Adrian Popa
10574 vizualizări 19 sep 2013

Cosmote şi-a restructurat portofoliul de abonamente destinate consumatorilor. Operatorul de telefonie mobilă a lansat trei noi abonamente - singurele disponibile de acum încolo în oferta sa - care includ internet nelimitat (viteza descreşte după consumarea traficului recomandat), minute naţionale care se reportează şi convorbiri nelimitate în reţea şi către Romtelecom. 

Cele trei abonamente sunt Cosmote Free S (8,8 euro, cu TVA), Cosmote Free M (15 euro) şi Cosmote Free L (31 de euro). Free S include un trafic recomandat de 100 MB, la o viteză de până la 21 Mbps. După consumarea traficului recomandat, viteza scade la 32 kbps. Free M dispune de trafic recomandat de 250 MB, la o viteză de până la 43,2 Mbps, iar Free L de 1 GB, la 43,2 Mbps. În cazul Free M şi Free L, viteza scade, după consumarea traficului recomandat, la 64 kbps.

Vitezele oferite de Cosmote după consumarea traficului recomandat sunt prea mici pentru a permite folosirea internetului şi aplicaţiilor conectate pe un smartphone în condiţii optime.

Cei care doresc un trafic recomandat mai mare pot alege din oferta de extraopţiuni lansate odată cu noile abonamente. Opţiunea cu cea mai mică ofertă de date (400 MB), Connect Free Mobile S, costă 4,34 euro ( TVA inclus) pe lună şi oferă un trafic de 400 MB la viteza maximă de 21,6 Mbps. Cea mai mare extraopţiune, Connect Mobile Free XL, care include trafic de 4 GB la viteză de până la 43,2 Mbps, costă 11,78 euro.

Datele, principala nouă sursă de venituri pentru operatorii mobili

În urmă cu câţiva ani, operatorii mobili se aşteptau ca videotelefonia să fie serviciul care să le aducă o creştere a veniturilor, dar aceasta s-a dovedit a fi un eşec. În schimb, aplicaţiile mobile sunt cele care au generat trafic de date în reţelele operatorilor iar trendul se menţine, a declarat recent Bogdan Iana, director executiv la arbitrul pieţei telecom locale ANCOM, la conferinţa Mobile NEXT.

„Apariţia a tot mai multor dispozitive mobile, a serviciilor OTT şi a cloud-ului mobil a dus la un volum de trafic de date de peste 200 MB/lună de fiecare cartelă SIM activă”, a spus Iana. 

Potrivit lui Marius Mariţescu, Switching and Services Director la Cosmote România, peste 50% din traficul de date în reţeaua companiei este video: „Volumul de trafic video, în creştere, este unul din factorii care fac oportună implementarea 4G chiar dacă, în prezent, conexiunile 4G reprezintă doar 0,9% din numărul total al conexiunilor mobile”.

Conform datelor companiei de marketing digital Breeze Mobile, utilizatorii români de smartphone-uri au, în medie, 22 de aplicaţii instalate pe terminale, dintre care folosesc patru programe în mod frecvent. 

Citește și: