea taberei pedeliste, Cristian Preda spune că "nu e bine să cedezi ascunzând gunoiul sub covor". Mai mult, Preda spune că demisiile de faţadă fac mai mult rău.

-Din ce în ce mai mulţi membri PDL părăsesc partidul.
-Poate maliţios am şi evocat public că am câştigat pariul cu domnul Prigoană care spunea că va fi împreună cu tânărul Prigoană şi peste ani buni membru şi că eu nu voi mai fi acolo. Trebuie să ai o anumită rezistenţă să înţelegi şi perioadele dificile fără să cedezi ascuzând gunpoiul sub covor. Cred că partidele politice aşa sunt făcute: trebuie să treacă prin dificultăţi. Mie nu-mi plac dezertările, vă spun cinstit, de orice fel ar fi, că e vorba de PDL, sau de alţii. În momentul în care ai intrat într-o organizaţie trebuie să îţi asumi foarte responsabil acest gest, să spui lucrurilor pe nume, să încerci să defineşti soluţii mai bune. Abandonul sau dezertarea nu mi se par în regulă. Evident că fiecare e liber să aleagă şi sunt unii care îşi fac nişte calcule venite din faptul că intrarea în vigoare a noului sistem electoral a dat mai multă autonomie aleşilor în raport cu partidul. Atunci sigur că ei se simt mult mai înaripaţi. În plus, sunt elite locale care sunt elite migratoatre sunt şi la PDL şi la PNL şi la PSD care au trecut prin patru cinci formaţiuni politice şi atunci sunt obişnuiţi oamenii să plece.

-Va avea vreun rezultat ideea de a-I pune pe demnitarii PDL de a alege între afacerile cu statul şi funcţia publică. E suficient? Nu e doar o măsură de faţadă?
-Dacă e doar o idee de la partid şi dacă e asumată furându-ne căciula: adică demisionăm de faţadă şi rămânem ataşaţi aceluiaşi grup sigur e ridicol, e mai rău decât înainte. Dacă, însă, PDL va decide să nu mai susţină în competiţiele electorale sau să nu mai numească în demnităţi nici o persoană care are contracte cu statul atunci schimbarea va fi semnificativă. Asta va fi cu adevărat o reformă a statului. Eu aş introduce această incompatibilitate, în mod explicit şi în legea electorală şi în Constituţie. Nici un demnitar sau un ales nu poate încheia contracte cu statul.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește și: