Adrian POPESCU
34297 vizualizări 12 feb 2012

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, în acest sfârşit de săptămână, la Interviurile Gândul, că George Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu n-au fost aleşi de preşedintele Traian Băsescu pentru şefia SRI şi SIE, decizia venind din altă parte. "Cred că decizia d-lui Băsescu nu i-a aparţinut, în ambele cazuri", a spus Ponta, care nu a dorit să dea mai multe detalii. În ceea ce-l priveşte, liderul PSD şi-a exprimat credinţa în serviciile de informaţii ca parte a statului democratic: "Cred că serviciile de informaţii sunt importante într-o ţară democratică, eu sunt o persoană care cred în instituţii, cred în Parlament, cred în Guvern, cred în servicii de informaţii, toate funcţionând conform legii". În ceea ce priveşte relaţia cu noul premier, Victor Ponta a arătat că vrea să vadă "partea pozitivă" a acestuia, rugat fiind să comenteze recomandarea lui MRU adresată MAI de a se implica "total" în alegeri. PSD este gata să renunţe la greva parlamentară, dacă premierul şi puterea vor accepta patru condiţii, pe care le puteţi afla mai jos.

Iată interviul, pe larg:

Domnule Ponta, de la Ion Iliescu citire: "cârlan maturizat", dumneavoastră; "cârlan bătrân şi obraznic", Crin Antonescu. Plus replica acestuia din urmă: "PSD - ferma animalelor". În ce măsură înţepăturile astea publice afectează relaţiile pesedisto-liberale din USL?

Astea-s lucruri interesante pentru dumneavoastră, pentru presă, în rest nu sunt afectate relaţiile din USL, pentru un motiv foarte simplu: un alt preşedinte de onoare, domnul Quintus, ne-a spus de acum un an că suntem condamnaţi să fim împreună. Şi o să fim împreună, în continuare. În rest, în ce mă priveşte, nu am răspuns în nici un fel, chiar dacă au fost colegi de alianţă care sunt nemulţumiţi de mine, pentru că ştiu ce înseamnă să dai drumul la discuţii în presă, n-o să auziţi aşa ceva de la mine şi lucrurile se vor linişti.

Şi credeţi că se vor linişti şi la nivelul membrilor de rând ai PSD şi PNL, fără a le afecta încrederea şi capacitatea de mobilizare pentru alegeri?

Tocmai de asta nu vorbesc niciodată în public nici despre colegi de partid, nici despre colegii de alianţă, din partea mea nu aţi văzut şi nici nu o să vedeţi vreodată, de doi ani de când sunt preşedinte la PSD, nici vreun reproş public la adresa colegilor mei de partid. Iar de un an, de când suntem în USL, nu aţi văzut şi nici n-o să vedeţi vreodată vreun reproş public la adresa partenerilor noştri.

Veţi da curs disponibilităţii lui Ion Iliescu de a sta dânsul de vorbă cu Crin Antonescu, în cazul în care dumneavoastră nu vă mai descurcaţi?

Nu-mi mai puneţi întrebări aşa de răutăcioase, că nu e cazul! Sincer. Pentru jurnalişti sunt foarte drăguţe asemenea întrebări, pantru ce vrem noi să facem în politică în 2012 şi după aceea sunt nişte întrebări răutăcioase.

"După discursul de joi din Parlament am primit cele mai multe felicitări din viaţa mea politică, dar am primit şi cele mai virulente critici"

Apropo, după discursul din Parlament aţi avut reacţii dure atât din partea aliaţilor liberali, cât şi din partea unora dintre colegii dumneavoastră de partid, Radu Mazăre l-a taxat drept "colaboraţionist", Liviu Dragnea - "o greşeală care trebuie asumată, dar nu repetată", iar Nicuşor Constantinescu - "o mare gafă şi o deziluzie". V-au pus cumva pe gânduri reacţiile astea?

Haideţi să vă spun! După discursul de joi din Parlament am primit cele mai multe felicitări din viaţa mea politică, dar am primit şi cele mai virulente critici, tot din viaţa mea politică. Dacă vorbesc de colegii mei de partid, de domnul Dragnea, sau de domnul Mazăre, amândoi n-au urmărit spiciul meu, ci au văzut doar seara la Antena3 cum e comentat. Nu mă deranjează să fiu criticat de colegii mei de partid, până la urmă e o chestiune de normalitate, însă mă deranjează s-o facă în public şi în necunoştinţă de cauză. Cu Liviu Dragnea am vorbit deja şi sunt convins că lucrul acesta nu se va repeta, în public, în particular toţi colegii mei au dreptul să-şi spună un punct de vedere şi cred că ţin cont de aceste puncte de vedere.

Consideraţi că explicaţiile pe care le-aţi dat până acum au reuşit să-i convingă atât pe partenerii din alianţă, cât şi pe colegii dumneavoastră de partid?

Dar eu n-am dat explicaţii, că nu era cazul să dau explicaţii! Eu de mai mult timp - şi colegii dumneavoastră de la Gândul au remarcat cu mare atenţie acest lucru - am considerat şi m-am exprimat şi am acţionat politic altfel decât pe principiul opoziţiei care doar strigă şi se opune. Pentru că în 2012 de criticat puterea actuală o s-o facem în continuare, dar nu prea mai e mare lucru de criticat, pentru că deja oamenii au o părere foarte proastă. În plus de asta, cred că trebuie să vii şi să spui ce o să faci tu în locul celor pe care i-ai criticat în toţi aceşti ani. Motiv pentru care am prezentat acele puncte nu doar în discursul din Parlament, ci şi înainte, când am fost la Bruxelles, la reuniunea când era încă domnul Boc prim-ministru. Am vorbit şi o vorbesc tot timpul despre lucrurile concrete pe care USL o să le facă când va fi la putere şi cred că va fi o abordare corectă.

După atitudinile pe care le afişaţi, dumneavoastră şi domnul Antonescu, se poate vorbi de o "diviziune socială a muncii" în USL, Crin cu biciul, iar Victor cu zăhărelul?

Nu, nici vorbă! Ponta este cel care răspunde în mod oficial, din partea USL, de programul de guvernare şi de guvernarea USL-ului, care va veni cel mai târziu în noiembrie, după alegeri, dacă nu reuşim să avem anticipate. Iar Crin va fi candidatul USL-ului la funcţia de preşedinte, după suspendarea şi demiterea preşedintelui Băsescu. Aşa încât da, e o diviziune a muncii între noi şi sarcinile noastre sunt diferite!

"Nu vom fi de acord cu separaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş"

Cum veţi rezolva disputele tot mai acute pe care le aveţi cu liberalii, pentru candidaţi şi liste, în mai multe judeţe, ca de pildă la Braşov sau Buzău?

Cu reguli şi cu înţelepciune, asta e sarcina secretarilor generali chiar săptămâna viitoare. Şi sper că pentru noi, pentru cei doi copreşedinţi, să rămână cât mai puţine lucruri de tranşat. Acolo unde va fi cazul, vom impune o decizie de la centru, dar sper să fie cât mai puţine asemenea cazuri.

Pentru viitoarea guvernare USL rămâne valabil acel "nem" categoric lansat UDMR-ului, sau v-aţi putea răzgândi, pe principiul evocat mereu de Kelemen Hunor&Co, în politică niciodată să nu spui niciodată?

Ştiu, le cunosc capacitatea de negociere. Dar decizia le-a aparţinut lor, ei au vrut să meargă cu această alianţă cu PDL-ul până la capăt. Şi dacă noi vom avea peste 50% din mandate, vom guverna singuri, e un lucru până la urmă de bun-simţ pe care, dacă nu mă înşel, şi domnul Frunda l-a spus foarte clar, în acelaşi sens. Doi: între cele 15 propuneri, proiecte politice ale USL-ului, pe care eu le-am prezentat în Parlament, unul dintre ele, dacă nu mă înşel, punctul 14, se referea la o chestiune concretă, dar cu semnificaţii. Şi anume, la faptul că i-am cerut premierului Ungureanu şi m-am angajat că noi, USL-ul, nu vom fi de acord cu separaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. De fapt, care era proiectul politic? Să lucrăm, chiar dacă UDMR-ul va fi în opoziţie - sper să fie în Parlament, pentru că ar fi bine ca minoritatea maghiară să fie totuşi reprezentată în Parlament, chiar dacă în opoziţie - dar trebuie să lucrăm pentru a opri această parte de segregaţie în România şi de discriminare pozitivă. Eu cred într-o Românie europeană, în care oamenii nu sunt segregaţi între cei care vorbesc română şi maghiară, nu am o abordare naţionalist-şovină, nu o s-o am niciodată, sunt un om dintr-o altă generaţie. Dar nici nu cred în ideea că întotdeauna UDMR-ul, ca să-şi păstreze electoratul, face cereri maximale, pentru a arăta că iată, ne luptăm pentru maghiari împotriva românilor, cred că e un război greşit. Şi cred că UDMR-ul a primit foarte mult de la actuala coaliţie de guvernare tocmai pentru că a avut această putere de a-i condiţiona, până la urmă.

Recomandarea lui MRU ca MAI "să se implice total în alegeri": "Încerc să văd partea pozitivă, dl. Ungureanu i-a cerut d-lui Berca să nu mai facă ce a făcut Igaş"

Una dintre primele dispoziţii date de premierul Ungureanu ministrului Berca, de la Interne, a fost ca MAI-ul "să se implice total în organizarea alegerilor". Aţi putea intrepreta acest ordin ca o eventuală intenţie a guvernului şi a PDL-ului de a pregăti fraudarea alegerilor?

Nu, nu vreau să fac un asemenea proces de intenţie, mai degrabă văd această declaraţie ca o recunoaştere a criticilor pe care noi le-am aduc până acum fostului ministru Igaş, cel care a asigurat practic protecţia fraudelor comise, de exemplu, la alegerile Piatra-Neamţ. Deci, mai degrabă încerc să văd partea pozitivă, dl. Ungureanu i-a cerut d-lui Berca să nu mai facă ce a făcut Igaş, care nu doar că a asigurat fraudarea votului de la Neamţ, dar venise şi cu acel proiect de lege - care din fericire a fost declarat neconstituţional - prin care toate colegiile parlamentarilor nu se stabileau în Parlament, ci la Guvern, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Iar punctul 15 din oferta pe care am prezentat-o în discursul din Parlament tocmai la asta s-a referit, la o lege electorală discutată cu toate partidele, pentru că de 20 de ani legea electorală întotdeauna a fost discutată cu toţi, acum era prima dată când puterea venea cu o lege electorală fără să o discute cu opoziţia. Cu acceptarea ideii că nu Guvernul, ci Parlamentul face colegiile pentru viitoarele alegeri, cu acceptarea propunerii noastre de a sancţiona traseismul politic, parlamentarii care pleacă la alt partid să-şi piardă mandatul, cum se întâmplă la aleşii locali. Şi am reamintit premierului Ungureanu că există de opt luni depusă în Parlament legea USL-ului, a d-lui Antonescu şi a mea, privind reducerea numărului de parlamentari la 300 - 312, ca să fiu mai precis - şi sistemul de vot uninominal majoritar din primul tur.

Deci nu suspectaţi coaliţia de la guvernare că ar intenţiona fraudarea alegerilor?

N-am spus asta. Un partid aflat la guvernare, cum este PDL-ul, care în toate sondajele de opinie are până-n 15%, dar în schimb are nişte resurse financiare strânse până acum foarte mari şi are toţi oamenii numiţi politic în deconcentrate, în mod inevitabil aproape va încerca să-şi folosească banii şi puterea din teritoriu ca să-şi crească scorul de la 12%. Or, aici noi trebuie să fim foarte vigilenţi şi sper ca dl. ministru Berca să nu folosească aceleaşi metode ca Igaş. O să vedem, oricum avem în vedere şi asemenea lucruri şi la nevoie o să avem pregătite măsurile necesare pentru contracararea lor. Eu pot să anticipez de pe acum că cea mai gravă problemă va fi cumpărarea de voturi, chiar ieri, cu patru luni înainte de campanie, Roberta Anastase şi Sever Voinescu au început în Prahova împărţirea de pungi şi pachete cu alimente. Or, dacă fac lucrul ăsta cu patru luni înainte, vă daţi seama cam ce pachetiadă o să fie declanşată, nu doar de Anastase şi de Sever Voinescu, ci de toţi pedeliştii în campanie, va fi un fenomen cumplit.

Vreţi să spuneţi că USL-ul nu va împacheta şi ea la fel?

Ha, ha, ha! Din punctul meu de vedere nu trebuie să facă acelaşi lucru!

Nu trebuie e una şi nu va face e altceva!

Bun, în primul şi în primul rând e important ca semnal pe care îl dai de la centru, în timp ce Roberta Anastase şi Sever Voinescu sunt lăudaţi pentru pachetiadă, eu anunţ foarte clar că nu sunt de acord cu acest lucru. În al doilea rând, noi suntem în opoziţie şi e foarte greu să spui că folosim banii publici, că banii publici sunt la cei de la putere.

Mita e mită, indiferent că e din bani publici sau din bani privaţi!

De acord. În al treilea rând, ceea ce noi putem să facem dincolo de declaraţii de intenţie este ca noua lege electorală, spre deosebire de concepţia fostului ministru Igaş, care zicea de reducerea pedepselor, să facem un sistem legal de pedepsire a acestei pachetiade, de care oamenilor chiar să le fie frică.

Poate nu ştiaţi, dar el există, problema e că nu-l aplică nimeni. Legea prevede până la cinci ani de puşcărie pentru votul multiplu, au fost sute de persoane dovedite că au comis asemenea infracţiune şi nimeni nu a ajuns după gratii!

Ei, asta e marea problemă, apropo de semnalul d-lui Ungureanu, eu sper că semnalul domniei-sale fost tocmai în ideea ca legea să împiedice să se mai cumpere voturi. De exemplu, pachetiada de ieri a doamnei Anastase şi a domnului Voinescu ar trebui să fie pedepsită rapid, dacă nu se întâmplă nimic într-o lună sau două, înseamnă că nu s-a schimbat nimic.

Veţi sesiza dumneavoastră Parchetul, sau aşteptaţi să se autosesizeze?

Mi-aţi dat o idee bună, o să-l sesizăm noi, o să vorbesc cu colegii mei din USL.

Pentru cele două campanii electorale veţi angaja şi consultanţi străini, ca de obicei?

Nu, în nici un caz! Singurul consultant străin cu care am lucrat în 2004, la campania d-lui Năstase, este astăzi consultantul lui Traian Băsescu. Am o părere atât de proastă despre acele personaje, încât prefer să lucrez doar cu românii.

"Dom'le, eu am fost un pic surprins că oameni alături de care am făcut zeci de emisiuni şi-au dat seama deodată că sunt spion"

Sunteţi bun prieten cu noul premier Mihai Răzvan Ungureanu...

Nu, nu sunt bun prieten, ne cunoaştem şi avem o relaţie civilizată!

Să zicem atunci doar prieteni, deşi socrul dumneavoastră, Ilie Sârbu, zice că îl cunoaşte şi îl apreciază de foarte mult timp şi l-aţi avut invitat şi la nuntă, când era şef la SIE, alături de un alt prieten, George Maior, şeful SRI. Şi au apărut deja suspiciuni că asemenea prieteşuguri v-ar încadra şi pe dumneavoastră în categoria "produs al serviciilor", în ce măsură vă afecteză acest lucru?

Dom'le, eu am fost un pic surprins că oameni alături de care am făcut zeci de emisiuni, alături de care m-am bătut cu regimul Băsescu, oameni pe care-i respect, mă refer la dl. Ciutacu, la dl. Radu Tudor, aşa, peste noapte, şi-au dat seama deodată că sunt spion, trădător de neam şi de ţară. Cred că s-a exagerat enorm de mult pe tema asta, ca un om care, biologic, aveam 17 ani la Revoluţie să mă faci acuma mare trădător securist e un pic ridicol.

Nu neapărat trădător securist, ci un produs al serviciilor secrete, chiar şi de la 17 ani, se mai cunosc cazuri...

Cariera mea publică este foarte clară, de student, după aceea de procuror şi după aceea de om politic. Aşa încât cred că aici e un pic de spionită în societatea românească, care sigur trebuie scoasă. Cred că serviciile de informaţii sunt importante într-o ţară democratică, eu sunt o persoană care cred în instituţii, cred în Parlament, cred în Guvern, cred în servicii de informaţii, toate funcţionând conform legii. Însă cred că Traian Băsescu - care sunt convins că a fost ofiţer sau informator al Securităţii, sunt convins, evident, de lucrul ăsta - a distrus aceste instituţii, în special prin oamenii pe care i-a numit în fruntea lor. Când o numeşti pe doamna Anastase preşedinta Camerei Deputaţilor, vrei să distrugi Camera Deputaţilor, când îl numeşti pe dl. Boc prim-ministru, vrei să distrugi ideea de Guvern, iar când îl numeşti pe dl. Morar şef la DNA, distrugi ideea de procuror independent.

Decizia de numire a lui Maior la SRI şi MRU la SIE NU i-a aparţinut lui Băsescu

Şi când îi numeşti pe George Maior şef la SRI şi pe Mihai Răzvan Ungureanu şef la SIE, vrei să distrugi SRI-ul şi SIE?

Nu, acolo cred că decizia d-lui Băsescu nu i-a aparţinut, în ambele cazuri.

Adică i-au fost impuşi? De unde şi de către cine?

Nu ştiu, aşa cred eu, nu am mai multe informaţii.

Şi faceţi afirmaţii atât de grave fără a avea informaţii? Repet întrebarea: impuşi de cine şi de unde, din ţară, sau din afară?

Sunt foarte conştient de felul meu de afirmaţiile pe care le fac şi mi-am exprimat doar o opinie, cred că dl. Băsescu a fost, într-un fel sau altul, obligat să înţeleagă că serviciile de informaţii nu trebuie să intre în jocul domniei-sale politic.

Să înţeleg, după cum vă exprimaţi, că obligat din afară?

Nu ştiu, nu cunosc mai multe lucruri.

Un "puiuţ de Băsescu" şi un "puiuţ de Iliescu şi Năstase"

Credeţi că Mihai Răzvan Ungureanu va fi viitorul candidat la preşedinţie al PDL-ului, după cum se vehiculează deja?

Nu ştiu, ştiu un singur lucru, că şi dacă va fi viitorul candidat al PDL la preşedinţie va fi învins de candidatul USL, care este Crin Antonescu. Şi când spun lucurul ăsta, mă bazez măcar pe o paralelă pe care oamenii raţionali trebuie să o facem, cu anul 2000. Şi atuncea, un partid, o coaliţie distrusă practic de nenumăratele greşeli pe care le-a făcut, a crezut că se salvează prin aducerea d-lui Isărescu. Nu cred că dl. Ungureanu are vreo şansă să câştige în faţa candidatului nostru, al USL-ului, nu cred, e opinia mea, aşa analizez eu lucrurile. În rest, dacă va candida sau nu, mă depăşeşte această întrebare.

Când cineva îl enervează, Traian Băsescu îl face imediat "puiuţ de comunist". Lăsând deoparte enervările şi extrapolând discuţia strict în zona filiaţiei politică, Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi considerat un puiuţ de Băsescu? La fel cum Victor Ponta ar putea fi un puiuţ de Iliescu şi Năstase?

Eu cred că gândirea asta, puiuţ de ceva, e o gândire securistă. Şi dl. Băsescu gândeşte ca un securist, cine a fost tatăl tău, cine a fost mama, cine nu ştiu ce. N-am asemenea complexe, n-o să judec nicidată pe cineva în felul ăsta, nu cred în chestia asta, e încă un lucru care mă diferenţiază total de modul de gândire al d-lui Băsescu.

"Jos Băsescu, dar nu prin metodele din Egipt sau Libia"

Peste o săptămână veţi merge în Statele Unite, ca reprezentant al USL-ului, dar fără Crin Antonescu. În ce scop, ca să primiţi binecuvântarea lui Hillary şi Biden pentru a prelua puterea?

Nu, nu cred în asemenea binecuvântări. Cred însă în altceva, şi anume că responsabilitatea noastră, şi a lui Crin Antonescu, şi a mea, este nu doar pe plan intern, de a construi alternativa la puterea actuală, ci şi de a păstra relaţiile României cu partenerii noştri internaţionali. Din acest punct de vedere, am fost împreună la Parlamentul European, vom merge la diverşi parteneri din Europa, eu în Danemarca, dl. Antonescu în Olanda, în funcţie şi de familiile politice, după cum ştiţi foarte bine, eu am fost de multe ori şi merg în continuare în China, la partenerii noştri de acolo. La fel, cred că America este un partener al României, deci obligaţia noastră, repet, este nu doar să construim o alternativă internă, ci să păstrezi, sau eventual să repari ce s-a stricat, în ceea ce priveşte partenerii noştri internaţionali, România nu poate fi izolată. Doi: nu mergem împreună la toate aceste deplasări din motive mai mult decât obiective, fie că e vorba de familii politice diferite, cum e cu Danemarca şi Olanda, fie că e vorba de programul fiecăruia dintre noi, fie că e vorba de ceea ce întâmplă în ţară. Ăsta este marele avantaj al muncii în echipă, că unul dintre noi este întotdeauna prezent în ţară, cu ochii pe butelie cum se zice, pentru a avea reacţii, pentru a lua decizii. Şi aşa vom face şi de acum încolo, de principiu n-o să fim plecaţi amândoi undeva în acelaşi timp, dacă vreţi este şi o pregătire, un antrenament al nostru pentru viitoarea relaţie instituţională între preşedinte şi primul-ministru.

Spuneţi că susţineţi în continuare cererile protestatarilor din stradă, privind demisia lui Băsescu şi alegerile anticipate, dar în discursul din Parlament aţi cam uitat de aceste deziderate. De ce?

Categoric că le susţinem în continuare. Dar nu putem să avem "Jos Băsescu!" decât dacă noi, cei de la USL, câştigăm majoritatea în viitorul Parlament, ca să putem iniţia procedura de suspendare. Nu vreau să fie "Jos Băsescu" prin metodele din Egipt, sau din Libia, îmi doresc totuşi să ajungem rapid la metode democratice şi europene şi la o tranziţie democratică. Pe de altă parte, sunt convins că imediat după ce va trece frigul şi după ce probabila lună de miere a Guvernului Ungureanu va trece, nemulţumirile şi tensiunile profunde din societate vor exploda din nou. Aşa cum sunt convins şi pot să anticipez că cel care va arunca din nou chibritul aprins peste această masă mare de tensiuni acumulate şi le va face să explodeze va fi, prin stilul său incapabil de schimbare şi sfidător, tot Traian Băsescu.

Patru condiţii pentru încetarea grevei parlamentare

O ultimă întrebare, domnule Ponta: care ar fi, să zicem, trei condiţii minimale ale USL-ului pentru încetarea grevei parlamentare?

Din punctul meu de vedere - şi sper să rezonez din acest punct de vedere şi cu colegii mei liberali - ar fi vorba nu de trei, ci de patru condiţii minimale: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, nu să stea în bănci fără să voteze; fraudarea votului de către Roberta Anastase trebuie sancţionată şi trebuie date garanţii că nu se va mai repeta aşa ceva în viitor, dacă era la mine în partid un asemenea preşedinte de Camera Deputaţilor eu i-aş fi cerut demisia sau l-aş fi demis imediat; şi în al patrulea rând, trebuie rediscutată modificarea abuzivă a Regulamentului, care a recunoscut în Parlament un partid care n-a candidat niciodată. Acestea ar fi cele patru condiţii pentru care eu cel puţin cred că am putea să discutăm o revenire a noastră la Parlament, dar nu sunt prea optimist în această privinţă.

 

Citește și: