106 vizualizări 13 dec 2009

Când a venit, anul trecut, în martie, pentru prima oară la Interviurile Gândul, Mircea Geoană era aliat cu Traian Băsescu, dar începea să nu-i mai convină. L-a acuzat atunci pe preşedinte că "guvernează pe furiş" - prima declaraţie de independenţă faţă de aliatul său, declaraţie care practic a marcat debutul luptei lui pentru Cotroceni. Duminică dimineaţa, la o săptămână de la confruntarea finală cu Băsescu, Mircea Geoană a fost din nou la Interviurile Gândul. Singura deosebire faţă de acum un an este că -poate e o impresie nerelevantă - cuta de sub al doilea rând de cearcăne parcă i s-a adâncit şi mai tare. Pe parcursul interviului îi tot dăduse cu frauda, subliniind că, de fapt, el a câştigat alegerile, pentru ca, în final, să-mi vorbească despre planurile lui legate de partid.

Am numărat de câte ori a rostit Mircea Geoană cuvintele "furt" sau "fraudă" în cele trei sferturi de oră în care a fost la Interviurile Gândul. Din circa 20 de întrebări, unele de natură personală, am primit tot atâtea răspunsuri, dintre care în 16 mi-a precizat că a fost furat de Băsescu. Rupt între credinţă şi tăgadă, Mircea Geoană ba crede că a câştigat alegerile, ba îmi povesteşte de planurile sale pe viitori ani ca şef al PSD. "Eu sper din toată inima că se vor relua alegerile. Cred că voi câştiga de o manieră extrem de clară repetarea turului trei. Sunt absolut convins că o repetare a turului doi îmi va da un câştig de cauză zdrobitor, mai mare de 54 la sută". Repetă că moare cu dreptatea în braţe, că merge la CEDO, la Comisia de la Veneţia, oriunde trebuie "pentru aflarea adevărului". În interviu vorbeşte despre erorile din campanie, despre vizita la Vântu şi despre modul cel puţin "neinspirat" în care acesta a reacţionat după, despre noaptea din 6 decembrie şi despre cum i-a dat Mihaelei Geoană vestea că nu mai e prima doamnă, dar şi despre relaţia sa cu generalul Dumitru Iliescu.

L-am întrebat după interviu dacă n-a obosit şi dacă nu-i vine să renunţe. "Eu mi-aş lua o vacanţă, să uit de tot", mi-am dat cu părerea. Mi-a răspuns că vrea să întinerească partidul, că are idei, că are proiecte, că se bucură că-l are prieten pe Crin. În continuare, Mircea Geoană, un tip care tocmai a luat bătaie şi care spune că nu vrea să renunţe pentru că aşa-i în politică:

- Domnule Mircea Geoană, bine aţi venit la Interviurile Gândul, este prima discuţie relaxată şi sinceră pe care o avem după noaptea alegerilor. Mărturisesc că mă puneţi uşor în dificultate pentru că nu ştiu cu cine vorbesc, sunteţi preşedintele României, sunteţi preşedintele Senatului, sunteţi încă preşedinte al PSD-ului?
- Un pic din toate sau toate!

- Pe 8 decembrie, săptămâna trecută, spuneaţi "eu am câştigat alegerile". Două zile mai târziu, pe 10 decembrie, vă duceaţi la postul public de radio, unde spuneaţi "ca preşedinte al Senatului am să solicit colegilor mei să vină în perioada aceasta de iarnă şi de vacanţa de iarnă la muncă pentru a da ţării un buget. Am urmărit foarte atent tonul dumneavoastră în interviul respectiv şi mi s-a părut că nici dumneavoastră nu mai credeţi că rezultatul se poate întoarce.
- Da. Eu am încredere, o încredere absolut solidă în faptul că se va afla adevărul cu privire la aceste alegeri. Că se va afla acuma...

- Vorbim de întoarcerea rezultatului.
- Eu vorbesc de întoarcerea rezultatului şi de aflarea adevărului pentru că sunt legate. Eu sper că vom avea în aceste zile complicate, îndrăzneala şi, până la urmă, capacitatea de a evita o criză şi mai profundă. Pentru că partea cea mai proastă este ca peste o lună sau două - pentru că procesul de căutare a adevărului va continua, confom legii şi conform demersurilor noastre şi eu nu voi abdica nicio secundă de la aflarea întregului adevăr cu privire la aceste alegeri.... De aceea, eu cred că este extrem de important, în acest moment, să dăm răgazul instituţiilor statului român, evident Curtea Constituţională fiind cea care are ultimul cuvânt să aflăm în aceste zile întregul adevăr, solicitările noastre sunt absolut legitime şi sunt probate de o manieră consistentă, pentru că varianta cea mai proastă ar fi ca peste o lună sau două când procesul va continua, să ne trezim cu o infirmare a acestui rezultat, cu un preşedinte, eventual, instalat la Cotroceni.

- După ce Curtea Constituţională va anunţa, după renumărarea voturilor nule, destul de previzibil, că rezultatul va fi acelaşi din ceea ce arată numărătoarea parţială, că nu se schimbă clasamentul, ce urmează?
- Noi avem o solicitare la Curtea Constituţională în care atacăm cinci puncte distincte. Voturile nule reprezintă unul dintre cele cinci puncte. Miezul problemei îl reprezintă verificarea, în principal, în diasporă şi în secţiile speciale a CNP-ului, a codului numeric personal, cu listele de alegători şi cu declaraţiile pe proprie răspundere. Voturile în secţiile speciale nu sunt mai numeroase de 600 şi ceva de mii. Deci, dacă a durat o zi şi jumătate să putem verifica 100 şi ceva de mii de voturi, eu sunt absolut convins, şi din probele pe care le avem, că s-a votat şi s-a fraudat masiv, cu CNP-uri false, cu oameni care nu mai sunt pe lumea asta care au votat, cu cetăţeni care au fost declaraţi că ar fi votat, şi, de fapt, au declarat că nu au votat sau cu oameni care ne trezim că au votat în două sau mai multe locuri. Iar experienţa de după alegerile europarlamentare ne arată că autoritatea electorală permanentă, chiar dacă este cu oarecare răgaz pe care şi-l ia află, până la urmă, acest tip de operaţiuni. Noi suntem absolut convinşi încrezători în faptul că această primă solicitare a Curţii Constituţionale nu reprezintă şi ultima. Deci, din punctul meu de vedere, cheia acestei probleme este deschiderea subiectului verificarea CNP-urilor, cu declaraţiile pe proprie răspundere din secţiile speciale şi cu lista permanentă de alegători pentru a putea verifica dacă într-adevăr ceea ce am aflat noi, empiric ... noi am aflat cazuri absolut stupefiante dintr-o verificare care stă la dispoziţia unui partid politic.

- Această verificare nu poate continua la nesfârşit. Dacă Curtea Constituţională validează rezultatul alegerilor, ce faceţi?
- Nu avem decât să respectăm regula instituţională a acestei ţări. Dacă era Băsescu în locul meu şi erau suspiciunile acestea de fraudă, cred că aveam în ţara asta revoluţie în stradă şi chema şi instiga poporul la revoluţie. Eu am încredere în instituţiile statului românesc, am încredere în democraţia noastră. Şi vă mai spun ceva. Dacă noi vom accepta un preşedinte şi un regim politic care s-a instalat la putere de o manieră nelegitimă, cu o operaţiune de fraudare, cu o operaţiune de alocare de resurse de proporţii nemaiîntâlnite, înseamnă că acceptăm în România, cinci ani de zile, o pseudedemocraţie. Deci, în acest moment, se joacă nu soarta mea sau a unui candidat al unui partid politic, ci se joacă soarta democraţiei româneşti. Nu vreau să-mi închipui ce se întâmplă cu apucăturile autoritariste ale domnului Băsescu, ce se va întâmpla cu clanul din jurul său, care acuma se va simţi, practic, într-o formă de impunitate, cu aceiaşi oameni care au demonstrat deja şi au reputaţie publică mai mult decât îndoielnică, ne putem trezi peste cinci ani de zile că o să o folosească pe Elena Băsescu ca viitor preşedinte al României, şi cu maşinăria asta infernală de bani de folosirea instituţiilor statului şi de presiune, şi de fraudarea alegerilor ne putem trezi că în România alegerile sunt golite de conţinut. Deci lupta nu este o luptă exclusiv pentru mine şi pentru preşedinţia României, ci este pentru ce republică vrem să avem. Vrem să fim o democraţie de tip occidental în care instituţiile funcţionează sau avem dubii cu privire la modul în care acest preşedinte a fost ales. Într-un fel, asistăm la o luptă stat vs. popor, cum ar zice americanii. Deci, în acest moment, avem de a face cu un sistem pe care Băsescu l-a încălecat, pe care l-a folosit de o manieră brutală şi care riscă să scape acuma, practic, nedovedit şi nepedepsit. Ramificaţiile acestei situaţii sunt extrem de periculoase pentru România. Şi gândiţi-vă o secundă, să presupunem că la nivelul Curţii Constituţionale se va decide că nu se invalidează aceste alegeri.

"Sper din toată inima să se repete alegerile"

- Credeţi că există posibilitatea asta, ca în România să se repete alegerile?
- Eu sper din toată inima că da. Sau dacă nu se poate ajunge la acest lucru, să luăm răgazul să verificăm ceea ce am cerut. Nu este atât de mult ceea ce am cerut. Şi atunci am avea măcar clarificarea fără dubiu a acestor alegeri. În opinia publică din România, peste 60% dintre cetăţeni consideră că aceste alegeri au fost fraudate. Şi nu e vorba de votanţii mei, ci este vorba de un dubiu profund, pentru că oamenii au văzut asaltul nemaiîntâlnit cu cadouri, cu produse, cu bani, cu mită electorală care s-a făcut în proporţii nemaiîntâlnite în România. Resursele de bani pe care le-a cheltuit Băsescu şi PD-L-ul în această campanie sunt gigantice, sunt fără precedent. Nu spun că alegerile din România au fost întotdeauna perfecte. Dar volumul, metoda şi modul în care statul s-a implicat în câştigarea alegerilor fraudate de către Băsescu, reprezintă pentru mine o îngrijorare profundă cu privire la democraţia ţării noastre în următorii ani. Închipuiţi-vă o secundă ce se întâmplă în două luni de zile, să presupunem că s-ar demonstra, şi se va demonstra, pentru că nu vom lăsa acest adevăr să nu fie descoperit până la ultima consecinţă. Că ne trezim cu un Băsescu validat, dar care să demonstreze că alegerile au fost furate. În ce criză se află România peste două luni de zile? În plină criză economică, politică, şi ne reîntoarcem la subiectul acesta. Deci eu aş prefera şi aş insista să clarificăm acuma, preşedintele actual este valid până pe 21, şi chiar şi pe 21, pentru că el rămâne în funcţiune până când se instalează un nou preşedinte.

- Deci nu dumneavoastră asiguraţi interimatul ca şef al Senatului.
- Nu, sub nici o formă, nu. Actualul preşedinte expiră pe 21 decembrie, zi pe zi, cinci ani de mandat, dar în condiţiile în care nu există un alt preşedinte, preşedintele în exerciţiu continuă până când depune noul preşedinte jurământul în faţa Parlamentului pe baza deciziei a Curţii.

- Dumneavoastră, în calitate de candidat, şi partidul dumneavoastră nu vă asumaţi, totuşi, un risc de imagine contestând acest rezultat şi împingând această situaţie într-o incertitudine pe o perioadă îndelungată într-o situaţie de criză economică în care se află România? Iată că există în partidul dumneavoastră un domn pe care dumneavoastră îl apreciaţi foarte mult şi aţi ţinut de-a lungul timpului cont de sfaturile lui, se numeşte Vasile Puşcaş, care spune că faptul că s-a ajuns la contestarea ultimului scrutin este cel puţin jenant pentru România. Pentru că asta ar arăta Uniunii Europene că acele criterii politice şi democratice pe care România a trebuit să le îndeplinească în momentul aderării sunt puse sub semnul îndoielii.
- Ce este mai important, ce impresie îşi face Europa faţă de noi sau gravitatea faptului că avem o republică care, de fapt, nu funcţionează ca o instituţie democratică? Deci, din punctul meu de vedere, a nu afla adevărul despre aceste alegeri în condiţiile suspiciunii masive şi demonstrabile reprezintă un risc mai mare. În fond şi la urma urmei, ce spunem: haideţi să aruncăm gunoiul sub preş, ca nu cumva Europa să spună că suntem o ţară care nu are răspundere.

- E vorba de faptul că ţara trebuie să aibă rapid un guvern pentru că trebuie să ai un pol care să discute cu FMI-ul. Trebuie să ai un buget, trebuie să ai nişte oameni care să discute cu FMI-ul.
- În mod obligatoriu, Fondul Monetar vine aici şi este regretabil că Băsescu şi cu Boc nu au trimis un buget la Parlament, puteam încă să obţinem această tranşă de la Fondul Monetar. Faptul că de o lună şi ceva se tergiversează în mod voit şi electoral de către Parlament este imputabil exclusiv domnilor Băsescu şi Boc. Parlamentul le-a creat instrumentul ca să trimită un buget în Parlament. Au dorit să creeze această situaţie. Deci, din punctul meu de vedere, riscul cel mai grav este ca noi să permitem din motive politice sau din motive de imagine să se creeze în România o pseudodemocraţie în care un preşedinte de stat cu mandat de cinci ani de zile să câştige prin fraudă masivă. Acest risc este un risc mortal la adresa democraţiei româneşti. Şi avem o obligaţie, şi eu ca lider politic, şi cei care m-au votat cu 5.200.000, plus cei care au în acest moment un dubiu profund faţă de procesul nostru democratic, să aflăm adevărul. Ce se întâmplă dacă mai avem o săptămână în care e nevoie de demonstrarea acestor fapte? Oricum durează negocierile pentru formarea unui guvern. Oricum va trebui să avem un nou preşedinte cel mai devreme pe 22 decembrie. Deci eu aş sugera cu foarte multă tărie să dăm acestui proces răgazul de câteva zile în plus, repet, am reuşit să renumărăm 100 şi ceva de mii într-o zi şi jumătate. Sunt 650.000 de voturi în secţiile speciale, reprezintă două sau trei zile. Cerem chiar atât de mult să se elimine dubiul profund şi just, şi documentat că s-au fraudat alegerile? Este mai important să avem un guvern cu două zile mai devreme, decât să avem un preşedinte nelegitim care să conducă România 5 ani?

- Deci, după dumneavoastră, verificările se vor termina până pe 21 decembrie?
- Din punctul meu de vedere, verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere, a CNP-urilor din secţiile speciale şi din străinătate se poate realiza cu resurse puse la îndemână în câteva zile. Nu este o mare problemă, îndrăznesc să spun că, în acest moment, există o uriaşă răspundere pe umerii celor care vor trebui să tranşeze acest subiect. Şi când există dubii atât de masive şi nejustificate, şi nedemonstrate, cred că cel mai sănătos lucru pentru noi este să putem să aflăm adevărul cu privire la acest subiect. Oricum, adevărul va ieşi la lumină şi nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu reputaţia noastră în Europa, vorbind de ce spunea şi Puşcaş, îndrăznesc să spun că, în acest moment, dacă vom accepta acest tip de fraudare de alegeri, acest model se va perpetua, asta va însemna că ani şi ani de zile nu va putea să fie respectată dorinţa poporului şi o să ne trezim, practic, cu o cvasidictatură a aceluiaşi conglomerat economic, politic statal şi financiar, care să spună "eu câştig alegerile indiferent ce votaţi voi românii. Votaţi cu PSD-ul, cu PNL-ul, cu cine vreţi voi, tot noi câştigăm alegerile". Deci acest dubiu este atât de profund, încât eu aş spune că îndepărtarea lui reprezintă un zero pentru România în acest moment.
- ....................................................
- Haideţi să încheiem pe un ton optimist. Astăzi, CCSB dă un sondaj la comanda Antena3: concluzia este că Geoană câştigă turul trei cu 54 la sută. Mai credeţi în sondaje, domnule Geoană?
- Cred cu tărie în sondaje, pentru că n-am niciun motiv să cred că acestea nu au fost făcute cu precizie. Faptul că trei din patru sondaje m-au arătat câştigător arată că, în aceste alegeri, am avut mai mult decât Băsescu. Şi ce s-a făcut şi cum s-a ajuns la acest rezultat, care sper să nu fie cel final, e o altă conversaţie. Sunt absolut convins că o repetare a turului doi îmi va da un câştig de cauză zdrobitor, mai mare de 54 la sută, pentru că, în acest moment, starea de spirit în populaţie, în societate, inclusiv în străinătate este o suspiciune masivă faţă de felul în care aceste alegeri au fost conduse.

- Deci în turul trei luaţi mai mult de 54 la sută. Aveţi o estimare personală?
- Da. Cred că voi câştiga de o manieră extrem de clară repetarea turului trei, pentru că, în clipa respectivă, această maşinărie infernală sper să fie descompusă şi descompletată printr-o manieră extrem de serioasă de monitorizare a acestor alegeri, în special în secţiile speciale şi în străinătate unde s-au produs cele mai multe matrapazlâcuri. Sunt convins că populaţia va vedea această repetare ca o posibilitate de a exprima voinţa autentică a majorităţii românilor. Sunt absolut convins că vom câştiga de o manieră categorică.

- Asta dacă mai vin românii la vot, domnule Geoană, că de câte ori au fost chemaţi la urne, în ultimul timp...
- Vor veni. Vor veni pentru că toată lumea simte că este un moment de cotitură pentru democraţia din România.

Vezi aici prima parte a interviului acordat de Mircea Geoană ziarului Gândul

Geoană la Interviurile Gândul (2). Când a aflat "Mihaela, dragostea mea" că nu este prima doamnă

Geoană la Interviurile Gândul (3) "Era cel mai simplu pentru mine să mint că nu am fost la Vântu"

Geoană la Interviurile Gândul (4) Dilema în PSD: Cui a vrut Băsescu să-i dea un mesaj după săltarea lui Cătălin Voicu de DNA? Despre Voicu, Vanghelie şi Iliescu. Mitică Iliescu

Citește și: