Clarice DINU
Cristian ANDREI
15165 vizualizări 27 ian 2012

Discuţia despre demisia lui Emil Boc din fruntea guvernului se relansează în PDL, pe fondul evoluţiilor politice generate de protestele de stradă din ultima perioadă. Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, astăzi, la "Interviurile Gândul", că în actualul context politic "soluţia dezirabilă" ar fi un Guvern de larg consens, care să asigure alegeri necontestate, iar "soluţia fezabilă", un premier independent, în fruntea unui guvern politic, care să fie susţinut de "o majoritate cât mai semnificativă".

Plecarea lui Emil Boc este invocată şi de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care a anunţat tot astăzi că, dacă în termen de o lună guvernul "nu rezolvă problemele oamenilor, el trebuie să plece".

"Este posibil ca, fără să schimbăm ceva, să rămânem într-o zonă de partid care se chinuie să treacă de 20%"

"Eu cred că soluţia dezirabilă în acest moment ar fi un guvern de larg consens, asta ar fi soluţia ideală. Un asemenea guvern are o raţiune tocmai pentru că suntem în an electoral: un guvern de larg consens care să asigure, care să garanteze alegeri neconstetate. Mă tem însă că nu suntem într-o asemenea perspectivă. Nu există în clasa politică asemenea resurse, nu poţi să faci din nimic un lucru bun, nu se poate. Cred că soluţia fezabilă este în acest moment un guvern cu un premier independent şi, în acelaşi timp, un guvern cu o majoritate cât mai semnificativă. Un asemenea guvern nu ar elimina suspiciunile, dar nu premier independent ar garanta totuşi, altfel decât un guvern de larg consens, o anumită neutralitate faţă de jocul politic", a susţinut Cristian Preda, la "Interviurile Gândul".

În opinia sa, dacă PDL nu va face acestă "mutare semnificativă" există riscul ca, în perspectiva alegerilor, partidul să "se chinuie să treacă de 20%". "PDL a avut 32% la alegeri în 2008, în cele mai fericite sondaje avem acum 20-25%. Este posibil ca, fără să schimbăm ceva, să rămânem într-o zonă de partid care se chinuie să treacă de 20%. Nu este exclus", a spus el. Preda a precizat că nu-i cere el demisia lui Emil Boc, şi nici nu ar fi "fezabil" ca acesta să-şi depună mandatul în acest moment, apreciind că o decizie trebuie luată abia după întoarcerea Parlamentului din vacanţă, dar, foarte important, după încheierea misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional.

Cristian Preda a mai apreciat că varianta unui guvern de tehnocraţi, cerut cu insistenţă de opoziţie, aduce, mai degrabă, cu o "probă de iresponsabilitate politică". "Avem o responsabilitate ca politicieni. Ideea că în faţa unei situaţii complicate tu pleci acasă, în campanie electorală, şi laşi nişte tehnocraţi mi se pare o probă de iresponsabilitate politică. Cum mai poţi să justifici revenirea în arenă atunci când tu în momente dificile te pregăteşti să lipeşti afişe", a spus europarlamentarul PDL.

Pe de altă parte, mutând discuţia dincolo de alegeri, Cristian Preda a apreciat că varianta unui guvern PDL-PSD, invocată în ultima perioadă de fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, aduce mai degrabă a improvizaţie. "Preşedintele este cel care va media. Mie nu mi-ar plăcea, nu mi-a plăcut nici în 2008. Mie nu mi-ar plăcea pentru că ar fi un guvern fi bazat pe o mare nesinceritate. Ar putea fi împachetat în formula frăţiei care trece criza, dar nu cred că avem nevoie de un guvern bipolar stânga-dreapta . Un guvern PDL- PSD ar fi un guvern nesincer pentru că ar spune că poate să mărite stânga şi dreapta după o istorie de războaie intense. Nu cred că avem nevoie de astfel de improvizaţii", a spus liderul democrat-liberal.

Termenul lui Oltean

Dacă europarlamentarul PDL a apreciatcă protestele din stradă sunt departe de ceea ce înseamnă o Revoluţie, ele contribuind la separarea "mai amplă" a clasei politice, secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean, i-a dat astăzi un termen de o lună lui Emil Boc pentru a rezolva problemele oamenilor, dacă nu "trebuie să plece". "Poate că, furat de acordul tacit al populaţiei privind reformele, a crezut că se poate continua la nesfârşit, că populaţia va putea să aştepte la nesfârşit", a comentat Oltean.

Gândul a transmis LIVE VIDEO şi LIVE TEXT interviul cu europarlamentarul Cristian Preda.

 

Cele mai importante declaraţii ale lui Cristian Preda:

♦ Este posibil ca în momentul când vântul va fi mai îngăduitor lumea să revină în stradă. Nu este exclus să se întoarcă, eu cred că mesajul pe care ei l-au dat a ajuns în clasa politică.

♦ Suntem foarte departe de ceea ce înseamnă o Revoluţie. Cred că este nevoie de o mişcare importantă în stradă, dar asta nu înseamnă că trebuie să răspundem solicitării Opoziţiei privind demisia preşedintelui.

♦ Protestele nu au produs o apropiere a vocilor din politică, ci o separare şi mai amplă. Oamenii care au protestat au contribuit la o separare şi mai amplă a Puterii şi Opoziţiei.

Nu te poţi apuca de negocieri serioase atâta timp cât Parlamentul este vacanţă. Până ce Parlamentul vine din vacanţă nimic semnificativ nu se poate întâmpla. Există şi o misiune a FMI la Bucureşti. Cine credeţi că intră într-un joc al negocierilor când ai această delegaţie la Bucureşti?

♦ Opoziţia a aşteptat ca Boc să se arunce pe tobogan şi să abandoneze. Este fezabil să plece Emil Boc când este vacanţă parlamentară şi delegaţia FMI este la Bucureşti?

Soluţia dezirabilă ar fi un Guvern de larg consens, ar fi soluţia ideală. Acest Guvern trebuie să asigure alegeri necontestate. În acest Guvern persoana premierului ar fi nesemnificativă, ar putea fi şi o persoană de pe stradă. Mă tem că nu există în clasa politică resurse pentru asemenea soluţie.

Soluţia fezabilă ar fi un premier independent, care să aibă o majoritate semnificativă. Premierul ar garanta totuşi o anumită neutralitate cu jocul politic.

♦ Cred că este nevoie de o soluţie politică. Cred că avem o responsabilitate ca politicieni. Ideea ca în faţa unei situaţii dificile, tu pleci acasă sau în campanie mi se pare o probă de iresponsabilitate politică. Cei care propun soluţia tehnocraţilor nu au dovedit că această soluţie poate fi aplicată în România.

Este mai fezabil să plece premierul Emil Boc decât să vină în fruntea Guvernului un tehnocrat.

♦ Demisia premierului este o decizie pe care are toate datele să o ia, el face o analiză foarte bună în fruntea Guvernului. Vom vedea dacă pentru această a doua soluţie există resurse. Unii din Opoziţie şi-ar dori ca Boc să rămână.

Vedeţi portretul celor din Opoziţie, toată ziua strigă "jos Boc", dar îl vor pe Emil Boc premier. Este un adversar cu care se bat uşor.

♦ Avem nevoie de relaxarea condiţiilor pentru înfiinţarea unui partid politic: 25.000 de membri este foarte mult, am putea să ne oprim la 2.500. Este o problemă că nu se pot înfiinţa mai multe partide politice. Trebuie să renunţăm la pragul electoral de 5%. Trebuie să jucăm corect. Să fie un campionat cu mai multe echipe, este sănătos pentru liga noastră politică.

♦ Partidele nu se vor reforma dacă le spui pe un ton imperativ că trebuie să se reformeze.

Dacă Monica Macovei, Sever Voinescu, Teodor Baconschi nu ar fi în PDL mie mi-ar fi mult mai greu. Baconschi a plătit pentru greşeala pe care a făcut-o.

♦ Noi nu avem candidaţi nici măcar pentru Primării, nu putem vorbi de Baconschi drept candidat la prezidenţiale.

♦ Este întotdeauna ceva surprinzător în viaţa noastră politică.

Nu mi-ar plăcea un Guvern PDL-PSD, ar fi bazat pe o mare nesinceritate.

♦ Dacă am deschide accesul în Parlament am avea partide simpatice şi la stânga şi la dreapta cu care să colaborăm.

♦ PDL va face mutarea semnificativă cu premierul. PDL a avut 32% la alegeri în 2008, în cele mai fericite sondaje avem acum 20-25%. Este posibil ca fără să schimbăm ceva să rămânem în stadiul de partid care se chinuie să treacă de 20%.

♦ USL împreună la alegerile din 2008 aveau peste 50%. Unele sondaje îi dau la scorul din 2008, altele dau mai puţin. Noutatea introdusă ar putea fi colegiile, care vor fi redesenate. În momentul ăsta avem sondaje la scară naţională, dar noi vom fi într-o confruntare în colegii foarte mici. Este posibil să ai 40% la vot şi 60% în mandate.

 

 

 

 

 

 

Citește și: