Mădălina CHIŢU
7592 vizualizări 8 mar 2015

MARTIE, a opta zi de primăvară: ziua în care reprezentantele „sexului frumos” sunt celebrate pentru ceea ce sunt, pentru frumuseţe, pentru dragostea şi atenţia pe care le-o oferă celor din jur şi pentru rolul pe care îl au în vieţile fiecăruia dintre noi. De 8 MARTIE, Gândul prezintă şapte portretizări ale femeilor, realizate însă prin ochii bărbaţilor: ce înseamnă femeia pentru un tânăr de 25 de ani, cum se schimbă percepţia la 30, 40 sau 50 de ani şi ce au învăţat bărbaţii de peste 60 de ani despre doamne şi domnişoare, aflaţi în aceste zile de la Răzvan Alexe aka Krem, actor şi versificator, cunoscut românilor ca finalist al show-ului Românii au talent, de la solistul trupei Voltaj, Călin Goia, de la părintele conferenţiar doctor Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului, de la editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu, de la matematicianul Radu Gologan şi de la scriitorul Emil Brumaru.


La 60 de ani, Radu Gologan defineşte femeia ca fiind mama şi partenera de viaţă. ”Femeia este în primul rând mama. Ăsta este primul impuls când aud cuvântul femeie. Deci, cu mama începi să vezi femeia. Partenera mea de viaţă este femeia ideală pentru mine cu toate minusurile pe care le avem unul şi altul în anumite momente”, afirmă matematicianul.

Într-un interviu acordat pentru gândul, coordonatorul lotului olimpic naţional de Matematică a vorbit despre ce înseamnă femeia, despre cum vedea femeia pe vremea când avea 20 de ani şi despre cum s-a schimbat percepţia lui asupra femeii odată cu înaintarea în vârstă. ”Cu cât înaintezi în vârstă descoperi că, de fapt, calităţile în plus sunt de partea cealaltă – la femeie, inclusiv cele intelectuale”.

Radu Gologan a încercat să dea formula femeii perfecte din prisma matematicianului. ”Femeia poate fi asemănată cu figurile geometrice regulate, deci nu cele care au asimetrii. Pe când bărbatul poţi să îl asemeni şi cu nişte figuri care nu sunt drepte, nu sunt simetrice”.

Matematicianul spune că ascensiunea sa în carieră a fost influenţată inclusiv de femei, femei puternice. Una dintre acestea fiind chiar mama sa, de profesie matematician.

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Gogolan le transmite tuturor femeilor "să fie înţelese acasă, la serviciu. Să fie iubite. Să fie respectate. Să fie iertate atunci când din cauza oboselii sau a vieţii foarte încărcate nu sunt numai zâmbet”.

Mai jos puteţi citi interviul integral pe care Radu Gologan, în vârstă de 63 de ani, l-a acordat pentru gândul cu ocazia zilei de 8 Martie.

Ce este femeia?

Femeia este în primul rând mama. Ăsta este primul impuls când aud cuvântul femeie, pentru că, probabil, sentimentul ăsta pe care îl ai în gene, vii din mama şi mama e cea care te-a strâns. Deci, cu mama începi să vezi femeia. După aceea, femeia devine partenera de copilărie. Păpuşile din copilărie pentru un băiat sunt fetele din jurul lui, după aceea colega de şcoală, prietena din şcoală. După aceea femeia este soţia, prietena.

Cum vedeaţi femeia când aveaţi 20 de ani?

Atunci vedeam femeia prin prisma dorinţei de iubire şi de dragoste, în primul rând. La asta te gândeai. Mama rămăsese mama. Şi atunci când vorbesc despre asta mă gândesc în principal la mama, aşa cum se gândeşte orice bărbat. Asta era în primul rând: dorinţa de dragoste, de iubire, de sentimente pe care le ai instinctiv la vârsta respectivă.

Percepţia pe care o aveaţi la 20 de ani despre femeie s-a schimbat în timp?

Nu s-a schimbat prea mult. Ceea ce s-a schimbat a fost percepţia pe care un tânăr o are la un moment dat: a fi bărbat înseamnă a avea nişte calităţi în plus, pe diverse direcţii. Cu cât înaintezi în vârstă descoperi că, de fapt, calităţile în plus sunt de partea cealaltă – la femeie, inclusiv cele intelectuale.

Care este cea mai mare greşeală pe care un bărbat o poate face în relaţia cu o femeie?

Să o lovească. E impardonabil. Fizic vorbind.

Care este cea mai mare greşeală pe care o femeie o poate face în relaţia cu un bărbat?

Să fie geloasă atunci când bărbatul este foarte corect şi cinstit.

Există femeia ideală? Cum arată?

Nu cred. Nu mi-am imaginat niciodată o femeie ideală pentru că asta ar fi însemnat că aş fi regretat anumite relaţii cu persoane de sex feminin care îmi spun dragi sau mi-au fost dragi. Femeia ideală este cea care într-un fel trebuie să semene cu mama. În al doilea rând, ideal în limbajul curent înseamnă că trebuie să fie perfect din toate punctele de vedere. Ori, niciun om nu poate să fie perfect. Partenera mea de viaţă este ideală pentru mine cu toate minusurile pe care le avem unul şi altul în anumite momente.

Sunt femeie pe care le-aţi luat drept model?

Mama. Bunicile. Şi multe alte femei din viaţa mea, din viaţa mea profesională în special şi femei pe care nu le-am cunoscut, dar pe care le admir pentru felul în care se comportă. Sunt zeci de astfel de femei. Sigur există şi femei pe care nu le admir. Uneori, există o expresie românească: nu pot să le suport. Alexandra Bellow e una din femeile pe care le admir. Este un matematician desăvârşit şi un om extraordinar. Şi ca prezenţă fizică şi spirituală şi din toate punctele de vedere.

Cum vi se pare că este reprezentată astăzi femeia în societate? E ea egală bărbatului?

Nu. Din păcate, nu este egală bărbatului şi asta nu pentru că nu ar putea să fie egală bărbatului, ci pentru că societatea s-a dezvoltat într-o astfel de direcţie. La noi lucrurile stau şi mai prost. În lumea occidentală, civilizată, se fac încercări şi s-au făcut. Cursul este spre promovarea femeii cu adevărat. La noi numai se vorbeşte, din păcate.

România este o societate de misogini?

Cred că din păcate, în majoritate, da. Provine din cultura noastră balcanică, veche şi din ortodoxism.

Ce sfaturi i-aţi da unui tânăr de 20 de ani în privinţa relaţiilor cu femeile?

Să se poarte delicat şi să aprecieze calităţile şi să anuleze defectele persoanei alături de care vrea să trăiască.

Există o formulă matematică pentru femeia perfectă?

Trebuie să mă gândesc foarte mult la aşa ceva. Sigur, aş putea să fac o analogie cu figurile geometrice perfecte. Femeia poate fi asemănată cu figurile geometrice regulate, deci nu cele care au asimetrii. Pe când bărbatul poţi să îl asemeni şi cu nişte figuri care nu sunt drepte, nu sunt simetrice.

Citește și: