Loredana VOICULESCU
194 vizualizări 15 mar 2011

Întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi marile companii din România pot obţine finanţări între 4 şi 38 de milioane de euro pe termen mediu şi lung de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN). Instituţia bancară a finanţat deja în România 22 de proiecte, în valoare totală de 220 de milioane de euro.

Pentru următorii patru ani banca intenţionează să finanţeze alte 16 proiecte ale unor companii din domenii variate, între care industrie, infrastructură, producţie, companii de leasing şi bănci.
Preşedintele Băncii de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, Andrey Kondakov, a declarat pentru gândul că este convins că în România vor fi găsite proiecte valoroase care vor fi eligibile pentru finanţare.

"Căutăm să identificăm 12-16 proiecte în valoare de 150-200 de milioane de euro, în următorii patru ani. Este un scop ambiţios, trebuie să depunem un efort intens, dar cred că vom găsi proiecte bune pe care să le finanţăm în România", ne-a declarat Andrey Kondakov, preşedintele Băncii de Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, instituţie care are ca acţionari 11 state din regiune.

Sectoarele de activitate vizate sunt variate - infrastructură, telecom, producţie, finanţări pentru exporturi. "În prezent banca negociază finanţarea a opt proiecte, în valoare de 70-80 de milioane de euro, sumă care poate fi mai mică sau mai mare la finalul discuţiilor", a mai spus Kondakov.

"Nu concurăm cu băncile comerciale"

Oficialii BCDMN spun că nu îşi propun să concureze cu băncile comerciale. "Noi începem acolo unde ele (băncile comerciale - n.red.) se opresc. Preluăm riscuri pe care băncile comerciale de regulă nu şi le asumă. Putem să oferim maturităţi mai mari, de 5-8 ani, în timp ce nu multe bănci comerciale sunt dispuse să acorde astfel de termene. Suntem mult mai flexibili în ceea ce priveşte acceptarea garanţiilor. Există şi perioade de graţie de până la doi ani. Cred că sunt multe companii care vor dori să experimenteze aceste posibilităţi alături de noi", ne-a declarat Kondakov.

Prezenţă mai activă în România

Andrey Kondakov spune cu regret că banca nu are deocamdată o mare vizibilitate pe piaţa românească, dar pe viitor instituţia va fi mai ofensivă în această privinţă. "Suntem o instituţie mică, cu 100 de angajaţi, nu avem o prezenţă locală. Scopul nostru este să călătorim tot timpul, în misiuni de afaceri. Vom fi mult mai activi pe piaţa românească în perioada următoare. România deţine preşedinţia BSEC în acest an, din ianuarie până în iunie acest an. Vor avea loc o serie de evenimente, iar noi vom fi prezenţi pentru a face cunoscută oferta noastră pentru mediul de afaceri", a explicat preşedintele BCDMN.

Valentina Şiclovan, vicepreşedinte pentru Trezorerie, Buget şi Managementul Riscului al BCDMN, a precizat că preţul finanţărilor acordate de BCDMN trebuie să acopere costul de finanţare al băncii, să includă o marjă minimă pentru acoperirea costurilor administrative şi două comisioane, dintre care unul negociabil, de până la 1%, şi celălalt pentru motivarea clienţilor să tragă fondurile puse la dispoziţie.

Câteva proiecte finanţate de bancă în România: Transgaz (40 milioane de euro), Petrom (peste 30 milioane de euro), Turceni (20 milioane de euro), Erdemir (18 milioane euro), Rompetrol (13 milioane de euro), Telemobil (12 milioane de euro).

Doar un singur împrumut neperformant. "Este greu de explicat"

  • "Este greu de crezut şi greu de explicat că avem un singur împrumut neperformant la nivelului întregului portofoliu. Poate suntem norocoşi sau poate suntem prudenţi sau ambele. Noi cred că le avem pe amândouă", explică preşedintele BCDMN

  • "Lista cu activităţi ce nu pot fi eligibile pentru finanţare cuprinde producerea de alcool cu tărie mai mare de 20 de grade, producţia de arme, droguri, trafic cu fiinţe. Cele mai profitabile activităţi nu sunt eligibile pentru finanţare din partea Băncii", râde Andrey Kondakov.

  • Banca a obţinut profit în ultimii şase ani. "Secretul succesului băncii este reprezentat de suportul puternic din partea acţionarilor, de dorinţa băncii de a performa pentru acţionarii săi. Salonic (unde este sediul central al băncii - n.red.) este un loc atât de frumos ca să stai şi să nu faci nimic. Dar noi călătorim tot timpul, avem misiuni de afaceri pentru a prezenta oportunităţile oferite de bancă. Am fost recent într-o misiune în Bulgaria, din România vom merge în Georgia, apoi în Armenia"

  • "Intenţionăm să rămânem competitivi. Moody's a majorat recent ratingul acordat BCDMN". Instituţia a finanţat până acum 105 proiecte, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Anul trecut a realizat un câştig net de 12 milioane de euro.

  • "Am avut întrevederi în aceste zile cu reprezentanţi din Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Externe, BNR, Agenţia pentru IMM-uri, Eximbank. Am discutat despre ţinte, obiective şi sectoare ce ar putea fi finanţate în cadrul strategiei pentru România. Spre sfârşitul lunii aprilie, strategia pentru România va fi supusă aprobării Bordului Directorilor Băncii"

  • "Iubesc poporul român, cultura românească, România are o arhitectură foarte impresionantă. Cu puţină restaurare, modernizare, puţină curăţenie, Bucureştiul poate deveni al doilea Paris. Aveţi o ţară frumoasă pentru a petrece vacanţe. Iar Bucureştiul este un oraş cu o lungă tradiţie culturală faimoasă, iar zona veche a oraşului este superbă".

România controlează 14% din BCDMN, fiind al patrulea mare acţionar al instituţiei, după Rusia, Turcia şi Grecia (cu câte o participaţie de 16,5%).

Citește și: