Clarice DINU
5306 vizualizări 7 iun 2011

UDMR se menţine pe poziţie, susţinând o regiune de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc, alcătuită din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Prezent la Interviurile Gândul, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor precizează că la nivelul Coaliţiei nu s-a discutat despre varianta PDL de reorganizare admnistrativă, apreciind însă că propunerea de transformare a celor opt regiuni de dezvoltare în judeţe nu este viabilă. Cât priveşte deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles el spune că iniţiativa este veche şi nu reprezintă "nimic ilegal, nici anticonstituţional, nici măcar imoral". "Astfel de birouri de lobby există la Bruxelles, sunt la fiecare colţ de stradă", a comentat el.

Cum a picat UDMR-ului anunţul făcut de PDL privind reorganizarea administrativă?

În protocolul nostru, semnat la începutul anului, am prevăzut reforma administrativă până la sfârşitul sesiunii de primăvară din 2012. Despre acest lucru, ca şi o temă de abordare, am discutat şi l-am inclus în protocol. Se poate face mai repede, se poate face mai târziu. A existat o astfel de intenţie, dar noi până la această oră nu am discutat despre un anumit proiect, nu am discutat despre proiectul depus de UDMR sau despre un alt proiect despre care noi nu ştim. Ce a anunţat PDL-ul este că a mandatat conducerea să vorbească cu partenerii de Coaliţie despre această reformă. Dar noi nu am văzut proiectul. Ce anunţuri fac unii sau alţii este foarte important, dar, până nu văd un proiect ştampilat, semnat şi asumat de PDL, nu am ce să comentez.

 

Dar înainte ca Emil Boc să facă acest anunţ nu aţi avut o discuţie?

 

Nu. În Coaliţie nu am discutat despre reforma administrativă nici ieri, nici săptămâna trecută. Nu a fost o abordare, nu a fost prezentat un proiect. Probabil urmează, săptămâna viitoare sau mai târziu. Nu ştiu când vor veni ei cu un proiect, dar nu a fost o astfel de abordare. Am avut ieri şedinţa Coaliţiei şi acolo nu a ridicat nimeni această problemă.

 

Şi de unde atâta grabă atunci?

E o întrebare pe care trebuie să o puneţi colegilor de la PDL.

 

Este o variantă acceptabilă cea avansată ieri de PDL, cu opt regiuni avansate la gradul de judeţ?

 

Noi credem că cele opt regiuni nu sunt funcţionale din niciun punct de vedere şi de aceea am propus o reorganizare. Proiectul a fost depus la Parlament, a trecut de Senat, e la Camera Deputaţilor. Considerăm că trebuie regândite regiunile în funcţie de tradiţiile economice, sociale şi culturale, ca să avem regiuni eficiente, coerente. Pentru că vă daţi seama acum, Vrancea ce relaţie are cu Constanţa, că sunt în aceeaşi regiune de dezvoltare, ca să nu dau exemplul Covasnei cu Alba. Sunt regiuni incoerente şi ineficiente. De aceea noi am propus o redesenare a regiunilor de dezvoltare, ţinând cont de aspecte economice, social, culturale. Nu am avut o discuţie, nu la nivelul Coaliţiei, în clasa politică, în faţa opiniei publice, despre reforma administrativă, dacă vrem să dăm atribuţii regiunilor de dezvoltare, dacă vrem să transferăm toate atribuţiile de la nivel judeţean, dacă vrem să facem judeţe din aceste regiuni. Sunt multe aspecte care trebuie discutate şi până nu o facem, nu vedem proiectul concret, asumat de PDL în formă scrisă, cu toate detaliile, mi-e greu să fac aprecieri.

 

Vă menţineţi acel desiderat de a grupa Harghita, Covasna şi Mureş într-o singură regiune de dezvoltare, în Ţinutul Secuiesc?

Noi deocamdată nu am abordat această propunere. Prin presă fiecare poate să facă un anunţ. Noi avem un proiect depus şi, dacă vrem o temă de discuţie, avem şi noi o variantă asumată. După aceea trebuie să vedem pe ce variantă mergem. Dar nu am discutat şi, până nu o facem, nu pot să spun ce şi cum vom face. Dar pe actualele regiuni de dezvoltare nu cred că se pot construi judeţe, nu cred că este o soluţie care ar funcţiona.

 

Ştiam de proiectul dumneavoastră şi de aceea vă întrebam dacă subiectul este negociabil?

 

Proiectul nostru, într-adevăr, prevede, printre alte regiuni de dezvoltare, şi o astfel de regiune de dezvoltare. Este informaţia exactă şi considerăm că aşa trebuie să fie, cu acea zonă din Harghita, Covasna şi Mureş. Noi n-avem nimic de ascuns, e scris pe hârtie, e asumat de noi, e depus la Parlament.

 

Că tot veni vorba despre Ţinutul Secuiesc, când aţi aflat de deschiderea acelei reprezentanţe la Bruxelles?

 

În 2008. Atunci era preşedintele Consiliului Judeţean domnul Demeter (Janos Demeter, fost preşedinte al CJ Covasna - n.r.) şi el a avut această iniţiativă, pe care apoi, ca vicepreşedinte, a dus-o mai departe. Datează din 2008, nu din 14, 15 sau 20 mai 2011. Este o iniţiativă de aproape trei ani.

 

Este o desconsiderare a Constituţiei şi a românilor, cum spunea preşedintele Traian Băsescu?

Nu. Este în concordanţă cu Constituţia pentru că este, juridic, reprezentanţa Consiliulului Judeţean Harghita şi Covasna şi o putem numi oricum doriţi. Indiferent de aprecierile politicienilor sau ale oricui, există şi Ţara Moţilor şi Ţinutul Secuiesc, există şi alte regiuni istorice în această ţară. Şi ţara asta este aşa frumoasă cu aceste regiuni, cu aceste identităţi istorice şi regionale, şi nu văd niciun rău în acest lucru. Eu am mai spus şi repet, astfel de birouri de lobby există la Bruxelles, sunt la fiecare colţ de stradă şi în nicio ţară nu s-a întâmplat nimic pentru că e un lucru normal. Avea Clujul până anul trecut, apoi a renunţat, avea regiunea Centru un birou care o perioadă lungă a funcţionat în clădirea landului Brandenburg. Sunt astfel de soluţii şi nu-i nimic ilegal, nici anticonstituţional, nici măcar imoral.

 

Partenerii de la PDL v-au cerut lămuriri pentru că e un subiect destul de sensibil printre democrat-liberali?

 

Nu am discutat cu colegii despre acest subiect în coaliţie niciodată.

 

În acestă lună expiră termenul pentru adoptarea statutului minorităţilor...

Da, şi va fi adoptat aşa cum ne-am înţeles în Coaliţie, până la sfârşitul sesiunii de primăvară.

 

Prin procedura normală, parlamentară, sau veţi cere o asumare a răspunderii guvernului?

 

Dacă raportul va fi gata până săptămâna viitoare, atunci avem două săptămâni pentru dezbateri şi vot. Dacă nu avem raportul gata, atunci vom cere asumarea răspunderii pentru că nu e timp pentru procedură normală, parlamentară.

 

UDMR condiţionează prezenţa la guvernare de respectarea acestui termen, luna iunie?

Despre acest subiect vom discuta după 30 iunie. Vreau să cred în continuare că un angajament este respectat, aşa cum toate angajamentele noastre scrise până acum au fost respectate şi asumate. Şi acesta trebuie asumat şi respectat.

 

 

Citește și: