Clarice DINU
Victor Rotariu
5626 vizualizări 15 sep 2011

Nu vrea să fie membru PDL, dar nu spune nu unui proiect politic mult mai larg. Ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu a anunţat astăzi, la Interviurile Gândul, că şi-ar oficializa intrarea în politică, nu într-un "PDL aşa cum este el acum", ci dacă ar fi vorba de o mişcare mult mai largă de dreapta. Fie că-i spune Albă ca Zăpada, fie Mişcarea Populară, Lăzăroiu consideră că fără o asemenea structură, prezenţa PDL la guvernare în următorii ani ar fi pusă sub semnul întrebării, pentru că democrat-liberalii ar pierde alegerile din prezidenţiale, iar preşedintele este cel care joacă cel mai important rol în ceea ce priveşte prezenţa unui partid sau altuia la putere.

"Am ezitat întotdeauna să mă înscriu într-un partid politic, să mă înregimentez politic. Acum aş face-o, dar aş face-o dacă nu ar fi vorba de PDL aşa cum este el acum, ci de o platformă mai largă de centru-dreapta. (...) Sunt interesat să mă implic în asemenea mişcare, în asemenea platformă (Mişcarea Populară - n.r.). (...) PDL poate câştiga chiar şi aşa alegerile din 2012, problema e că le va pierde sigur pe cele din 2014. Asta-i marea problemă. PDL trebuie să construiască din 2011, 2012, acel proiect şi să-i convingă pe români că e un proiect viabil, pe 10 ani de acum înainte. Dacă reuşeşte să formuleze acest acest proiect, să construiască acest vehicul care să capteze centrul-dreapta va câştiga şi în 2012, va câştiga şi în 2014, ceea ce va însemnă încă un ciclu de guvernare", a spus Lăzăroiu.

Ministrul muncii a explicat că liderii PDL susţin acest proiect pentru că mulţi dintre ei şi-au dat seama cât de important este preşedintele. "Ei au văzut ce rol are preşedintele în acest sistem constituţional. Dacă ai preşedintele poţi să stai 10 ani la guvernare, dacă nu ai preşedintele poţi să stai 10 ani în opoziţie", a spus Lăzăroiu.

El a adăugat că nu a vorbit despre miscarea de centru dreapta cu preşedintele Traian Băsescu, singurele discuţii cu şeful statului avându-le atunci când era consilier prezidenţial şi a lansat-o pe piaţa politică pe Albă ca Zăpada. Întrebat de ce a renunţat la proiectul "Albă ca zăpada" în favoarea unuia mai complex, ministrul muncii a spus: "Albă ca Zăpada este mai puţin decât această mişcare de centru-dreapta care înseamnă un proiect în societate. Ele sunt echivalente până la urmă. Una e un simbol, cealaltă e un concept operaţionalizat. Albă ca zăpada e conceptul, dacă vreţi, dar trebuie operaţionalizat într-un fel sau altul", a mai spus ministrul.

Uşa PDL e deschisă inclusiv pentru Dinu Patriciu

Sebastian Lăzăroiu spune că uşa PDL, în proiectul Mişcării Populare, este deschisă pentru liberalii nemulţumiţi, inclusiv pentru Dinu Patriciu.

Întrebat dacă Dinu Patriciu ar avea uşile deschise la PDL pentru o discuţie pe marginea proiectului de centru-dreapta, ministrul a răspuns: "Nu ştiu, probabil că da. Când vorbeşti de bani şi de altceva probabil e mai greu să ai uşile deschise. Când vrei să vorbeşti de ideologie, de valori şi de perspective orice partid îşi deschide uşile pentru asemenea discuţii. Nu cred că e o problemă din punctul ăsta de vedere, doar că domnul Dinu Patriciu, dar e strict părerea mea, e un liberal mai prea radical. Adică noi gândim ca dânsul, da, aparatul de stat e prea stufos. Noi credem că dacă statul a putut să funcţioneze cu 800.000 de funcţionari, acum 5-6 ani, de ce n-ar putea şi acum. Dânsul vine şi spune 300.000 sunt suficienţi".

Lăzăroiu nu a exclus, totodată, ca liberalii nemulţumiţi să se alăture PDL, chiar înainte de alegerile din 2012, "pentru că sunt foarte deranjaţi de direcţia în care aceşti 20 de membri ai BirouluiPermanent au dus partidul". "Există oameni care gândesc ca noi şi pe care trebuie să-i atragem de partea noastră, nu să le dăm bani, nu să le dăm funcţii", a adăugat el.

În ceea ce priveşte UNPR, Lăzăroiu a spus că i-ar sfătui pe oamenii lui lui Gabriel Oprea să participe singuri în alegeri. "Eu cred că UNPR trebuie să meargă pe drumul lui, pentru că are şanse mari să câştige identitate pe partea stângă", a spus ministrul muncii.

Citeşte şi Lăzăroiu, despre managementul privat: "Mediul politic a căpuşat aceste regii (...). Mulţi bani s-au scurs Dumnezeu ştie unde...adică..nu numai Dumnezeu ştie unde" VIDEO

Citeşte şi Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL, despre pensii: "Cred că nu trebuie să ne aşteptăm la miracole peste noapte" - VIDEO

Citeşte şi Ce spune Lăzăroiu despre vizita preşedintelui Băsescu în SUA

Cireşte şi Sebastian Lăzăroiu, la INTERVIURILE GÂNDUL: "Eu pot să trăiesc şi cu 20 de milioane pe săptămână,dar şi cu două milioane" - VIDEO

Citește și: