Mădălina CHIŢU
8938 vizualizări 7 mar 2015

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, nu va fi pe data de 8 martie nici alături de soţia sa, nici alături de mama sa. Va fi pe scenă, ca de fiecare dată în astfel de ocazii. Va fi la Craiova, de unde speră să le facă celor mai importante femei din viaţa sa cel mai frumos cadou de ”Ziua Femeii”: să câştige finala Eurovision şi să reprezinte România la Viena.

Într-un interviu acordat gândul cu ocazia zilei de 8 martie, Călin Goia, în vârstă de 39 de ani a vorbit despre ce înseamnă pentru el femeia în prezent şi cum o vedea pe vremea când avea 20 de ani.

Ce este femeia?

Femeia în viaţa mea a început cu mama care m-a crescut şi căreia îi sunt profund recunoscător pentru tot ce m-a învăţat şi pentru toată grija pe care mi-a purtat-o. Ulterior, când am crescut, femeia a devenit prezentă în viaţa mea prin intermediul soţiei mele, cea care mi-a dăruit doi băieţi superbi şi fără de care viaţa ar fi fost cu totul alta. E o prezenţă constantă şi extrem de importantă, cel puţin pentru mine, femeia e extrem de importantă în viaţa mea.

Cum vedeai femeia când aveai 20 de ani?

Atunci vedeam femeile. (nr. râde) La vârsta aia e foarte multă atracţie fizică mai mult decât altceva. E foarte clar.

Ce ai căutat mereu la o femeie?

Lucrurile s-au schimbat în timp. Dacă la început atracţia fizică era cel mai important, pe urmă căutai să rezonezi şi sufleteşte cu persoana respectivă. Aşa cum se întâmplă în foarte multe cazuri: durează până găseşti persoana cu care să te înţelegi excelent. Soţia mea este o persoană cu care la început am fost prieten, gen amic. Ne-am dat seama că ne potrivim foarte bine şi sentimentele s-au schimbat în timp, transformându-se într-o dragoste puternică.

Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat poate să o facă în relaţie cu o femeie?

Nu ştiu care este cea mai mare, dar poate să facă foarte multe greşeli. E foarte important ca atunci când eşti cu cineva să nu consideri că, dacă eşti cu acea persoană, nu îi mai datorezi absolut nimic, că nu mai trebuie să fii atent la nevoile ei şi să o iei aşa cum spune englezul: ”Take it for granted!”. Trebuie să ai grijă la nevoile ei, să fii empatic, să fii prezent în viaţa ei şi în general să fii atent la sentimentele ei, la nevoile ei şi la tot ce o înconjoară.

Care este cea mai mare greşeală pe care o femeie poate să o facă în relaţie cu un bărbat?

Femeile sunt foarte geloase şi posesive. Când ajungi să îl baţi pe bărbat la cap zi de zi şi să nu îi acorzi suficientă încredere chiar dacă tu ai, dar prin vorbe arăţi că nu o ai încredere, în timp acest lucru ajunge să fie deranjant pentru bărbat.

Există femeia ideală?

Pentru mine da. E soţia mea. E persoana care e foarte grijulie cu tine, e persoana care te iubeşte necondiţionat  - cu bune şi cu rele. E persoana cu care simţi că poţi să îţi petreci tot restul vieţii. O căsnicie nu e neapărat uşoară. Apar tot felul de mici griji casnice, de probleme. Eşti ocupat şi nu ai dormit destul şi eşti mai nervos. Eu am simţit când a trebuit să fac acest pas al căsătoriei că îl fac pe cel potrivit. Am simţit că ea este acea persoană alături de care vreau să trăiesc toată viaţa. Cred că asta e foarte important: să simţi lucrul ăsta.

Sunt femei pe care le-aţi luat drept model? 

Nu, în cazul meu nu.

Cum ţi se pare că este reprezentată astăzi femeia în societate. Este ea egală bărbatului?

În societatea românească, e egală până la un punct. Pe urmă se spune că femeia trebuie să stea la cratiţă, ceea ce din punctul meu de vedere e total greşit. Încă nu cred că există în România egalitate. Cred că ar trebui să existe egalitate între femei şi bărbaţi şi să le acordăm respectul necesar.

De ce nu există acest respect? De ce România nu este pregătită să accepte femeia ca fiind egală bărbatului?

Pentru că e o cultură veche care nu e încă depăşită. Mai trebuie să se schimbe nişte generaţii. Democraţia la noi a venit după 50 de ani de lipsă de informaţie şi de lipsă de democraţie. Aşa cum era şi în America anilor ‘50 – femeia era sortită să aibă grijă de casă şi de copii. Bărbatul era cel care venea şi se aşeza la masă. El mergea la muncă. În timp, lucrurile s-au schimbat acolo (nr. America) şi se schimbă şi la noi. Poate că în mediul urban în România lucrurile s-au rezolvat, dar dacă privim mediul rural, acolo există încă nişte diferenţe între bărbat şi femeie. Aşa s-au păstrat ele. Sunt mai tradiţionalişti oamenii acolo şi judecă un pic altfel lucrurile.

Ce sfat i-ai da unui tânăr de 20 de ani în privinţa relaţiilor cu femeile?

Să se distreze la maxim la 20 de ani. Să cunoscă cât mai multe. Glumesc! Sau, mă rog, în mare parte glumesc. E important din momentul în care intri într-o relaţie de lungă durată să ai experienţe anterioare. Eu de principiul ăsta sunt. Atunci ştii să faci diferenţa. Ai trecut prin nişte relaţii şi ştii dacă e bine sau nu să te implici într-o anumită relaţie. Pe urmă, dacă simt că lucrul ăsta există şi persoana de lângă ei e cea care trebuie să fie, să se dedice şi să se implice mult în relaţia respectivă.

Operator – Cristi Tomoială

Montaj – Andrei Boruzescu

Producător – Cezar Helmis

Reporter - Mădălina Chiţu

Citește și: