Adrian Popa
3448 vizualizări 4 dec 2013

Un val de escrocherii are loc în acest moment pe LinkedIn, cea mai mare reţea de socializare profesională din lume, avertizează Bitdefender. Infractorii atrag victimele cu job-uri bine plătite, promovate prin intermediul unor profiluri false. Aceste conturi direcţionează utilizatorii către site-uri periculoase şi urmăresc colectarea de informaţii personale şi de bani trimişi în avans, în schimbul promisiunii unui serviciu plătit cu mii de dolari pe lună.

„Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoşti engleza şi încă o limbă străină şi poţi obţine una dintre poziţiile interesante deschise în acest moment”, este mesajul transmis de unul dintre falşii specialişti în recrutare.

Printre ţintele escrocilor se numără şi utilizatorii din ţara noastră ai LinkedIn. Peste 1 milion de români au conturi pe reţeaua profesională.

Pentru a păcăli cât mai mulţi oameni, escrocii se folosesc, în conturile false, de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca specialişti în recrutare în cadrul unor companii fictive. Un astfel de profil fals este, potrivit Bitdefender, „Annabella Erica”. Acesta a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel global.

Pentru a evita dubiile asupra autenticităţii lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii „.com”, care le fac să pară legitime.

Cum să vă feriţi de escrocheriile de pe LinkedIn

Bitdefender le oferă utilizatorilor de LinkedIn câteva sfaturi pentru a se proteja de capcanele acestor escrocherii. Este bine să verificaţi mereu profilurile care vă adaugă pe LinkedIn. Indiferent cât de mult vă doriţi un job sau să vă extindeţi reţeaua profesională, este crucial să faceţi o cercetare de bază înainte de a accepta noile invitaţii.

Verificaţi dacă împărtăşiţi contactele de încredere cu cei care vă adaugă pe LinkedIn şi fiţi atenţi ce informaţii împărtăşiţi în post-urile pe diverse grupuri. Escrocii caută orice detalii care i-ar putea ajuta să ajungă mai uşor la utilizatori sau la compania unde lucrează prin spear phishing sau atacuri pe reţele sociale.

De multe ori, falşii specialişti în resurse umane le cer victimelor plata în avans pentru job-uri atractive care implică lucrul de acasă. Atunci când găsiţi un job, asiguraţi-vă că sunteţi cei care câştigă banii, şi nu invers.

Nu în ultimul rând, folosiţi un motor de căutare pentru a verifica dacă fotografia specialistului HR nu este distribuită şi pe alte site-uri. Specialiştii Bitdefender au descoperit că Annabella Erica a publicat mesaje şi sub numele de Sara pentru o companie de cercetare şi servicii de conţinut. De asemenea, aceeaşi fotografie este folosită şi pe un site al unui centru de îngrijire a ochilor, un sistem de înregistrare a studenţilor şi o bancă din Florida.

Citește și: