Gandul.info
Clarice DINU
4583 vizualizări 11 iul 2016

Remanierea-fulger făcută săptămâna trecută de premierul Dacian Cioloş are şi ea culisele ei. În cazul fostului ministru al Transporturilor, Dan Costescu, „erau nişte lucruri care se strânseseră”. O spune chiar el, într-un interviu acordat Gândul.

„Este inevitabil că, atunci când sunt diferenţe de opinie, ele trebuie rezolvate rapid pentru a afecta cât mai puţin proiectele care urmează. Diferenţe de opinie cu dl Cioloş, în partea cealaltă în minister totul era organizat, plecasem pe o direcţie (...) Eu nu am venit din zona de Bruxelles, eu am venit din mediul privat. Acolo, cel puţin eu, am obiectivele realizate, cât mai puţine discursuri şi bifăm rezultatele”, explică Dan Costescu.

În primul rând, spune el, erau abordări diferite pe partea de comunicare. „Eu eram de părere că trebuie să avem ceva concret, să avem nişte paşi serioşi, fundamentaţi. Solicitările erau de a comunica mai des. Era cumva împotriva stilului din privat în care, atunci când ai un obiectiv important, de obicei, mergi pe silent înainte şi abia când l-ai bifat 100% raportezi”. De aici şi partea a doua, invocată şi de premier când a anunţat remaniarea. Situaţia de la CNADNR, mai exact rstructurarea Companiei de autostrăzi.

„Din punctul meu de vedere, totul este în grafic”, spune însă Dan Costescu, însă „acolo s-a dorit o comunicare rapidă a acestui lucru”.

„Am spus că o restructurare la o companie de asemenea dimensiuni şi importanţa CNADNR nu poate să dureze mai puţin de 2-3 ani, dar ne-o asumăm să o facem într-un an. Dânsul ar fi vrut undeva şi mai devreme. Aici nu am găsit nicio cale comună pentru a rezolva acest lucru pentru că eu am pornit această restructurare, ea este în desfăşurare, s-au făcut paşii. După cum ştiţi s-au desfiinţat 70 de funcţii de conducere, 9 din 15 directori s-au rotit. Au început să se formeze noile compartimente pentru compania care se va separa din CNADNR pentru investiţii şi, în acest moment, şi ordonanţa pentru această separare este scrisă, este pe masa noului ministru, sper să apară, dacă nu apare ceva neprevăzut, în umătoarele săptămâni pe masa guvernului spre a fi aprobată. Din punctul meu de vedere totul este în grafic. Ce îmi doresc este ca acest lucru să continue în acelaşi mod în care l-am început, cu paşi bine calculaţi, pe un fundament solid pentru că astfel ne-am asuma riscul ca dintr-o companie ineficientă să o separăm, numai de dragul de a o anunţa la televizor, să ne alegem cu două companii ineficiente ceea ce ar fi dezastru pentru infrastructura din România”, explică fostul ministru.

Când vom avea cei 1.000 kilometri de aurostrăzi, cel puţin, autostrăzi în România, aşa cum toate partidele i-au promis ?

Răspunsul lui Costescu este simplu: „Ne aşezăm singuri o presiune. Ne asumăm singuri nişte obiective despre care ştim cu siguranţă că nu sunt realizabile, în prima fază a mandatelor, apoi la sfârşit nu ştim pe care dintre scuzele uzate să le folosim ca să ieşim din capcana pe care ne-am întins-o singuri. Când vom reuşi să acceptăm că peste tot în lume un proiect de autostradă durează între 5 şi 7 ani, şi în Germania şi în Italia, şi să nu vrem să o avem poimâine - nu-i cerem cuiva care a venit de 5-6 luni, un an, să facă autostrada anul următor - atunci o să începem să avem autostradă. Până atunci vom fi într-o perioadă care nu e bună pentru nimeni, noi nu vom merge pe autostrăzi, ne vom chinui”.

Şi ar mai fi ceva. „Nu poţi să gestionezi miliarde cu oameni plătiţi cu 200 de euro”, spune fostul ministru. „Prima discuţie pe care am avut-o cu premierul a fost înainte de nominalizare şi prima oară când i-am spus de ce nu pot să vin la Ministerul Transporturilor i-am spus că este un aparat central prost plătit, demotivat şi cu care nu cred că pot să duc proiectele acestea până la capăt. Am primit asigurări că acest lucru se va rezolva. Am încercat acestă mărire în prima lună de mandat. Nu poţi să aduci un absolvent, să-l plăteşti cu 900 de lei, când el, de la o firmă de construcţii care îl vrea apoi pe şantier este plătit cu 300 de euro în anii terminali, 3 şi 4. Ar trebui să aibă o atitudine foarte patriotică spre masochistă ca să accepte după o bursă de 300 de euro pe lună să intre la un salariu de 200 de euro”, adaugă el, precizând că banii nu au venit nici acum.

Motivul ar fi constrângerile bugetare, cauzate de măsurile guvernului dinainte. Situaţia nu e însă una simplă. „Vrei ceva de la nişte oameni, atunci motivează-i şi lucrează cu ei. Nu vrei, atunci ţine-i şi aşteaptă să plece unul câte unul oamenii buni şi să rămâi cu cei care nu-şi mai găsesc de lucru în altă parte ca să faci proiecte de miliarde şi autostrăzi, şi porturi, şi aeroporturi”, spune fostul ministru.

Când vine vorba despre politică, Dan Costescu admite că au fost câteva „tatonări”, dar „nu este ceea ce îmi doresc la acest moment”. Se mai gândeşte însă până la toamnă.

Dar pe Dacian Cioloş îl vede premier şi după alegeri, că va face pasul în politică?

„Ar fi şi păcat să nu îl facă, are toate elementele să facă acest pas. A mai făcut politică, pentru el nu este ceva nou, a făcut politică şi la nivel european. Ar fi o mare pierdere să nu intre în politică. Cu experienţa şi cunoştinţele pe care le are. În raniţa fiecărui caporal se află bastonul de mareşal. Dl Cioloş nu mai e de mult caporal şi pasul ar fi mult mai mic pentru el”, este de părere Dan Costescu.

Citește și: