42 vizualizări 1 apr 2010

Partea a doua, în rezumat:

Vă pot spune că în acest moment nu există nici o discuţie legată de un nou acord cu FMI.
Vă dau exemplul ministerului meu: în urma comasării celor două ministere, am un minister de 892 de persoane. În opinia mea, acest minister poate funcţiona cu mai puţini oameni, însă legislaţia actuală nu permite concedierea aşa uşor.
Vom face în perioada următoare toate măsurile de modificare a legislaţiei astfel încât să putem face restructurarea sectorului bugetar în continuare pe aceste principii de eficienţă şi încercăm să creştem încasările la buget prin combaterea evaziunii fiscale.
există o risipă fantastică în ceea ce priveşte cheltuirea banului public la capitolul investiţii. Investiţiile făcute de stat sunt mult mai scumpe decât le-ar face un privat şi de multe ori mult mai proaste. Uitaţi-vă la drumuri!
Vă dau un exemplu cum se fac angajările la stat. Sunt ministru. Credeţi-mă că vin tot felul de pile să angajezi persoane. Nu contează că în viaţa lor au muncit sau nu au muncit ceva. Nu contează dacă ştiu sau nu cum se mănâncă treaba în ministerul ăsta. Vin la angajare. În mare, cam aşa se fac angajările la stat. Statul e un sac fără fund de unde oricine poate să vină să ia că nu se vede. Solicitările vin de la oameni care îmi trimit scrisori, care îmi scriu pe blog, care mă aşteaptă la poartă, până la colegi, cunoştinţe. Toată lumea crede că la stat poţi să vii să te angajezi pentru că nu contează dacă munceşti sau te priocepi sau nu.
Recalificarea profesorilor? Acum fiecare în funcţie de ce oportunităţi are, de ce posibilităţi are mai departe de a se angaja undeva. Sunt persoane care intră în mediul privat, care îşi deschid propriile afaceri. Dacă e profesor de limba engleză poate să devină translator.

CP: Cu ocazia vizitei şefului FMI în România, domnul Traian Băsescu a vorbit despre o nouă formă de spraveghere a FMI-ului după încheierea actualului acord, sau deschiderea unei linii flexibile de credit. E un nou împrumut.
- Nu cred că a fost o solicitare concretă. Nu am avut ocazia să discut. Vă pot spune că în acest moment nu există nici o discuţie legată de un nou acord cu FMI. Asta categoric.

CP: De ce, până acum, guvernul nu a luat una dintre cele două măsuri pe care le cere FMI: fie restrângerea drastică a sectorului bugetar pentru a reduce cheltuielile, fie creşterea taxelor?
- Am încercat, prin reducerea numărului de agenţii, prin comasarea diverselor instituţii aflate în subordinea ministerelor, prin reorganizarea ministerelor. Am încercat să reducem sectorul bugetar care are foarte mulţi salariaţi angajaţi în ultimul an al guvernării Tăriceanu şi am rămas cu această moştenire. Însă, e foarte greu din cauza legislaţiei. Vă dau exemplul ministerului meu: în urma comasării celor două ministere, am un minister de 892 de persoane. În opinia mea, acest minister poate funcţiona cu mai puţini oameni, însă legislaţia actuală nu permite concedierea aşa uşor.

CP: Înţeleg că restructurarea sectorului bugetar e mult mai complicată.
- E mult mai complicată, e mai mult decât voinţa noastră, dar o vom face. E de preferat să ai un sector bugetar eficient. Să ai atâţia oameni de care e nevoie. Nu mai mulţi, nu care să stea degeaba. Vom face în perioada următoare toate măsurile de modificare a legislaţiei astfel încât să putem face restructurarea sectorului bugetar în continuare pe aceste principii de eficienţă şi încercăm să creştem încasările la buget prin combaterea evaziunii fiscale.

CP: Purtăm această discuţie la un an de când a început criza şi de când guvernul Boc a preluat puterea . Vorbiţi despre planuri, despre ceea ce urmează să facem...
- Toate ţările din jurul nostru au încercat măsuri care nu au fost atât de eficiente pe cât s-a crezut. Şi toate au revenit cu alte măsuri. Acum am văzut că şi Bulgaria şi Grecia vor să ia un set de măsuri pe care şi noi încercăm să-l luăm. Cum ar fi vânzarea tuturor activelor pe care le mai are statul, crearea unui fond de investiţii. Şi noi vrem să facem lucrul acesta. Guvernele încearcă măsuri care fie au efectul scontat, fie nu au efectul scontat şi atunci vin cu programe noi.

CP: Excludeţi total o creştere a TVA-ului sau a cotei unice pentru anul acesta şi anul viitor?
- Nu există nicio o discuţie referitoare la creşterea TVA-ului.

CP: Răspunsul dumneavoastră nu este foarte corect. Eu v-am întrebat dacă excludeţi total, nu dacă a există acum.
- Nu mi-aş da eu cu părerea, pentru că deciziile sunt în funcţie de evoluţiile economice. În acest moment este exclus.

CP: Dar nu se ştie niciodată.
- Pot să vă spun că, în acest moment, oricare din membrii guvernului exclude creşterea TVA-ului. Preferăm să ne gândim la alte măsuri.

CP: Spuneţi-mi, până acum, cum credeţi că s-a descurcat guvernul Boc în combaterea efectelor crizei? Vedem că în sectorul bugetar nu s-a restructurat.
- Cred că aici mai trebuie să lucrăm. Restructurarea nu se referă numai la angajaţii din ministere, ci şi la administraţia publică locală. Pentru aceasta s-au făcut deja standarde de cost.

CP: Înţeleg că sunteţi în discuţii cu FMI pentru o lege care va pune în aplicare aceste lucruri.
- Da, sunt trimise deja la Fond. S-a lucrat la aceste standarde. De asemenea, ministerul nostru lucrează la standarde de cost pe lucrările publice, pentru că există o risipă fantastică în ceea ce priveşte cheltuirea banului public la capitolul investiţii. Investiţiile făcute de stat sunt mult mai scumpe decât le-ar face un privat şi de multe ori mult mai proaste. Uitaţi-vă la drumuri!

CP: Există astăzi o anchetă în presă care face referire la un proiect început de predecesorul dumneavoastră, domnul Blaga, la Ministerul Dezvoltării şi moştenit acum de dumneavoastră. Investiţia de la patinoarul de la Braşov, de zece milioane de euro.
- El a fost terminat anul trecut. A fost aprobat prin hotărâre de guvern, având în vedere organizarea festivalului olimpic al Tineretului European pe Valea Prahovei şi în Braşov este util. Vin copii, sunt dornici să înveţe să patineze. Părinţii îşi aduc acolo copiii pentru asta, se face o şcoală de patinaj. E clar că investiţuia este utilă.

RF: Întrebarea e cum s-a făcut această investiţie, informaţiile fiind că e vorba de o atribuire directă fără licitaţie unui consilier local al PD-L.
- Eu nu cunosc cine e persoana respectivă, important e ca procedura, să fi respectat legea. Înţeleg că e un punct de vedere al domnului Blaga.

CP: Să ne întoarcem la tema dinainte. O lege pentru reducerea costurilor în administraţia locală. De aici vor rezulta concedieri, şomeri. Ce le spuneţi cetăţenilor care în acest moment sunt angajaţi la stat şi care îşi vor pierde locurile de muncă?
- Vă dau un exemplu cum se fac angajările la stat. Sunt ministru. Credeţi-mă că vin tot felul de pile să angajezi persoane. Nu contează că în viaţa lor au muncit sau nu au muncit ceva. Nu contează dacă ştiu sau nu cum se mănâncă treaba în ministerul ăsta. Vin la angajare. În mare, cam aşa se fac angajările la stat. Statul e un sac fără fund de unde oricine poate să vină să ia că nu se vede.

Citeşte şi

EXCLUSIV Elena Udrea, la Interviurile Gândul: Cine este adevăratul urmaş al lui Traian

Udrea, la Interviurile Gândul (3). "Nu ştiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seama soţului. Încerc să vând din proprietăţi ca să pot să achit acest credit"

Udrea, la Interviurile Gândul (4). "Eu sunt o persoană destul de credincioasă şi cred că numai Dumnezeu a putut face să câştigăm". Plus: informarea de la SRI în cazul Voicu

Udrea, la Interviurile Gândul (5). "Dictatura luminată înseamnă dictatura legii. E un stat care are nevoie să fie întărit"

Udrea, la Interviurile Gândul (6). "Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnului Traian Băsescu. Ce-i cere lui Berceanu"

Elena Udrea la videochatul Gândul: Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizarea prostituţiei

Citește mai departe:

Citește și: