Adrian Popa
3054 vizualizări 24 mar 2015

Potrivit lui Dunca, triplarea numărului de sesizări reflectă creşterea comerţului online din România, dar şi a nivelului de informare a consumatorilor privind drepturile lor. Şeful ANPC a spus că 90% din aceste sesizări sunt întemeiate, iar cele mai multe au fost înregistrate de Sărbători şi cu ocazia Black Friday. „Clienţii mediului online sunt mai informaţi, mai critici şi mai exigenţi”, a declarat Dunca. 

Potrivit lui Andrei Radu, fondator GpeC, românii au făcut, cu ocazia Black Friday 2014, cumpărături în valoare de aproximativ 74 milioane de euro. 

Cele mai multe reclamaţiile (25% din total) făcute de consumatori au avut legătură cu faptul că produsul primit nu a corespuns cu cel prezentat. Au fost, de asemenea, comune reclamaţiile privind nerespectarea termenului de livrare, nerespectarea termenului de remediere şi depăşirea termenului de rambursare. 

Marius Alexandru Dunca a făcut apel şi la comercianţii online să informeze ANPC privind firmele concurente care încalcă legea, deoarece este vorba de „concurenţă neloială”. Mai mult, el a invitat mediul de afaceri să „se aşeze la masă” cu ANPC, pentru a beneficia de consiliere şi a dezvolta comerţul online local. „Scopul ANPC nu este acela de a amenda mediul de afaceri”, a spus Dunca. 

Per total, ANPC a aplicat în 2014 amenzi de peste 107 milioane lei furnizorilor de bunuri şi servicii şi a acordat cetăţenilor păgubiţi despăgubiri de 6,84 milioane de lei, potrivit raportului de activitate.

La nivel naţional s-au înregistrat, anul trecut, un număr de 67.270 de petiţii privind conformitatea şi securitatea produselor şi serviciilor.

La conferinţa Gândul e-Commerce au fost prezenţi ca lectori Bebe-Viorel IONICĂ – Secretar de Stat, Ministerul pentru Societatea Informaţională; Cosmin COSTEA – E-business consultant, SAP; Lucia CIUCĂ – Director Comunicare şi Marketing, eMAG; Marius Alexandru DUNCA – Preşedinte, ANPC; Octavian BADESCU – Founder & Board Chairman, Sameday Courier; Andrei GEORGESCU – Managing Partner, White Image, Adrian ZANFIR – Digital Marketing Manager, F64 Studio şi Andrei RADU – CEO & Founder, GpeC.

Citește și: