Silviu Bănilă
121 vizualizări 20 nov 2014

Rima Qureshi, Senior Vice President, Chief Strategy Officer şi Head of M&A, Ericsson, a declarat: „Costul din ce în ce mai mic al dispozitivelor mobile, funcţionalitatea lor sporită şi acoperirea tot mai bună prin reţele de telefonie mobile sunt factori care transformă tehnologia mobilă într-un fenomen global ce va fi, în curând, disponibil tuturor oamenilor de pe planetă, indiferent de vârsta lor sau de locul în care locuiesc.” „Ericsson Mobility Report arată că, în 2020, lumea va fi mai conectată ca niciodată”, a adăugat Qureshi.

Penetrarea smartphone-urilor: 800 milioane de abonamente noi doar în 2014

Creşterea în popularitate a smartphone-urilor continuă. Astfel, 65-70% din telefoanele vândute în al treilea trimestru al anului 2014 au fost smartphone-uri, în creştere faţă de procentul  de 55% înregistrat în acelaşi trimestru al anului 2013.

În ciuda vânzărilor mai mari, care vor conduce la un total estimat de 800 de milioane de abonamente noi asociate smartphone-urilor până la finalul anului, raportul Ericsson subliniază potenţialul încă mare de creştere al segmentului. În acest moment, smartphone-urile reprezintă doar 37% din abonamentele de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că mulţi utilizatori nu au făcut încă trecerea către aceste dispozitive mobile cu funcţionalităţi sporite şi acces mai bun la Internet. Raportul preconizează un ritm accelerat de adopţie al smartphone-urilor în anii care urmează, pe măsură ce numărul de abonamente asociate smartphone-urilor va creşte de la 2,7 miliarde la 6,1 miliarde în 2020.

Conţinutul video continuă să domine reţelele mobile: în reţelele 4G, el reprezintă, în acest moment, 45-55% din traficul mobil. Creşterea popularităţii sale vine din utilizarea în mai mare măsură a streaming-urilor video şi a îmbunătăţirii experienţei de video mobil. Video este inclus tot mai des în alte aplicaţii online, precum aplicaţiile de ştiri sau publicitate, dar şi pe platformele de social media. În acelaşi timp, creşterea utilizării streaming-ului video este susţinută şi de conţinutul şi serviciile OTT (over-the-top), precum cele oferite de YouTube.

Dispozitivele folosite pentru vizionarea filmuleţelor video se schimbă şi ele. Multe dintre ele au ecrane mari, făcând posibilă o mai bună calitate a imaginilor, ceea ce a făcut ca acest tip de conţinut să fie consumat de pe toate tipurile de dispozitivele şi în cantităţi tot mai mari, atât de acasă, cât şi atunci când oamenii se află în mişcare. În viitor, Ericsson estimează că traficul video mobil va creşte de 10 ori până în 2020, ajungând să reprezinte aproximativ 55% din traficul mobil de date în 2020.

5G: Abonamentele viitorului

Până în 2020, vor fi lansate comercial primele reţele 5G şi se estimează că această tehnologie va avea o rată de adopţie mai rapidă decât 4G/ LTE, aşa cum şi 4G a fost mai rapid exploatată decât 3G. Diferenţa în acest caz este că, pe lângă tehnologiile radio noi, 5G va include şi versiuni modificate, avansate ale modalităţilor existente de acces radio (preucm 3G şi 4G), cloud şi tehnologii core pentru a face faţă multitudinii de moduri în care poate fi utilizată tehnologia mobilă. Creştere 5G va avea la bază o varietate de moduri noi de utilizare, în special în zona comunicaţiilor machine-to-machine.

Acest Ericsson Mobility Report reprezintă a şaptea ediţie a studiului şi oferă previziuni de date şi analize asupra traficului, abonamentelor şi a comportamentului consumatorilor pentru a oferi un plus de vizibilitate asupra tendinţelor actuale de piaţă şi trafic mobil. Ericsson realizează în mod regulat măsurători de trafic în peste 100 de reţele live din cele mai importante regiuni din lume. Aceste măsurători detaliate sunt realizate în reţele comerciale WCDMA/ HSPA şi LTE pentru a putea scoate la iveală tipare diferite de trafic. Perioada previziunilor incluse în acest raport este 2014 - 2020.

Citește și: