136 vizualizări 1 apr 2010

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a explicat, ieri, la Interviurile Gândul, că, în 2014, candidatul la Preşedinţie va fio pedelistul cel mai bine clasat în sondaje. În acest moment, a explicat Udrea, Liviu Negoiţă, primarul sectorului trei, este o variantă de luat în calcul. Şi premierul Boc ar fi o soluţie, dar doar în cazul în care partidul va constata că nu a ieşit "erodat" din criză şi din guvernare. Despre propria candidatură, Elena Udrea vorbeşte cu prudenţă: n-o exclude, deşi crede că discuţia e prematură.

"În acest moment" spune că nu e pregătită pentru un astfel de pas, dar îşi aduce aminte că la fel a spus şi acum doi ani dacă ai fi întrebat-o dacă se vede ministru. Povestind despre viaţa în Guvernul Boc, şefa Turismului şi Dezvoltării se plânge de nenumăratele "pile" care tot felul de prieteni vor să le angajeze la minister.

Udrea intră şi în probeleme "macro" ale guvernării: acordul cu FMI, viitoarele disponibilizări din sectorul bugetar, reconversia profesională a profesorilor (unora le sugerează să se angajeze ca translatori). Într-un moment, îl înţeapă pe colegul de la Transporturi, Radu Berceanu, atacând "risipa fantastică" a banului public: "Uitaţi-vă la drumuri!"

Partea întâi, în rezumat:
Traian Băsescu cred că ar fi fost un premier bun dacă nu era preşedinte, pentru că a fost un ministru foarte bun şi un primar foarte bun. Este genul de persoană care acţionează. În politică şi în administraţie, din păcate arareori găseşti un om care să treacă de la teorie la fapte.
Nu înseamnă că avem naivitatea de a crede că va mai exista un al doilea Traian Băsescu (...) Politicieni de talia lui Traian Băsescu probabil că nu vom găsi la fiecare nou mandat.
Ce va face PD-L fără "locomotiva" Băsescu? Din acest moment, lucrurile se cam separă. PD-L trebuie să-şi facă propria echipă de candidaţi pentru toate funcţiile.
În 2014, va candida cel care stă cel mai bine în sondaje la momentul acela (...) Liviu Negoiţă ar putea fi candidatul PD-L în 2014.
În acest moment nu sunt pregătită să iau funcţia de preşedinte al statului. Nu vreau să vă dau acum un răspuns tranşant. Suntem mult prea devreme pentru a face astfel de judecăţi. (Ideea "Elena Udrea preşedinte" mi-a trecut prin minte) numai când am citit interviul pe care l-aţi făcut cu domnul Blaga. Atunci mi-a trecut prin minte, pentru că am fost obligată să mă raportez la ea.
Femeile nu votează femei, deşi pot să spun că eu am câştigat alegerile în colegiul meu cu votul mai multor femei decât bărbaţi.
Întotdeuna noi am preferat tactica struţului, care pune capul în nisip şi se preface că nu există realităţile. Şi eu am preferat să spun că nu există discriminare. Ba da, există discriminare în politică. Femeile sunt discriminate. Întotdeauna când este atacată o femeie, primul argument nu este competenţa, ci se referă la faptul că e femeie.

CP: Sunteţi membră de vârf a PD-L, care, în acest moment, are o problemă. Ce va face după ce Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte?
- Va câştiga alegerile cu un alt candidat. De regulă, candidezi cu cel care e cel mai bine cotat în sondaje, care are cea mai mare încredere din partea populaţiei. Vom vedea atunci care va fi persoana, poate fi Emil Boc, poate fi alt candidat.

CP: Îl vedeţi pe Traian Băsescu retrăgându-se total din politică după ce îşi termină acest mandat?
- Probabil că da. Totuşi, atunci când ai avut cea mai înaltă funcţie în stat şi ai avut performanţa de a câştiga alegeri de două ori consecutiv, aşa cum nu s-a mai întâmplat şi în condiţiile de război total pe care l-a avut Traian Băsescu, ce poţi să mai vrei de la Traian Băsescu? Plus că va fi un fost preşedinte tânăr, nu ştiu cât o să aibă atunci, şaizeci şi ceva de ani, nu ştiu exact câţi ani are astăzi şi probabil că va putea face foarte multe lucruri despre care spunea că le va face când nu va mai fi preşedinte, deci văd posibilitatea că Traian Băsescu va face aşa cum a spus că va face şi nu se va mai implica activ în politică. Acum, pasiunea pentru politică nu i-o va putea lua nimeni...

CP: Se reapucă de marinărie...
- Da sau nu, dar cred că ce a spus la un moment dat, că nu se va întoarce în partid şi în politică având o funcţie politică. Cred că asta se va întâmpla.

RF: Credeţi că ar fi un premier bun domnul Băsescu?
- Da, cred că ar fi fost dacă nu era preşedinte, pentru că a fost un ministru foarte bun şi un primar foarte bun. Este genul de persoană care acţionează. În politică şi în administraţie, din păcate arareori găseşti un om care să treacă de la teorie la fapte. Abilitatea, competenţa, puterea de a trece la teorie la faptă nu o găseşti la orice persoană.

CP: Când ar trebui să aibă PD-L-ul un candidat la preşedinţie ca să aibă şanse de reuşită?
- Traian Băsescu a intrat în alegeri cu o lună şi jumătate înainte. Nu era pregătit pentru candidatura la preşedinţie şi a câştigat. Asta nu înseamnă că avem naivitatea de a crede că va mai exista un al doilea Traian Băsescu. Dar se poate şi aşa.

CP: Aţi avut această discuţie cu şeful statului?
- Nu, nu s-a purtat această discuţie la nivelul partidului cu şeful statului.

RF: Excludeţi candidatura dumneavoastră în 2014 la preşedinţia României? Să presupunem că organizaţia de femei a partidului v-ar cere să candidaţi.
- Atunci când vorbim de candidaturi uninominale, am fost de principiul că fiecare trebuie să-şi câştige votul. Fie că e femeie, fie că e bărbat. La funcţii numite poţi să faci un procent, să numeşti mai multe femei decât bărbaţi, dar la funcţii alese toţi trebuie să se supună aceloraşi criterii. Pe de altă parte, 2014 e aproape peste cinci ani. E foarte greu să spui că o situaţie va fi posibilă sau nu. Eu cred că va candida cel care stă cel mai bine în sondaje la momentul acela.

CP: Deci, neexcluzând o candidatura de-a dumneavoastră, pot să vă întreb dacă vă simţiţi pregătită pentru o asemenea funcţie.
- Nu, categoric, nu. În acest moment nu sunt pregătită să iau funcţia de preşedinte al statului.

CP: Dar dacă vă întrebam acum doi ani că eraţi pregătită pentru funcţia de ministru cum răspundeaţi?
-Vă spuneam: categoric nu. Şi acum vă spun categoric da, în acest moment cred că în calitate de ministru fac o parte din lucrurile care trebuie făcute.

CP: Să înţeleg că în patru ani nu excludeţi această variantă...
- Nu vreau să vă dau un răspuns tranşant. Suntem mult prea devreme pentru a face astfel de judecăţi.

CP: Care e profilul unui preşedinte? Ce ar trebui să se gândească un individ care ar dori să ajungă în patru ani preşedinte? Ce i-ar lipsi?
- Cred că depinde de etapa în care ocupă această funcţie. Acum România are nevoie de un preşedinte şi are acest preşedinte care să susţină reforme mari, profunde ale statului. O ţară care 20 de ani a mers aşa cum a putut fără să se gândească la reforme structurale şi am ajuns o ţară care nu e în UE la nivelul la care ar trebui să fie conform posibilităţilor pe care le are. Asta, pentru că cei care au condus ţara nu au făcut-o aşa cum trebuia. Cert e că trebuie să fie o persoană care să poată să aibă o bună colaborare cu Executivul, să reuşească să impună reformele de care ţara are nevoie sau cadrul legislativ care e necesar.

CP: Din felul în care vorbiţi, înţeleg că v-aţi gândit la această posibilitate.
- Noi, totuşi, am trecut prin campanii electorale în care a trebuit să combatem toate atacurile care au fost la candidatul nostru şi a trebuit să explicăm oamenilor de ce candidatul nostru e omul potrivit.

CP: E o primă mostră de răspuns de tipul unui om politic cu experienţă. Aţi evitat foarte lejer să răspundeţi.
- Nu, dar ştiu că s-a lansat tema la dumneavoastră la interviu, în discuţia cu domnul Blaga s-a lansat această ipoteză a candidatuirii unei femei.

RF: Domnul Blaga spunea că femeile nu votează femei.
- Aşa este. Femeile nu votează femei, deşi pot să spun că eu am câştigat alegerile în colegiul meu cu votul mai multor femei decât bărbaţi.

CP: Răspundeţi sincer, v-a trecut această idee prin minte? Elena Udrea preşedinte?
- Numai când am citit interviul dumneavoastră. Pe care l-aţi făcut cu domnul Blaga. Atunci mi-a trecut prin minte, pentru că am fost obligată să mă raportez la ea.

CP: Şi ce concluzie aţi tras?
- Că este mult prea devreme pentru a trage o concluzie.

RF: Dumneavoastră susţineţi că printre primvicepreşedinţii partidului nu ar trebui să se afle şi miniştri. Domnul Adriean Videanu, de pildă, nu agrează această idee.
- E punctul meu de vedere. Nu ştiui ce punct de vedere are domnul Videanu. Eu mi-am asumat punctul de vedere şi cred că în partid poziţiile noastre trebuie să fie deschise şi asumate. Da, eu cred că funcţia executivă în partid te solicită foarte mult. Partidul are nevoie de propia lui viaţă în paralel cu guvernarea. Personal, sunt extrem de solicitată la minister şi nu aş avea timp să mă ocup de partid aşa cum o cere funcţia de prim şi aşa m-am gândit că se întâmplă cu toţi colegii mei. Acum, dacă sunt colegi care cred că vor face faţă să şi conducă ministerele şi să aibă şi o funcţie în partid, foarte bine. Cred că mai ales în acest context economic, toată atenţia trebuie să se concentreze pe actul de guvernare.

RF: Cu toate acestea doriţi o funcţie de vicepreşedinte în partid.
- Da. Va fi una din cele 15 astfel de funcţii, nu presupune o activitate la partid zilnică, sau o activitate consistentă, iar în calitate de minstru care lucrează cu teritoriul cred că aş putea ajuta foarte mult partidul prin faptul că fără să fiu obligată de funcţia de partid umblu foarte mult prin ţară. Dacă ceea ce fac eu e considerat util, atunci lucrul acesta se va vedea şi asupra partidului

RF: De ce s-a ales varianta pe liste? Nu era mai corect să avem alegeri uninominale?
- Era mai corect.

RF: Cine a luat această decizie?
- A fost o decizie a majorităţii. Majoritatea a fost alta decât opinia mea.

RF: Din partea cui a venit această propunere?
-Din păcate în ziua aceea nu am fost în ţară şi nu am puut participa la acea şedinţă.

CP: Pentru că am ajuns la liste şi uninominal, aveţi un proaspăt candidat anunţat ieri. Doamna Teo Trandafir. Cine a venit cu propunerea?
- Organizaţia Sectorului 4, probabil. Eu cred că e o idee foarte bună de a o aduce în rândurile parlamentarilor PD-L pe Teo Trandafir pentru că, până la urmă, parlamentarii nu trebuie să fie politicieni de carieră. Sunt oameni care reprezintă o comunitate şi atât timp cât oamenii au încredere în tine şi eşti un om de bună credinţă, cred că nu e o problemă să vii şi să candidezi din partea unui partid.

Citeşte şi

Udrea, la Interviurile Gândul (2). "Vin tot felul de pile să le angajez la minister. De la oameni care mă aşteaptă la poartă, până la colegi"

Udrea, la Interviurile Gândul (3). "Nu ştiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seama soţului. Încerc să vând din proprietăţi ca să pot să achit acest credit"

Udrea, la Interviurile Gândul (4). "Eu sunt o persoană destul de credincioasă şi cred că numai Dumnezeu a putut face să câştigăm". Plus: informarea de la SRI în cazul Voicu

Udrea, la Interviurile Gândul (5). "Dictatura luminată înseamnă dictatura legii. E un stat care are nevoie să fie întărit"

Udrea, la Interviurile Gândul (6). "Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnului Traian Băsescu. Ce-i cere lui Berceanu"

Elena Udrea la videochatul Gândul: Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizarea prostituţiei

Citește mai departe:

Citește și: