Adriana Stanca
1181 vizualizări 17 sep 2014

Nu doar experienţa de regizor l-a ajutat însă pe Răzvan Săvescu să ducă la bun sfârşit proiectul „America, venim!”. Scenariul filmului, ce conturează peripeţiile prin care cinci actori din provincie trec odată ce acceptă să plece într-un turneu în SUA, este şi el o oglindă a muncii făcute imediat după absolvirea UNATC. De data aceasta însă, ca actor.

„O mare parte din scenariu şi din poveştile acestui film sunt de prin lume adunate, de la actori , de la mine. Sunt poveşti trăite, pe care am încercat să le pun într-o formă coerentă în acest film”, a explicat Răzvan Săvescu într-un interviu acordat gândul.

„Ca actor - pentru că am studiat actoria la UNATC, am fost angajat al Teatrelor Naţional şi Bulandra –, am trăit un fel de perioadă de aur. La Teatrul Naţional, odată cu venirea lui Andrei Şerban, am avut şansa să merg în turnee vreo trei ani. Apoi, am fost cinci ani angajat la Teatrului Bulandra şi din nou am călătorit. Ei bine, din aceste turnee am adunat foarte multe poveşti, unele mai amuzante sau inedite ca altele”, a adăugat el.

Recunoaşte acum că „visul american” era la vremea respectivă destul de viu în mintea lui şi a colegilor, aşa cum, de fapt, este şi azi pentru mulţi dintre artiştii tineri: „Avem actori care în continuare îşi doresc să plece şi speră să ajungă la Hollywod, să-şi schimbe destinul. Speram şi eu, în sinea mea, că poate, la un moment dat, mă vede şi pe mine cineva şi mi se schimbă viaţa. E comic ce speram”, mărturiseşte regizorul.

Dar acesta este şi punctul de pornire al acestui film: cinci actori de la Teatrul din Târgovişte  primesc într-o zi propunerea de pleca în America, pentru a susţine un spectacol. Entuziasmaţi de şansa ce li se oferă, aceştia traversează Oceanul împreună cu directorul teatrului. Fiindcă lucrurile nu merg conform planului, artiştii decid ca, pentru câţiva bani în plus, să înceapă colaborarea cu un impresar român, stabilit în SUA de mai mulţi ani, şi care le promite un turneu extraordinar. Aşa începe „aventura”!

FOTO: "America, venim!"

„Cunoscând foarte bine această lume, trăind printre ei şi fiind şi eu produsul acestei lumi, mi-am dorit să arăt ce înseamnă visul american, dorinţa acestor actori şi speranţa lor iniţială că, dacă merg într-un turneu, chiar vor rupe pisica în două”, e explicat Răzvan Săvescu.

„Evident că lucrurile nu stau chiar aşa cum şi-au imaginat ei. E totuşi de-a râsu’-plânsu’. De asta şi ne-am dus în America, pentru că am vrut să juxtapun două lumi complet diferite. Să arăt ce înseamnă România în ziua de azi şi ce este peste Ocean. Nu am vrut să fie o comedie declarată. Este un film în care se succed secvenţe de comedie, dar care conturează, de fapt, şi un dramatism al acestor personaje. Este o ironie asupra condiţiei lor, a condiţiei artistului din România. Poţi să iei premiul UNITER şi cinci ani la rând, iar destinul tot nu ţi se schimbă. Asta am vrut să subliniez: latura dramatică şi tristă a acestei lumi”, a completat regizorul.

Columbianul Raymond şi autobuzul şcolar din Bronx

Aşadar, pentru ca totul să fie autentic, întreaga echipă a zburat în SUA, pentru zece zile de filmări. Dar, după cum au învăţat şi de la personajele din „America, venim!”, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Aşa se face că, peste Ocean, Răzvan Săvescu şi Oana Ioachim, scenarist, s-au văzut nevoiţi să facă mici modificări scenariului. Una dintre ele a presupus chiar introducerea unui nou personaj: un columbian pe nume Raymond.

„Actorii din film vor să plece în turneu cu un Van. Dar acolo ne-am dat seama că nu puteam să filmăm în Van, pentru că, drumurile fiind extrem de proaste în New York, ne zgâlţâiam prea tare. Aşa  mi-a venit ideea: să luăm un autobuz şcolar”, a povestit Săvescu.

„Problema era că, fiind vară, şcolile erau închise, deci nu puteam oficial să închiriem un school bus (autobuz şcolar, n. red). Bine, m-am întrebat, dar astea nu se strică? Ba da. Şi unde merg ele când se strică, nu există un atelier mecanic? Ba da. Aşa am ajuns în Bronx, noaptea, eu şi Tudor Giurgiu, care este producătorul filmului şi care este la fel de nebun ca mine. Acolo ne-am întâlnit cu italian care ne-a întrebat voi ce vreţi? I-am explicat despre ce este vorba, iar el a zis ok, dar cine îl conduce? În scenariul iniţial, impresarul era şi şoferul, dar ni s-a atras atenţia că el nu are permis să conducă autobuzul în America. Păi vă dau eu un columbian al meu, Raymond, ne-a spus italianul. În noaptea aceea, Oana Ioachim a rescris secvenţa, ca să-l poată introduce la un moment dat şi pe Raymond, iar apoi să-l scoată”, şi-a amintit el amuzat.

Un poliţist american, dar şi un cerşetor, apar şi ei în film graţie unor întâmplări neprevăzute.

FOTO: "America, venim!"

„Ne aflam pe Fifth Avenue, voiam să filmăm la McDonald’s, fără aprobări... Şi nu ştiam cum să facem, pentru că era acolo un poliţist care ne tot spunea să plecăm, că nu avem voie. Până la urmă i-am zis decât să ne alungi, nu mai bine vrei să apari în film?. Şi a vrut, aşa că noi ne-am făcut treaba, iar poliţistul apare şi el în film”, a explicat regizorul. „Există o secvenţă şi cu un cerşetor care e real, l-am găsit noaptea, pe Broadway. Noi pregătisem actor pentru asta, dar mi-am dat seama că nu era credibil. Întâmplător, am găsit un cerşetor care dormea acolo şi care a jucat în film, într-o scenă cu Mihai Călin”, a adăugat el.

Aşadar, în America te simţi ca Alice în Ţara Minunilor, mai spune Răzvan Săvescu. Ca regizor nu trebuie să fii preocupat că vei avea avea, spre exemplu, probleme cu figuraţia.

„Când filmezi în România, pe străzi, publicul e curios şi intră în cadru, se uită în cameră, întreabă despre ce-i vorba şi întrerupe filmarea. Acolo nu am avut această problemă. Scriam pe un carton că filmăm şi toată lumea trecea liniştită, nu se uita, se purtau cu toţii foarte firesc”, povesteşte Săvescu. „Într-o noapte, filmam în Times Square, iar în jurul nostru cred că se adunaseră vreo 200 de persoane. La un moment dat am simţit pe cineva în spatele meu, bătându-mă pe umăr. Era un bărbat de culoare, îmbrăcat în Batman. Mă întreabă Ce faceţi aici? – Filmăm, i-am spus.  – Şi nu pot să apar şi eu? Era ca în Alice in Wonderland acolo. Americanii sunt extraordinar de deschişi comparativ cu noi, românii, şi poate chiar şi cu Europa”, mai crede regizorul.

„Dragul meu viitor regizor, 70% din succesul unui produs este distribuţia!”

Iar acesta nu poate fi decât un atu, mai ales pentru artişti. Asta a învăţat Răzvan Săvescu de-a lungul anilor în care a lucrat deopotrivă în teatru şi televiziune.

„Deseori le ţin teoria aceasta regizorilor şi actorilor. Avem o mentalitate îngustă, provincială, în România: Vai, imaginea mea... Nu vreau să apar în nu ştiu ce reclamă, nu vreau să joc pentru nu ştiu cine. Eu cred că dacă te-ai făcut actor, trebuie să-ţi exersezi meseria: azi faci un interviu, mâine un spectacol de teatru, răspoimâine prezinţi un show”, afirmă acesta. „Urăsc mentalitatea românului că e sub demnitatea lui să facă un lucru. De artişti sunt sătul. 80% aşa sunt. Le-am sugerat să ia avionul şi să meargă la New York şi să vadă că acolo lucrurile sunt total opuse: oamenii vor să facă de toate, nu vrea nimeni să stea. Noi suntem o provincie”, a adăugat el.

Spune că lucrurile au mers strună cu echipa de actori cu care a lucrat pentru „America, venim!”. Castingul fusese schiţat încă dinainte ca scenariul să fie finalizat, mai ales că Răzvan Săvescu îi cunoştea deja foarte bine pe cei care altădată i-au fost colegi.

„Am lucrat cu ei de-a lungul timpului şi ca regizor şi ca actor. Suntem prieteni de ani de zile, am jucat împreună. Suntem ca fraţii! Eu şi Mihai Călin ne ştim de 30 de ani. Lucrul acesta a fost esenţial în a face distribuţia, pentru că energia şi chimia dintre persoanje provin şi din trecutul pe care noi îl avem, fiindcă suntem o familie”, a explicat el.

FOTO: "America, venim!"

„În momentul în care m-am apucat de scris, cumva am scris pentru ei. Ştiam. De la Liviu Ciulei am învăţat un lucru foarte important legat de asta: eram student la regie şi actor la Bulandra, iar o perioadă am făcut asistenţă de regie la Liviu Ciulei, care la vremea respectivă lucra la Hamlet. Într-o seară, m-a chemat şi mi-a zis: dragul meu viitor regizor, ţine cont: 70% din succesul unui produs este distribuţia! Mi-a rămas foarte bine întipărit în minte aceste cuvinte şi am ţinut tot timpul cont de ele”, a mărturisit Săvescu.

La fel de familială a fost şi actriţa croată Mira Furlan, stabilită în Los Angeles, pe care Tudor Giurgiu a convins-o să se alăture acestei producţii. S-a purtat cald cu întreaga echipa, ba nu a ezitat chiar nici  să le prepare cafeaua.

„Am discutat cu Tudor şi ne-am dat seama că n-ar fi bine să luăm o actriţă americană, pentru că ea nu ar fi înţeles despre ce era vorba. Am găsit-o însă pe Mira, care a fost foarte încântată, şi care, provenind din Est, din Balcani, a ştiut foarte bine ce înseamnă totul, pentru că aşa a fost şi viaţa ei, a trăit şi ea asta. A fost o întâlnire oportună! A fost foarte deschisă, e un om extraordinar”, a povestit regizorul.

FOTO: "America, venim!"

În România, lucrurile au fost „de zece ori mai uşoare”, îşi aminteşte el. Aşadar, în total, în 20 de zile filmările de aici şi de peste Ocean s-au încheiat. Un timp record pentru un lungmetraj, spune regizorul. Nu are însă emoţii pentru premieră. Altul este momentul care îl ţine ca pe jar: „Singurele emoţii le am după două luni, deci opt weekenduri în cinematograf, când trebuie să trag linie şi să văd dacă am spectatori. Atunci aflu dacă publicul a venit şi dacă a fost mulţumit. Mi-aş dori să stau două luni în cinema”.

Un lucru este cert totuşi pentru Răzvan Săvescu: „Cred în continuare că fără experienţa mea de 12 ani de zile în televiziune, nu aş fi reuşit să fac acest film în condiţiile acesta, într-un timp atât de scurt.. Dacă nu aveam în spate o imensă experienţă de eficientizare, tot acest know how. În televiziune am avut o şcoală adevărat în ceea ce înseamnă a fi şi comercial şi bun, şi a înţelege că nu trebuie să faci lucruri la care să râdă doar bunica ta sau mama şi sora. Nu am vrut asta niciodată! Fericirea mea, ca regizor, ar fi să am într-o sală şi un gunoier, şi un ţăran şi un intelectual şi să râdă toţi. Nu aş diferenţia prin umor clasele sociale.”

Filmul „America, venim!” este lungmetrajul de debut al regizorului Răzvan Săvescu, cunoscut publicului ca realizator al serialelor „La Bloc”, „La servici”, „Gaşca”, „Nimeni nu-i perfect”, „Clanul Popeştilor” sau al filmului de televiziune „O zi preşedinte”. Scenariul este semnat de Răzvan Săvescu şi Oana Ioachim, producţia fiind realizată de Tudor Giurgiu şi Bogdan Crăciun (Libra Film).

Director de imagine este Liviu Mărghidan, cel care a realizat imaginea filmelor „California Dreamin’” (r: Cristian Nemescu) sau „Portretul luptătorului la tinereţe” (r: Constantin Popescu), iar costumele şi scenografia sunt semnate de Mălina Ionescu. Din distribuţie fac parte actorii Mihai Călin, Adrian Văncică, Gheorghe Ifrim, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea şi Oana Ioachim.

Filmările au avut loc în România şi în Statele Unite ale Americii. Producţia a fost realizată cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

Citește și: