Raul FLOREA
Victor Rotariu
1530 vizualizări 10 nov 2011

Posibila excludere din PDL a primarul Clujului, Sorin Apostu, anchetat pentru luare de mită, va fi discutată în Biroul Permanent al partidului. Anunţul a fost făcut, joi, la Interviurile Gândul de către ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

"Domnul Apostu poate fi suspendat, chiar exclus, acestea sunt prevederile şi exact aşa vom proceda dacă apar datele concrete. Deocamdată ştim că a fost reţinut pentru 24 de ore şi că astăzi se dezbate problema la tribunal. Putem lua decizia în mod direct în BPN. Se aplică direct Codul Etic şi apoi doar se comunică public", a precizat Sulfina Barbu, subliniind că recentele chemări la tribunal sunt o dovadă că "justiţia nu are niciunfel de control politic":

"Noi nu ne-am dus nici să facem cordon în jurul lor, nici să-i ameninţăm pe procurori, nici să-i ameninţăm pe cei care nu sunt de părere cu noi că vor ajunge la puşcărie, aşa cum fac alţii. Este o dovadă că justiţia nu are sub guvernul Boc niciun fel de control politic şi este un semnal clar. Nu ne-am fi putut imagina în guvernul Năstase aşa ceva. Atunci se discutau la partid dosarele adversarilor politici. Noi vorbim acum despre o independenţă clară a justiţiei. Codul Etic al partidului a fost adoptat şi va produce şi efecte. Am văzut că în cazul domnului Bian a produs efecte imediat, a fost o delimitare clară şi corectă. La şedinţa Biroului Permanent vom discuta despre toate situaţiile apărute. Eu îmi doresc ca toate aceste chestiuni să fie clar fundamentate, dar e clar că nu fac bine PDL".

"Elena Udrea a demonstrat că poate şi poza într-o ipostază de femeie puternică"

Recentul pictorial în care a apărut ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, este văzut de către Sulfina Barbu drept o dovadă de "curaj". Ministrul Muncii spune că femeile nu mai trebuie privite drept apariţii exotice pe scena politică:
"Doamna Elena Udrea a demonstrat că are foarte mult curaj şi poate fi şi un bun ministru, dar poate şi poza într-o ipostază de femeie puternică. Dacă ne limităm doar la faptul că femeile sunt discriminate în politică greşim. Eu sunt împotriva oricărei discriminări şi nu fac un titlu de glorie că femeile sunt discriminate în politică. Dimpotrivă, aş spune că trebuie acţiune şi nu declaraţii. Cred că trebuie să nu ne canalizăm foarte tare pe chestiunea că femeile sunt apariţii exotice în politică".

Remanierea: decisă de premier şi preşedinte

Preconizată încă din vară, remanierea guvernamentală nu mai este deocamdată de actualitate, ministrul Muncii declarând că respectivul subiect nu a fost discutat în guvern, fiind lăsat la latitudinea premierului Boc şi preşedintelui Băsescu:
"Remanierea e un proces care se poate întâmpla oricând şi premierul ştie cel mai bine cu atât mai mult cu cât acum avem şi execuţia bugetară şi obiectivele pentru care miniştri trebuiau să dea socoteală în faţa sa . Cred că e îndreptăţit să facă o evaluare şi acolo unde lucrurile nu sunt aşa cum s-a stabilit să decidă. Domnia sa în colaborare cu preşedintele trebuie să stabilească de ce impuls are nevoie guvernul pentru a merge mai departe
În guvern nu a avut loc până acum o discuţie legată de remaniere. Premierul se va consulta cu preşedintele şi va decide când va fi momentul şi care sunt portofoliile unde ar trebui să vină altcineva".

Aşteptările din interior: PDL între 25 şi 32% în sondajele de anul viitor

În privinţa partidului, Sulfina Barbu spune că ţinta pentru anul viitor este de 25-32% din opţiunile electoratului: "Sper să trecem de un 25%, având în vedere că acum suntem undeva la 20% în preferinţele electoratului, dar cu semnalele că s-a făcut ceva pentru ţară, cu nu a pus nimeni bani deoparte, să-i ascundă. Banii care au fost disponibili s-au dus către investiţii, pentru că până la urmă aceasta e cheia creşterii economice. Mergând pe acest trend, eu sper ca PDL să reuşească să treacă de cifra de 25%, între 25 şi 32%. Depinde de implicarea şi bagajul pe care îl vor aduce aleşii locali".

Vezi aici interviul integral şi cele mai importante declaraţii

Citește și: