76 vizualizări 1 apr 2010

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a explicat, joi, la videochatul Gândul, unde a dialogat cu cititorii ziarului, că a glumit atunci când a spus că România ar avea nevoie de o dictatură luminată dar că, în calitate de reprezentant al Guvernului, consideră că "de multe ori este nevoie de o mână forte" şi de o "dictatură a legii" care să pună capăt haosului general din ţară.

CP: Sunteţi, sau cel puţin daţi impresia, unui conducător dur. Aseară vorbeaţi despre conceptul de dictatură luminată. Definiţi-l, doamnă!
- De foarte multe ori, întâlnesc situaţii în care statul e slab pentru că vrea să fie slab. Statul, în raport cu privaţii, de cele mai multe ori pierde cu acordul lui. Vă dau exemple în care ministerul pe care îl conduc, fără să se întâmple din mandatul meu, ci dinainte, este în asociere cu diverşi privaţi pe exploatarea unor obiective turistice, unor hoteluri şi restaurante din care statul pierde. Noi niciodată nu câştigăm un leu. Nu ne putem retrage din cauza contractului. Constat că există o lipsă de respect faţă de stat şi de lege. Numai conducători fermi care să nu vrea să facă niciun fel de concesii...

CP: Dictatori luminaţi.
- Dictatura legii, să spunem. E un stat care are nevoie să fie întărit. Dacă nu vom avea oameni fermi, care să aibă curajul să se lupte cu tot acest mediu obişnuit să profite de pe urma statului atunci nu vom face nimic. Deci, oameni care să impună dictatura legii.

CP: Domnul Traian Băsescu este un dictator luminat?
-Nu. Nu este. Nici măcar un dictator luminat nu este Traian Băsescu. Ca dovadă: ce dictator este ăla care cinci ani de zile e făcut praf de dimineaţa până seara de presă? Într-o dictatură, presa nu scoate un sunet, aşa cum nu scotea pe vremea lui Adrian Năstase.

CP: Dar v-aţi dori să fie?
- Nu. Preşedintele pe care îl avem acum este genul de om care poate impune respectarea legii, legi ferme, dar departe de a fi un dictator pentru că nu are nici măcar pârghiile. Le poate impune prin puterea proprie, nu prin puterea atribuţiilor.

RF: O dictatură luminată presupune un parlament mai suplu?
- Parlamentul trebuie să fie, aşa cum au zis cetăţenii, mai suplu, cu un număr mai mic de parlamentari. Buna credinţă a parlamentaruilor trebuie să se vadă în conţinutul legilor.

CP: Ce credeţi că s-ar întâmpla dacă am face un referendum prin care oamenii ar fi întrebaţi dacă sunt de acord cu introducerea pedepsei capitale?
-Am citit în ziar că oamenii sunt de acord.

CP: Dumneavoastră sunteţi de acord cu pedeapsa capitală?
-Nu.

CP: Şi atunci? Vă aşteptaţi ca răspunsul la referendumul privind reducerea parlamentarilor nesimţiţi să fie altul decât cel care a fost?
- Nu. Ştiam că oamenii văd cât se munceşte în Parlament. Dar dacă s-ar face un referendum şi în urma acestuia s-ar decide că se doreşte introducerea pedepsei cu moartea probabil că punctul meu de vedere nu mai contează. Aici, la referendumul de la Parlament, opinia poporului trebuie respectată.

CP: Sunt situaţii similare, doamnă! Dacă mâine am face un referendum prin care poporul ar fi întrebat sunteţi de acord să vă crească salariile, cred că răspunsul ar fi pozitiv.
- Da. Dar nu suntem în situaţia de a face referendum pe această temă.

CP: Dacă mâine se va schimba puterea şi un dictator luminat ar face un referendum prin care ar întreba poporul să desfiinţăm PDL...
- Un dictator luminat niciodată nu ar face aşa ceva. Un dictator luminat în sensul în care am spus-o eu, mai mult în glumă, este un om care cu adevărat vrea să introducă domnia legii şi să apere statul de cei care încearcă să-l calce în picioare.

CP: Atunci, scuzaţi-mă că vă spun, dar Traian Băsescu nu se încadrează în profil.
-Insisit să spun că Traian Băsescu nu are nicio legătură, nici măcar în glumă cu dictatura.

RF: Trăgând linie, dictatura luminată presupune un preşedinte cu puteri sporite şi cu parlament unicameral.
- Nu. Dictatura luminată poate fi oriunde. Şi aici la dumneavoastră în birou, poate să aibă cineva un comportament prin care să impună reguli corecte, nu se referă la preşedinte.

RF: Deci, se referă la atitudine.
-Sigur că da. La cel care gestionează la un anume moment un domeniu, pe care îl gestionează cu bună credinţă, dar cu putere, cu forţă, încercând să impună respectarea regulilor.

Citeşte şi

EXCLUSIV Elena Udrea, la Interviurile Gândul: Cine este adevăratul urmaş al lui Traian

Udrea, la Interviurile Gândul (2). "Vin tot felul de pile să le angajez la minister. De la oameni care mă aşteaptă la poartă, până la colegi"

Udrea, la Interviurile Gândul (3). "Nu ştiu ce rată am la credit. Eu mai mult las lucrurile astea pe seama soţului. Încerc să vând din proprietăţi ca să pot să achit acest credit"

Udrea, la Interviurile Gândul (4). "Eu sunt o persoană destul de credincioasă şi cred că numai Dumnezeu a putut face să câştigăm". Plus: informarea de la SRI în cazul Voicu

Udrea, la Interviurile Gândul (6). "Singura autostradă care s-a construit i se datorează domnului Traian Băsescu. Ce-i cere lui Berceanu"

Elena Udrea la videochatul Gândul: Femeile au nevoie de mai mult respect, nu sunt pentru legalizarea prostituţiei

Citește și: