139 vizualizări 25 mar 2010

Proiectul Ministerului de Finanţe prin care erau concediaţi 17.000 de bugetari "nu mai e de actualitate", spune ministrul Vasile Blaga. "Am realizat un nou proiect de lege transmis de două săptămâni FMI". "Se face o economie de 250 mil. euro", iar cei care vor fi daţi afară să se "reprofileze"

Aţi găsit persoana care să-i succeadă lui Traian Băsescu la Preşedinţia României? O întrebare la care Blaga nu are răspuns. Aflaţi dacă liderul PD-L crede că a venit timpul pentru un candidat femeie. Tot acolo, aflaţi care e relaţia dintre el şi Elena Udrea

"Am aflat de la dl. prim-ministru" că Geoană l-a propus pe Cătălin Voicu secretar de stat, după tentativa eşuată de a-l nominaliza ca ministru, mai spune Blaga. "S-a opus SRI."

- "Blaga mi-a dat afară 30 de oameni de la DGIPI", spune Cătălin Voicu în dialog cu Alexandru Mazăre. E adevărat? Când aţi aflat că dl. Voicu are oameni în DGIPI?

- Nu m-a preocupat ai cui sunt oamenii, niciodată nu am gândit aşa. Nu poţi să îţi pui oameni într-o instituţie atât de importantă. Am procedat la o restructurare a DGIPI în 15 octombrie 2009, când eram ministru interimar. Necesitatea era clară, dacă ţineţi minte tot parcursul electoral, cu declaraţiile unor oameni politici vizavi de ce s-a întâmplat de DGIPI. Reorganizările din 2008 - 2009 nu au ţinut cont de legislaţia în vigoare, nu aveau aprobarea CSAT. De aceea am procedat la reorganizarea instituţiei. Au plecat o serie de oameni, în primul rând cei care aveau probleme clare.

- Ce înseamnă probleme clare?

- Pentru modul în care nu şi-au îndeplinit activitatea, li se ridicase la 7 cadre ORNISS-ul, adică nu mai aveau acces la documente secrete, motivul principal fiind că făcuseră copii după documente care aveau un caracter secret şi strict secret, or, este interzisă prin lege copierea acestora. Dosarele sunt trimise de mine de atunci la Parchetul General.

- Dl. Voicu s-a lăudat sau chiar avea oameni la DGIPI?

- Pe filiera cum au ajuns oamenii acolo, cred că a avut oameni.

- 30, cât zice el, sau mai mulţi?

- N-aş spune, nu pot să afirm asta. Dar au plecat mai mult de 30 de oameni de acolo.

- Dl. Voicu: "Dacă mă duc la MI, în 3 ani pot face toată reţeaua din România. Dacă pierdem alegerile, reţeaua e în funcţiune". Există această reţea în funcţiune?

- Am citit şi eu stenogramele care au apărut în presă, pentru că nu am avut acces la ele. Au apărut nume de ofiţeri acolo şi îmi dau seama că au avut intenţia de a-şi crea o astfel de reţea. Sigur niciunul dintre cei care sunt trecuţi acolo nu va mai rămâne în MAI.

- În stenograme apar nume grele din poliţie - Mihai Călinescu, inspector general adjunct al Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Dan Bucur, director al Direcţiei de Investigare a Fraudelor...

- Aici faceţi o confuzie.

- Am văzut că dânsul spune că e o coincidenţă de nume, dar aşa apare în referatul procurorilor.

- Da, dar a fost o confuzie.

- I-aţi suspendat, aţi declanşat o anchetă internă?

- Este declanşată o anchetă internă. Dl. Călinescu este în concediu medical pentru o săptămână, dar vom lua imediat măsurile care se impun.

- Îi suspendaţi? Îi daţi afară?

- E greu de dat afară. Ei sunt funcţionari publici cu regim special. Ar trebui să se gândească ei în primul rând şi să părăsească structurile ministerului dacă 10 la sută din ce scrie acolo e adevărat.

Cum a încercat Mircea Geoană să-l introducă pe Voicu în structurile MI

- E adevărat că Mircea Geoană l-a propus pe Voicu secretar de stat în MI, după tentativa eşuată de a-l nominaliza ca ministru?

- Am aflat de la dl. prim-ministru.

- Atunci s-a opus SRI?

- De fiecare dată când cineva este numit într-o funcţie de demnitar, se cer din partea structurilor de informaţii date, nu numai de la SRI, dar în principal de acolo. Din datele pe care le am, da, au prezentat date care-l făceau incompatibil cu funcţia de secretar de stat.

- Şi atunci premierul a refuzat numirea.

- Da.

- După aceea dl. Geoană a încercat să-l pună pe dl. Voicu prefect de Giurgiu?

- Da. Din aceleaşi motive n-a putut ocupa funcţia. S-a opus primul ministru.

Profesorii, invitaţi să se recalifice

- Sunteţi şi ministru al Administraţiei. A existat în ianuarie un proiect de reducere a personalului din administraţie cu 17.000 de persoane. Ce s-a întâmplat cu el?

- Acest proiect gândit de Ministerul de Finanţe nu ţinea cont de creşterea autonomiei administraţiilor publice locale. De aceea am realizat un proiect de lege care este transmis de 2 săptămâni FMI, pentru a reduce aceste cheltuieli. În acest moment, în administraţia publică locală lucrează aproximativ 746.000 de oameni, în jur de 500.000 lucrează în învăţământ şi în serviciile sociale. Aceştia sunt şi vor fi plătiţi pe standarde de cost.

La restul administraţiei publice locale, inclusiv poliţia locală, ne referim la normative de personal. Noi nu spunem câţi oameni să dea afară o primărie sau alta, spunem doar că din sumele defalcate din TVA, din impozitul pe venit plus cei care pleacă prin formulă să fie obligatoriu alocaţi dezvoltării, o parte salarizării şi o parte altor cheltuieli curente. Cine nu se încadrează în aceste cheltuieli, dacă doresc să facă angajări - din taxele şi impozitele locale.

- Ce economie bugetară estimaţi dacă se aplică aceste standarde de cost şi normative de personal?

- Peste 250 de milioane de euro.

- Dacă se aplică acest proiect, profesorii sau poliţiştii vor pierde la salariu?

- Se va stabili numărul optim pentru serviciul respectiv, înseamnă să obţinem cel mai bun serviciu cu cel mai mic cost. Dacă asta înseamnă şi reconfigurarea unor categorii profesionale, da. Să nu uităm că şi la începutul anilor 90 - eu sunt inginer - vreo 300.000 de ingineri au trebuit să se reprofileze şi au făcut-o.

- Îi vedeţi pe profesori sau poliţişti reprofilându-se?

- Văd pe oricine. În poliţie avem chiar deficit de personal faţă de standardele europene, dar şi asta până la un anumit punct. În guvern o serie de colegi mi-au cerut pază cu jandarmi la o serie de obiective. Să ne înţelegem bine: păzim societăţi comerciale cu capital de stat care au profit şi care nu au decât să angajeze societăţi private de pază, pentru că pe stat îl costă mult mai puţin paza cu societăţi private. Un jandarm costă de câteva ori mai mult, cu şcolarizare, pregătire profesională pe parcurs, plus salarizarea.

Citeşte "Avioanele second-hand, luate în rate"

Citeşte "Meciul cu Udrea. femeile sunt misogine"

Citeşte replicile lui Geoană şi Vanghelie

Citeşte "Separarea corupţiilor în stat"

Citeşte "CSM finalizează mâine verificările în cazul judecătorilor Costiniu şi Jipa. Luni va fi sesizată Comisia de disciplină. Şeful CSM explică pentru Gândul de ce ancheta a durat aşa mult"

INFO PLUS:

Se pregăteşte un nou val de concedieri şi tăieri de salarii

În câteva zile, Guvernul ar putea adopta un act normativ privind valul al doilea de restructurare a cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Premierul Emil Boc le-a solicitat joi miniştrilor să pună pe masa Executivului analizele din care să reiasă ce măsuri se pot lua pentru a scădea bugetul de salarii, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax. "Boc a amintit membrilor Cabinetului că la jumătatea lunii februarie le-a dat termen de o lună să vină cu propuneri pentru etapa a doua a restructurării în ministerele, instituţiile şi unităţile publice pe care le coordonează şi a arătat că săptămâna viitoare se împlineşte o lună şi jumătate de la acea solicitare", susţin sursele citate. Prima etapă a avut loc anul trecut, când prin desfiinţarea sau comasarea celor 223 de agenţii guvernamentale, din care au rămas doar 112, au fost tăiate peste 9.300 de posturi şi au fost concediaţi circa 7.800 de angajaţi. La începutul acestui an, ministrul Sebastian Vlădescu a declarat că în 2010 ar urma să fie disponibilizaţi circa 100.000 de bugetari, declaraţie pe care şi-a retras-o la scurt timp după ce premierul Emil Boc a negat că ar exista un astfel de plan. Singurele cifre oficiale privind disponibilizările de anul acesta sunt cele din învăţământ, 15.000 de posturi, şi cele 17.000 de concedieri în rândul funcţionarilor publici.

Citește mai departe:

Citește și: