Adrian POPA
3553 vizualizări 24 apr 2013

Apple este în continuare una din cele mai profitabile companii din lume, în ciuda faptului că a pierdut aproape 300 miliarde de dolari din valoarea de piaţă în ultima jumătate de an. Totuşi, ceea ce se întâmplă acum cu compania este îngrijorător. Un analist de calibru al industriei tehnologice, Rob Enderle, a ajuns să spună că "s-ar putea ca repararea acestei companii să fie o treabă aproape imposibilă".

În primele trei luni ale acestui an, Apple a înregistrat prima scădere trimestrială a profitului net din ultimii 10 ani. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2003, când producătorul iPod a trecut printr-un proces de restructurare. Câştigul net al companiei a scăzut, în perioada ianuarie - martie 2013, cu 18%, până la 9,5 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar vânzările de iPhone-uri au consemnat o creştere modestă, de doar 6,5%.

 

La sfârşitul anului trecut, după lansarea iPhone 5, analiştii se aşteptau ca o acţiune a companiei să ajungă la o valoare de 1.000 de dolari. Nu mai era mult până acolo. Titlurile trecuseră de pragul de 720 de dolari şi părea că nimic nu le mai poate opri. Acum, o acţiune Apple valorează circa 406 de dolari, iar aproximativ 280 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a companiei au dispărut.

Mai mult, Tim Cook, directorul executiv al companiei, a spus că Apple nu va lansa produse noi până în toamnă. Asta în timp ce Samsung, liderul pieţei globale de smartphone-uri, vinde atât de multe unităţi încât nu face faţă cu producţia de memorii pentru acestea şi a lansat Galaxy S4, care se anunţă a fi un mare succes. Potrivit analistului Glen Yeung de la banca americana Citibank, Galaxy S4 ar putea înregistra vânzări de 10 milioane de unităţi în prima lună. De altfel, acesta a fost şi planul companiei pentru 2013 - vânzări lunare de  10 milioane de smartphone-uri Galaxy S4.

Ce s-a întamplat cu Apple?

Mulţi sunt tentaţi să spună că declinul Apple a început după moartea, în octombrie 2011, a charismaticului său lider şi co-fondator Steve Jobs.

Vom vedea însă că nu aceasta este adevărata cauza declinului. Înainte să moară, Jobs a pregătit un plan pe cinci ani pe care Apple trebuie să îl urmeze. Se ştie faptul că iPhone 5 şi următoarele două versiuni ale smartphone-ului au fost dezvoltate sub "bagheta magică" a lui Jobs. Iar Tim Cook, cel care a preluat frâiele companiei după moartea lui Jobs, şi nimeni altcineva din companie, nu îndrăzneşte să schimbe acest plan. Ar fi o problemă de imagine, nu? Cum să nu respecţi "testamentul" lăsat de Jobs înainte să moară? Ce vor zice acţionarii şi fanii dacă faci un astfel de sacrilegiu? Jobs nu se poate înşela. Dacă nu era el, Apple nu ajungea compania care este astăzi, nu?

Foto: AFP/Mediafax

Acest plan lăsat de Jobs şi respectat de companie arată faptul că Apple nu ar fi putut evita declinul nici sub conducerea sa. Compania a fost prinsă cu garda jos de Samsung, principalul său rival. Sud-coreenii au inundat piaţa cu smartphone-uri de toate mărimile şi preţurile, ajungând acum să domine autoritar piaţa globală. Apple nu a crezut în ecranele de dimensiuni mari, iar acest lucru o costă acum. Când compari ecranul cu diagonala de 5 inci de pe Samsung Galaxy S4 cu cel de 4 inci de pe iPhone 5, "cel de-al doilea pare o jucărie", după cum spunea un analist.

Apple a mai făcut o greşeală, comisă şi de Microsoft.

Şi-a făcut proprii frunizori şi parteneri duşmani. Potrivit unor surse ale agenţiei de ştiri Reuters, partenerii numesc compania "Poison Apple" ("Otrava Apple" - trad.). Asta pentru că cere lucruri foarte greu de realizat pentru care vrea să plătească preţuri mici, astfel încât marginile de profit pe iPhone şi iPad să rămână mari.

Vorbeam de o situaţie similară şi la Microsoft. În ciuda faptului că piaţa globală de PC-uri a scăzut cu 14% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2012, divizia Windows a Microsoft a înregistrat o creştere de 23%, pe acelaşi interval. Microsoft nu ieftineşte licenţele Windows pentru partenerii săi, astfel încât aceştia să primească o gură de oxigen într-o piaţă dificilă.

Apple a încercat să inoveze pe segmentul software

Spre deosebire de Google, care avea o mulţime de produse de succes şi testate de piaţă pentru a le integra în Android (ex.: Maps, Gmail, Finance, Search ş.a.), Apple nu venea cu aproape nimic de acasă. Mai mult, în ceea ce priveşte Samsung, compania avea tot ce îi trebuia pentru a reuşi. Gigantul sud-coreean produce majoritatea componentelor folosite în smartphone-uri şi tablete "în casă" şi depinde foarte puţin de parteneri externi. Potrivit lui Enderle, "Samsung avea să bată Apple în propriul joc. Era doar o problemă de timp".

Apple a încercat să lanseze aplicaţii de impact, precum Siri sau Apple Maps, însă ambele sunt considerate "dezastre". Siri nu funcţioneză cu adevărat decât în SUA, iar serviciul de navigaţie Apple Maps este considerat de analişti "cel mai prost produs lansat vreodată de companie". Acesta a fost făcut în grabă, din dorinţa Apple de a scăpa de dependenţa de Google Maps.

Sursă: Captură din Apple Maps

Rezultatele Apple ar fi fost şi mai slabe dacă nu ar fi dominat încă piaţa de tablete cu iPad, în acest moment "vaca de lapte" a companiei. Vânzările de astfel de dispozitive au crescut cu 65,25% în primul trimestru, la 19,5 milioane de unităţi. Însă în acest an livrările globale de tablete care rulează sistemul de operare Android dezvoltat de Google vor fi pentru prima dată mai mari decât cele iPad, potrivit estimărilor firmei de cercetare a pieţei IDC.

Ce vină are Tim Cook?

Probabil niciuna majoră. În ultimele 20 de luni, sub conducerea lui, profitul net al Apple a crescut cu 61%, la 41,73 miliarde de dolari, iar veniturile au consemnat un avans de 45%, la 156,51 miliarde de dolari, potrivit blogului Bits, găzduit de publicaţia New York Times. Lui Cook i se poate reproşa doar faptul că nu are curajul de a lua propriile decizii şi de a renunţa la planul lui Steve Jobs. 

Foto: AFP/Mediafax

Înainte să moară, Jobs credea că va putea replica, pe termen lung, succesul iPod pe piaţa de smartphone-uri şi tablete. Când s-a lansat iPod în 2001, cu un design atractiv şi un ecosistem bine pus la punct (clientul avea un dispozitiv frumos, funcţional şi o sursă de conţinut, toate de la acelaşi producător/furnizor), clienţii au fost prinşi în grădina ferecată şi plină de minunăţii a Apple. Ce alternativă aveau? Unde să găsească un player de o calitate similară? Nu prea existau alternative.

Însă pe segmentele de smartphone-uri şi tablete lucrurile stau diferit. Când Apple lansa primul model de iPhone în 2007, acesta era un produs inovativ, însă nu revoluţionar, aşa cum s-a spus. Toate tehnologiile încorporate în terminal erau deja disponibile. Apple nu a inventat nici ecranul tactil, nici memoria de 16 GB.

La început totul a mers minunat. Rivalii au fost prinşi pe picior greşit de designul ieşit din comun al iPhone, iar operatorii telecom, impresionaţi de succesul la public al telefonului, au îmbrăţişat Apple. I-au oferit reduceri şi cea mai bună promovare. Celelalte companii şi-au revenit însă după şocul iniţial şi, cu ajutorul Android, un sistem de operare ieftin dezvoltat de Google, au început contraatacul cu Samsung în frunte. Beneficiind de un sistem de operare foarte ieftin, producătorii de terminale Android au lansat modele accesibile, care au prins repede la public, mai ales pe pieţele mai puţin mature.

O altă greşeală a Apple a fost faptul că nu a mai inovat suficient. Steve Wozniak, co-fondator Apple, a declarat, pentru revista germană WirtschaftsWoche, că Apple rămâne în urmă în ceea ce priveşte funcţionalităţile oferite pe smartphone-urile sale: "În acest moment suntem oarecum în urmă în ceea ce priveşte funcţionalităţile în industria de smartphone-uri". Sistemul de operare iOS este în fond cam acelaşi de la lansare. Alan Key, părintele interfeţelor grafice, declarat că "mare parte din interfaţa iPhone şi iPad este foarte săracă", lucru subliniat şi de şeful BlackBerry, care a declarat că iOS are nevoie de o actualizare majoră.

În ultimii zece ani Apple a stat pe un munte de cash (are în acest moment circa 170 miliarde de dolari în bănci), dar a investit destul de puţin în cercetare şi dezvoltare. De exemplu, în 2012, Apple a băgat circa 3,4 miliarde de dolari în cercetare, pe când Samsung a investit peste 10 miliarde de dolari.

Sursa grafic: New York Times

Dacă Apple nu vine cu produse extraordinare în această toamnă, declinul încet, dar sigur, al celei mai mari companii IT din lume va continua. 

Citește și: