Andreea OFIŢERU
Raluca ION
584 vizualizări 29 oct 2014

Cât de important este votul pentru femeile din România, având în vedere că femeile au votat liber, pentru prima dată în istoria României, în 1990?

Eu am făcut şi cercetări calitative cu o echipă de doctoranzi. Da, votul înseamnă foarte mult pentru ele. De exemplu, am văzut zilele trecute că se estimează că, la alegerile actuale, proporţia femeilor care vor vota va fi ceva mai mică decât a bărbaţilor, deşi ele sunt mai multe. Sigur ele nu au un absenteism semnificativ, dar deşi sunt majoritatea votanţilor, nu vor fi majoritatea celor care votează. Sigur că problema noastră ar fi cam următoare: măi, frate, după ce că acest drept este unul atât de scurt din punct de vedere istoric, respectiv are 24-25 de ani, şi că el a fost obişnuit prin eforturile fantastice ale altor femei în decursul istoriei lumii şi istoriei României, nu te duci să votezi? Deja asta înseamnă o impietate faţă de cei care au făcut eforturi să avem drepturi.

Pe de altă parte, ele au o anumită explicaţie faţă de reţinerea lor faţă de politică. Răspunsul standard pe care îl dau în legătură cu reţinerea lor de a participa politic, şi mai puţin reţinerea lor de a vota, e faptul că politica noastră e atât de conflictuală şi atât de agresivă încât ele nu mai suportă această atmosferă de război permanent, încearcă să-şi protejeze nervii lor şi a familiei şi să-şi ţină un pic deoparte şi să creeze o atimsoferă de calm în casa lor. Deci, asta e un prim motiv. Şi nu este de aruncat. În al doilea rând, sentimentul lor este că politica îţi crează probleme decât îţi rezolvă probleme şi atunci de obicei ele spun: femeile sunt cele care trebuie să se ocupe să rezolve problemele, ele sunt cele care trebuie să se ocupe ca toată lumea să aibă ce-i trebuie în casă, să trăiască bine, curat, civilizat, cum să ne băgăm noi într-o atmosferă din asta în care după ce că oamenii au destule necazuri, să le mai creăm şi noi altele în plus. Deci, acesta e răspunsul mediu pe care l-am obţinut întrebându-le de ce sunt reţinute în a face politică, nu în a vota, pentru că de votat votează şi au opinii politice ferme şi clare.

Spuneaţi că, din datele existente, s-ar putea ca în acest an să meargămai puţine femei la vot. Ce le-aţi transmite acestor femei multe şi tăcute care, din motivele pe care le-aţi enumerat, ezită?

Le-aş transmite că, dacă astea sunt motivele lor, au opţiuni pentru candidaţi care nu sunt agresivi, care nu sunt războinici şi de la care poţi spera la o atmosferă mai calmă şi mai de lucru decât cea existentă până acum, că faptul de a se abţine de la vot înseamnă implicit  să lase pe cei foarte zgomotoşi, circari, agresivi resentimentari, răutăcioşi să continue acest mod de a face politică. Deci, au opţiune de a face politică şi într-o formulă din asta mai calmă  şi mai de bun simţ. Pe de altă parte, faptul de a nu te duce tu la vot înseamnă totdeauna a vota altul pentru tine, care s-ar putea să fie foarte departe de felul tău de a gândi şi de a percepe lucrurile. Nu e o mare diferenţă între politicieni, prieteni, colegi, sunt oameni ca şi noi, în aceeaşi categorie. Nu e bine să-ţi aleagă alţii oamenii lângă care trăieşti sau oamenii cu care trebuie volens-nolens să-ţi duci viaţa, şi mai mult cei care au în mână pâinea şi cuţitul. O dată poţi şi tu măcar să-i alegi pe cei care au în mână pâinea şi cuţitul. Nu le ai tu, dar măcar poţi să alegi.

Aţi mers tot timpul la vot?

Da, în afară de 2012, la referendum.

Ce le spuneţi celor care, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, nu vor să meargă la vot?

I-aş întreba cum s-ar simţi dacă cineva le-ar fi impus nevasta, ar fi ales în locul lor nevasta sau soţul sau prietenii, cum s-ar fi simţit? Preşedintele este cineva cu care ar trebui să convieţuiesc 5 ani. Păi, dacă pot să-l aleg de ce să n-o fac? Să-l aleagă alţii pentru mine? Poate ei nu aleg pe cine vreau eu. Trebuie să merg măcar pentru asta.

Imagine: Cătălin Sanda

Editor Imagine: Florin Despa

Citește și: