Alina Matis
8912 vizualizări 2 aug 2012

Preşedintele grupului socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, i-a îndemnat pe politicienii români, într-un interviu pentru gândul, să renunţe la disputele personale, care nu au făcut decât rău ţării. În schimb, ei trebuie să înceapă să colaboreze, acum că procedura de demitere a lui Traian Băsescu a eşuat.

Deşi crede cu tărie că România are mare nevoie de cooperarea politicienilor în acest moment, austriacul nu este deloc încrezător că războiul politic de la Bucureşti se va putea încheia "cordial". Între timp, imaginea României în plan extern, serios afectată de disputele din ţară, continuă să se deterioreze. Faptele sunt singurele gesturi care ne pot reabilita imaginea în ochii Europei, consideră Hannes Swoboda, care ne atrage atenţia că Uniunea Europeană nu mai are nevoie de angajamentele noastre verbale, ci numai de acţiuni care să demonstreze că România este un stat de drept.

Cât despre rezultatul referendumului, Hannes Swoboda consideră că scrutinul nu a rezolvat câtuşi de puţin criza noastră politică. Traian Băsescu are dreptul legal să se întoarcă la Cotroceni, a declarat Swoboda, nuanţând imediat că rămâne la latitudinea preşedintelui suspendat dacă mai consideră că are legitimitatea necesară pentru a rămâne în funcţie.

Hannes Swoboda, "fratele mai mare" al premierului Victor Ponta pe filieră ideologică, a subliniat că sprijinul său pentru român nu vine deloc necondiţionat şi că l-a sfătuit pe acesta deseori să fie atent la criticile care vin de la Bruxelles.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE LIDERULUI SOCIALIST:

  • "Regret că situaţia de după referendum nu este mai clară decât cea de dinainte. Pericolul acum este să nu se ajungă într-un impas politic".
  • "Singura opţiune înţeleaptă acum este ca ambele părţi ale acestui conflict să găsească o modalitate de a colabora, pentru binele ţării şi al poporului român".
  • "Legal, Traian Băsescu are dreptul să rămână în funcţie. Întrebarea este dacă simte că mai are şi legitimitatea necesară pentru a continua să fie preşedintele României".
  • "Imaginea României a fost în mod cert afectată în ultimele săptămâni".
  • "Acest conflict ar trebuie să se încheie paşnic, cordial, prin respectarea muncii guvernului şi a administraţiei statului, nu prin războaie personale. Problema este că nu sunt sigur că aceasta va fi desfăşurarea evenimentelor pe mai departe".
  • "Există un proverb care spune că faptele vorbesc de la sine. Europa nu mai vrea şi nu mai are nevoie doar de vorbe din partea României, ci de acţiuni care să demonstreze respectarea statului de drept şi a principiilor democratice în România".
  • "Sprijinul meu pentru Victor Ponta nu este necondiţionat. Afilierea politică nu este suficientă".

 

Hannes Swoboda, europarlamentar austriac, liderul socialiştilor europeni în PE // FOTO: Ştefan Micsik/AFP/Mediafax

CITIŢI MAI JOS INTERVIUL PE LARG:

Domnule Swoboda, cum comentaţi rezultatul referendumului din România?

Regret că situaţia de după referendum nu este mai clară decât cea de dinainte. Nu există un rezultat şi nici urmări imediate care pot fi desprinse din acest vot. Pericolul acum este să nu se ajungă într-un impas politic, care să ţină ţara pe loc în faţa reformelor de care are nevoie. De aceea am îndemnat în mod repetat toate părţile implicate să acţioneze în mod responsabil şi pentru binele ţării. România are nevoie de responsabilitate şi de o privire spre drumul care trebuie urmat, nu de una care este îndreptată nostalgic spre trecut şi nici de energie irosită în continuare pe luptele politice.

De ce consideraţi că nu există niciun câştigător al referendumului?

Am spus că nu există învingători şi perdanţi, dat fiind faptul că referendumul nu este valid, pe fondul prezenţei scăzute. Aceasta înseamnă că nu există consecinţe legale care să schimbe situaţia. Singura opţiune înţeleaptă acum este ca ambele părţi din acest conflict să găsească o modalitate de a colabora, pentru binele ţării şi al poporului român.

Ar trebui, după părerea dumneavoastră, ca Traian Băsescu să îşi dea demisia, în cazul în care referendumul este validat, dat fiind procentul covârşitor al votului pentru demiterea sa? Ar fi aceasta o soluţie pentru România?

Rata de participare sub pragul de 50%+1 nu implică o obligaţie legală a preşedintelui Băsescu de a demisiona acum, indiferent de deznodământul referendumului (validare sau invalidare, n.red.). Legal, el are dreptul să rămână în funcţie. Întrebarea este dacă simte că mai are legitimitatea necesară pentru a continua să fie preşedintele României. Trebuie să tragem o linie într-un anumit punct. A-i cere cuiva, de la un partid sau altul, să demisioneze nu face altceva decât să distragă atenţia de la munca de care este acum nevoie. Dat fiind că procedura de demitere a preşedintelui Băsescu a eşuat, singura soluţie trebuie să fie cooperarea. Pentru aceasta, însă, trebuie lăsate deoparte toate disputele personale. În definitiv, alegerile parlamentare care urmează vor arăta în cine are poporul român încredere şi pe cine susţine. Haideţi să avem o campanie electorală corectă, între partide care îşi prezintă ideile lor despre viitorul politic, economic şi social al ţării. Aceasta este şansa României de a ieşi din impasul actual şi de a construi un stat modern, cu o societate civilă activă. Obiectivul numărul unu al politicii nu este de a te lupta cu adversarul, ci de a oferi soluţii pentru a transforma şi a moderniza un stat şi o societate. De asemenea, pentru mine, ca social-democrat, alegerile viitoare vor fi o şansă pentru socialiştii români de a obţine susţinerea unei majorităţi largi a cetăţenilor României.

Traian Băsescu, în studioul Gândul.live // FOTO: Răzvan Lupică/Mediafax

Spuneţi că actorii politici din România trebuie să înceapă să colaboreze, pentru ca ţara însăşi să nu devină marele perdant al acestui război politic. Nu am putea zice că România a pierdut deja? În fond, economia a fost puternic afectată, imaginea noastră în plan extern, prejudiciată ireversibil, iar raportul pe Justiţie al Comisiei Europene ea fost foarte critic.

Imaginea României a fost în mod cert afectată în ultimele săptămâni. Totuşi, situaţia economică şi multe alte probleme incluse în cel mai recent raport pe MCV, precum şi imaginea României, per ansamblu, nu se pot îmbunătăţi decât dacă toate părţile se concentrează asupra problemelor reale: lupta împotriva corupţiei, garantarea idependenţei justiţiei şi asigurarea statului de drept, pe de-o parte, şi reformele şi investiţiile de care este nevoie pentru a îmbunătăţi situaţia economiei, pe de altă parte.

Cum credeţi că ar trebui să se încheie sau că se va încheia acest conflict?

Este uşor să vă spun cum ar trebui să se încheie: paşnic, cordial, prin respectarea muncii guvernului şi a administraţiei statului, nu prin războaie personale. Dacă toţi actorii din acest conflict ar cădea de acord asupra nevoii de a conlucra pentru viitorul României şi şi-ar pune astfel deoparte divergeneţele personale, cred că totul s-ar putea încheia repede şi fără a face şi mai mult rău ţării sau reputaţiei României în Europa. Problema este că nu sunt sigur că aceasta va fi desfăşurarea evenimentelor pe mai departe. Va fi nevoie ca toate părţile implicate să îşi demonstreze bunavoinţă şi să accepte şi compromisuri viabile.

Hannes Swoboda, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso // FOTO: FOTO: Gerard Cerles/AFP/Mediafax

Bruxelles-ul a fost foarte critic în ultimele luni faţă de evenimentele politice din România. Preşedintele Barroso s-a referit chiar la o "zdruncinare a încrederii UE" din partea României. Cum am putea să recâştigăm acum această încredere?

Ceea ce a făcut Comisia Europeană în ultimele săptămâni a fost să impună standarde ridicate care trebuie respectate, fie că este vorba despre România sau orice alt stat al Uniunii Europene. Există un proverb care spune că faptele vorbesc de la sine. Europa nu mai vrea şi nu mai are nevoie doar de vorbe din partea României, ci de acţiuni care să demonstreze respectarea statului de drept şi a principiilor democratice în România.

În mod firesc, sunteţi unul dintre susţinătorii primului-ministru Victor Ponta şi aţi vorbit mereu în termeni foarte pozitivi despre el. I-aţi oferit sfaturi pe parcursul acestei crize politice?

Într-adevăr, îl respect pe premierul Ponta pentru tot ceea ce a obţinut şi pentru dorinţa lui de a scoate România din criza economică. Însă sprijinul meu pentru el nu este necondiţionat. Afilierea politică nu este suficientă. L-am îndemnat încă de la început să asculte de criticile Europei la adresa acţiunilor sale şi i-am cerut public să respecte recomandările Comisiei Europene, oricare ar fi ele. A urmat aceste sfaturi, de unde şi abrogarea ordonanţelor de urgenţă, puse de Comisie sub semnul întrebării.

Citeşte şi Desant '12


Citește și: