Gandul
10137 vizualizări 15 oct 2019

Aplicaţia, numită „Studiază Marea Naţiune”, a fost lansată la începutul acestui an de Partidul Comunist din China, potrivit Fast Company, care citează Washington Post. Până în luna aprilie, presa de stat din statul asiatic anunţa că aceasta devenise cea mai descărcată aplicaţie din China.

Aplicaţia conţine informaţii şi studii despre ideologia preşedintelui chinez Xi Jinping şi le permite oamenilor să citească materiale despre activităţile acestuia, dar şi să completeze chestionare bazate pe informaţiile din aplicaţie.

„Studiază Marea Naţiune” nu este o simplă unealtă de propagandă, au descoperit unele organizaţii vestice. Open Technology Fund, din SUA, a contractat firma germană  Cure53 pentru a analiza codul aplicaţiei, versiunea de Android. Specialiştii au descoperit că aceasta are acces nerestricţionat la datele utilizatorilor. Practic, dezvoltatorul Alibaba Group (şi implicit Partidul Comunist), poate face orice doreşte pe telefonul persoanei care are instalată aplicaţia. Astfel, poate accesa imaginile şi clipurile video, poate vedea coordonatele geografice ale utilizatorului, să activeze înregistrarea audio sau să sune la numere de telefon din agendă. 

Aplicaţia este un exemplu de unealtă modernă folosită de un guvern totalitar pentru a-şi supraveghea cetăţenii. „Studiază Marea Naţiune” este disponibilă şi în versiune pentru iOS în China, dar aceasta nua  fost analizată încă de Cure53.

Autorităţile chineze au negat informaţiile. „Am aflat de la cei care întreţin aplicaţia că nu există lucrurile pe care le-aţi menţionat”, au transmis reprezentanţii Partidului Comunist.

 

Citește și: