25392 vizualizări 7 sep 2014

Istoricul Neagu Djuvara a afirmat, la Interviurile Gândul, că accentul pus de un partid politic pe mândria de a fi român şi pe cea de a fi ortodox îi aduce aminte de legionari.

„Da, ne întoarcem la epoca legionară. E un anacronism într-o epocă în care încercăm să nu mai fim atât de naţionalişti fiecare, ci să fim europeni şi să ne înţelegem cu vecinii noştri europeni pentru a face un vot comun împotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum", a afirmat istoricul Neagu Djuvara. El însuşi un simpatizant legionar în tinereţe, Neagu Djuvara spune că, dincolo de „nebuniile tinereţii”, vârsta matură i-a arătat cât de distructivă poate fi ideologia mişcării legionare.

"Mândri că suntem români" a fost unul dintre mesajele folosite de PSD pentru alegerile europarlamentare. În anunţul candidaturii sale la prezidenţiale, făcut în 30 iulie, la Craiova, Victor Ponta a lansat şi mesaje naţionaliste şi religioase, făcând referire la contracandidatul său de etnie germană, Klaus Iohannis. "Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta. Vezi aici declaraţia integrală!

În replică, prezidenţiabilul PNL, Klaus Iohannis, a spus că s-a născut în România, că este cetăţean român ”şi numai român” şi că va convinge electoratul să-l voteze mergând prin ţară pentru ca alegătorii să îl vadă că există şi vorbeşte limba română. Vezi aici declaraţia integrală!

Într-un editorial pe această temă, senior editorul gândul Rodica Ciobanu afirma că "a rosti un discurs inocent, pentru a transmite un mesaj subliminal otrăvit este o perversiune politică. Este, totodată, şi o modalitate de a evita confruntarea directă cu adversarul, asmuţind, în schimb, masele împotriva lui". Citiţi aici editorialul integral!

 

Citește și: