Andreea OFIŢERU
17957 vizualizări 7 sep 2014

România va avea un comandament NATO pe teritoriul său, menit să contracareze prezenţa tot mai mare a Rusiei în Ucraina şi la Marea Neagră. Aceasta a fost cea mai importantă decizie pentru ţara noastră luată la summitul Alianţei Nord-Atlantice, care a avut loc zilele trecute, în Newport, Ţara Galilor. „În cel mai scurt timp, structurile de la NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţilor de forţe pentru care România să fie apărată în orice scenariu de război”, a declarat, duminică seară, preşedintele  Traian Băsescu, adăugând: „Şi România are acum un pan de contingenţă în situaţia în care este atacată. România este în momentul de faţă o ţară care va fi apărată în orice scenariu”.

Cu toate că decizia privind comandamentele din flancul estic al NATO cu scopul de reasigurare a fost bine primită de Aliaţi, rămâne însă problema Ucrainei. Cu un armistiţiu care deja se clatină şi cu liderul NATO, Statele Unite ale Americii, acuzat de lipsă de fermitate în dosarul ucrainean, deznodământul acestui conflict este incert.

Totuşi, „un al treilea război mondial este inimaginabil”, spune, într-un interviu acordat gândul, istoricul Neagu Djuvara, care argumentează arătând către „puterea colosală” a SUA. „Nu se mai mişcă nimic pe lume fără voinţa americanilor”, spune Djuvara. Rusia, cu toate mişcările sale agresive din ultima vreme, este „nimica toată”, conform istoricului. „În momentul de faţă nu putem avea alt război din cauză că există această dominaţie incomparabilă a SUA faţă de toate celelalte state din lume, şi din punct de vedere militar şi politic”. Chiar şi aşa, Djuvara susţine că preşedintele Barack Obama este „prea moderat”.

Citiţi, mai jos, fragmentul despre SUA şi Rusia din interviul acordat de Neagu Djuvara ziarului gândul:

gândul: Spuneţi că nu se mişcă nimic fără voinţa americanilor. Şi, totuşi, vedem că se mişcă în imediata noastră apropiere, în contextul războiului din Ucraina.

Neagu Djuvara: Poate să se mişte orice în lume, dar vreau să vă spun că un al treilea război mondial este inimaginabil, atâta vreme cât avem o putere americană atât de colosală. Gândiţi-vă că din punct de vedere al aviaţiei, al portavionelor, americanii singuri sunt mai puternici decât toţi ceilalţi la un loc. Nu mai poate avea loc un al treilea război mondial, atâta timp cât avem o singură putere.

Rusia ce fel de putere este?

Este nimica în comparaţie cu puterea americană. Şi e culmea, că ei nu-şi dau seama că şi din punct de vedere demografic nu mai reprezintă nimic. Ştiţi că Europa e pe ducă din punct de vedere al natalităţii, dar cel mai rău din Europa sunt ruşii. Un profesor, mi se pare basarabean, a făcut o socoteală prin care arăta că în următorii 50 de ani elementul rusesc va reprezenta numai între 10 şi 20 % din populaţie. Ştiţi de unde le vine puterea ruşilor? De la petrol şi gaze, adică au o putere economică foarte mare, care le dă iluzia că sunt încă o mare putere, dar nu sunt.

Cum vedeţi reacţia Occidentului şi a americanilor la situaţia din Ucraina?

Preşedintele Obama este prea moderat. Americanii reacţionează mult mai slab decât dacă în locul lui Obama ar fi Reagan sau altul de genul acesta, mai băţos. Un Reagan de exemplu ar fi reacţionat mai violent ca să-i împiedice pe ruşi să domine Ucraina.

Să nu ne aşteptăm la un alt  război?

În momentul de faţă, nu putem avea alt război din cauză că există această dominaţie incomparabilă a SUA faţă de toate celelalte state din lume, şi din punct de vedere militar şi politic.

Până unde se poate ajunge în contextul actual? Are România de ce să se teamă?

Absolut nu. Sunt instalate baze americane în România, sunt instalate la graniţa dintre Polonia şi Rusia, în ţările baltice. Dată fiind puterea americană generală, nu ne mai putem teme de absolut nimic.

Le e frică ţărilor occidentale de Vladimir Putin?

S-ar zice că se tem de el, dar ştiu bine că nu poate merge prea departe. Germania are atâtea intereseze economice cu Rusia, încât acceptă  multe lucruri pe plan politic din cauza economiei. Adică, Germania n-o să reacţioneze  foarte mult să nu se strice relaţiile cu Rusia.

QUIZ:

1. Când a fost fondată NATO?

2. Câte ţări membre are NATO?

3. Cine sunt liderii NATO?

4. Unde este sediul NATO?

5. Când a aderat România la NATO?

Citește și: