Mădălina CHIŢU
Adriana Stanca
29226 vizualizări 30 mai 2015

Anda şi Dragoş Ţeglaş, doi fraţi din Miercurea Ciuc, în vârstă de 27, respectiv 25 de ani, stabiliţi de mai bine de patru ani în Anglia, vor să arate nu doar britanicilor, ci lumii întregi că nu toţi cerşetorii, hoţii şi asistaţii sociali de la ei din ţară sunt români. Vor să schimbe ideile preconcepute pe care întreaga lume o are despre români.

Iar pentru asta lucrează la un documentar care să vină ca replică la toate vorbele urâte adresate de-a lungul vremii comunităţilor de români de peste graniţe. "13 Shades of Romanian"(nr. "13 nuanţe de român") va prezenta 13 poveşti de succes, 13 exemple că printre migranţii români din Regat sunt oameni cu adevărat muncitori, talentaţi şi de succes.

S-au pus pe treabă de îndată ce au văzut documentarul realizat de Channel 4 – ”The Romanians are coming”, în urma căruia România pare o ţară din lumea a III-a, o ţară în care locuiesc oameni care îşi duc traiul de pe o zi pe alta, iar pentru un trai mai bun aleg să plece în străinătate unde cerşesc, fură sau trăiesc din ajutoare sociale.

”Am simţit şi eu pe pielea mea efectul acestor campanii. Se întâmplă ca la intrarea unui club să ţi se spună ‘Nu!’ pentru că ai buletin românesc. Odată, eram într-un taxi şi taximetristul m-a întrebat de unde sunt. I-am răspuns că din România, iar atunci el a avut o reacţie ciudată: ’Sunteţi toţi românii cum vă arată la televizor? Aveţi curent în România? Călăriţi încă? Aveţi trăsuri şi cai?’. Ajunge la un moment dat să îţi fie puţin teamă să spui că eşti român. Să ai o reticenţă în a recunoaşte că eşti român, iar asta nu e deloc ok”, îşi aminteşte Anda.

”Ne-am săturat să fim arătaţi cu degetul ca fiind hoţi, impostori, oameni care dorm sub poduri. Pe bune?”, spune indignat şi Dragoş.

Au dat România pe Anglia pentru că simţeau că în Marea Britanie se puteau realiza profesional

Anda şi Dragoş au plecat din România la sfârşitul anului 2010, pentru că îşi doreau o carieră în domeniul cinematografiei. Şi-au încercat norocul şi în ţară, iar după ce nu au avut prea mult succes în acest domeniu au ales Anglia, pe care o consideră locul ideal pentru tinerii care vor să exceleze în acest domeniu. ”Aici, ca imigrant, poţi să ajungi să fii respectat. Oamenii de aici sunt obişnuiţi cu multiculturalismul, cu oameni din toate colţurile lumii”, explică Dragoş motivul pentru care, împreună cu sora lui, a decis să se stabilească în Marea Britanie.

Înainte de a se stabili în Marea Britanie, Anda lucra în televiziune, în domeniul entertaiment-ului, iar Dragoş era editor video. În Marea Britanie au înfiinţat ”Thi is Insomnia”, casă de producţie la care Anda este creative director, iar Dragoş senior editor.

Deşi au reuşit să îşi pună pe picioare afacerea şi să se realizeze din punct de vedere profesional, recunosc că nicăieri nu e mai bine ca acasă, în România.  ”Îmi e dor de familie. Îmi e dor de Crăciun, mai ales de Crăciun pentru că atunci chiar simţi că e atmosfera de familie şi nu e la fel ca acasă aici. Şi îmi e dor de munţi şi de mare. În oricâte părţi m-aş duce în lume, în oricare alt loc parcă nu se simte la fel nici marea, nici muntele”, mărturiseşte Anda.

”Mie îmi e dor de familie, mi-e dor de prieteni, mi-e dor să ies noaptea afară în tricou. Aici chiar şi vara e frig. Mi-e dor să vorbesc cu oameni zicale româneşti, să stăm la poveşti. Aici oamenii sunt un pic mai reci, mai reţinuţi, mai atenţi când deschid gura. Pe când în România totul e mult mai sincer, e mai uşor să vorbeşti cu oamenii. Îmi e dor de asta”, spune Dragoş, care, în paralel cu munca din Regatul Unit, a derulat mai multe contracte pentru diferite emisiuni televizate din România: X Factor şi Masterchef.

Cei doi fraţi revin în ţară ori de câte ori au ocazia, de regulă de două ori pe an, pentru a-şi vizita familia pe care au lăsat-o aici şi prietenii. Anul acesta vor reveni pe la sfârşitul lunii iunie pentru a lansa în ţara natală documentarul care poate schimba părerea celor de peste graniţă despre români.

”E de menţionat că această premieră va fi cu uşile închise, mai mult pentru distribuitori şi pentru televiziuni, care vor avea şansa să vadă filmul şi să decidă dacă vor sau nu să îl distribuie”, spune Anda.

Din culisele documentarului ”13 nuanţe de român”

”13 nuanţe de român” este un documentar care s-a născut din dorinţa acestor doi fraţi din Miercurea Ciuc care vor să arate lumii întregi o altă faţă a românilor decât cea promovată în presa internaţională.  Anda şi Dragoş vor să fie portavocea tuturor acelor români care au fost denigraţi, care au fost umiliţi.

Ei au rugat românii din Regatul Unit să le trimită poveştile lor pentru a le face cunoscute. Au primit sute de poveşti, dintre care au ales 13. ”Decizia cine intră în film a fost luată de întreaga echipă şi am luat în considerare foarte mult. A durat o săptămână. Am avut o masă plină de sute de poveşti printate”, spune Dragoş.

Printre poveştile care vor fi prezentate în documentarul realizat de cei doi fraţi Ţeglaş se numără şi cea a lui DJ Nico de Transilvania, care locuieşte în Brighton, Marea Britanie, un DJ care este foarte apreciat de britanici. ”Vom vedea povestea lui Dj Nico de Transilvania şi a familiei sale care este una minunată şi care participă la foarte multe proiecte care promovează România. Avem un student. Avem o poveste de dragoste între un român şi o englezoaică care este foarte frumoasă şi naturală. Avem un inginer, avem un scientist (nr. cercetător). Avem poveşti foarte variate din cât mai multe arii pe care le-am putut cuprinde”, dezvăluie Anda din culisele documentarului.

Pentru ca acest film să existe, Anda şi Dragoş au avut nevoie de susţinere financiară, astfel că au făcut apel la românii care voiau să îi susţină în acest demers. ”Bugetul total al filmului va depăşi într-un final 40.000 de lire. E un buget destul de ambiţios pentru tipul de documentar pe care vrem să îl facem. E mai mult decât un documentar, e un film artistic, bazat pe poveşti reale, şi suntem aproape de a strânge fondurile necesare. În orice caz, This is Insomnia va pune la bătaie tot ce poate ca să îl finalizeze, iar asta se va întâmpla curând”, spune Anda. 

Aceasta spune că titlul documentarului nu a fost ales întâmplător şi a avut scopul de a atrage atenţia. ”E puţin ironic, e puţin neobişnuit. 13 pentru că, în majoritatea locurilor din lume, în majoritatea culturilor, e privit ca fiind ceva negativ, bazat pe asocieri nu tocmai fondate. Ne-am dorit să asociem o cifră care în mod normal are o conotaţie negativă cu ceva care merge marketing-wise şi să construim un titlu memorabil – ceea ce s-a şi întâmplat”.

Filmările pentru documentarul ”13 nuanţe de român” s-au încheiat. Fraţii Teglaş, împreună cu echipa lor de 8 oameni, mai au de montat filmul. Pe la începutul lunii iunie şi-au propus să îl lanseze, mai întâi în Londra şi apoi în Bucureşti. 
”’13 nuanţe de români’ are puterea de a schimba nu doar părerea Marii Britanii despre comunitatea românească de aici, ci părerea întregii Europe despre români. Credem că, arătând adevăratele valori ale noastre şi o diversitate foarte mare de oameni, din toate păturile sociale, din toate meseriile posibile, va aduce un plus felului în care noi suntem priviţi şi trataţi în Europa”, spune Anda.

”La Microsoft este a doua limbă vorbită, limba română. Sunt extraordinar de multe motive să te mândreşti cu faptul că eşti român şi să nu îţi fie ruşine, în primul rând. Nu merităm să fim arătaţi cu degetul. Cred că majoritatea trăiesc frumos şi muncesc din greu şi nu încurcă pe nimeni aici şi cred că asta trebuie arătat în filmul ăsta”, completează la final Dragoş.

Montaj – Karin Frone

Producător - Septimiu Sărăţeanu

 

Citește și: