Adrian Popa
290 vizualizări 31 iul 2013

În România se vând trei smartphone-uri la fiecare computer vândut, potrivit lui Mugur Pătraşcu, Managing Partner la Breeze Mobile, agenţie de marketing mobil din cadrul grupului Leo Burnett. Totodată, rata de penetrare a smartphone-urilor în ţara noastră a ajuns la circa 23% (aproximativ 5 milioane de terminale de acest fel la un număr total de 22,8 milioane de telefoane mobile aflate în uz), înregistrând o creştere de 64% în perioada iulie 2012 - iulie 2013. Agenţia estimează că până la sfârşitul anului, rata de penetrare a telefoanelor inteligente va ajunge la 30%.

Rata de penetrare a telefoniei mobile în România (numărul total de SIM-uri raportat la numărul de locuitori) este de 113%. Dintre cartelele existente pe piaţă, 50% oferă acces la internet (printr-un modem, smartphone sau tabletă), iar 50% dintre utilizatorii de Facebook accesează reţeaua de socializare online şi prin intermediul unui dispozitiv mobil. Prin comparaţie, potrivit datelor ANCOM, în ţara noastră sunt 3,4 milioane de conexiuni fixe la internet.

Totodată, una din şapte căutări pe internet este realizată în România de pe un dispozitiv mobil, iar una din trei ştiri este citită de pe un astfel de dispozitiv.

Dispozitivele mobile şi piaţa bancară

În acest moment, 33% din băncile din România oferă aplicaţii de mobile banking, iar 13,3% din aceste instituţii au un site optimizat pentru dispozitivele mobile. Potrivit datelor prezentate de BreezeMobile, 2,5% dintre clienţii băncilor folosesc aplicaţiile de mobile banking. Datele au fost prezentate cu ocazia lansării ING Pay, o soluţie de plată prin intermediul smartphone-ului.

ING şi-a propus ca până la sfârşitul acestui an să aibă 2.000 de utilizatori ai serviciului ING Pay. Acesta este disponibil pentru modele de smartphone-uri Samsung şi pentru iPhone 4S/4. Taxa de acordare a serviciului este de 95 de lei, iar taxa de administrare de 95 de lei pe an. Plăţile pot fi efectuate în 3.000 de puncte aflate la comercianţi din întreaga ţară. 

Citește și: