Vasile Magradean
281 vizualizări 20 iun 2019

Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UTCN, Liviu Miclea, a declarat, joi, la inaugurarea laboratorului, că studenţii aplică aici cunoştinţele învăţate la şcoală şi îşi dezvoltă abilităţi practice solicitate de firme care sunt interesate să aibă angajaţi bine pregătiţi în acest domeniu al IoT.

„Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN a inaugurat laboratorul <<Internet of Things>> (IoT) conceput ca un spaţiu educaţional, dar şi un incubator de proiecte în acest domeniu, dotat cu multiple platforme de dezvoltare pentru implementarea proiectelor prototip gândite de studenţi. Studenţii sunt învăţaţi să dezvolte astfel de proiecte care vor fi transformate în produse noi şi testate, ulterior, în mediul real în cadrul unor companii naţionale şi internaţionale interesate. În cadrul laboratorului, studenţii aplică cunoştinţele învăţate la şcoală şi îşi dezvoltă abilităţi practice solicitate de firme care sunt interesate să aibă angajaţi bine pregătiţi în acest domeniu al IoT. Noul laborator a fost dezvoltat pentru activităţi didactice şi de cercetare, pentru dezvoltarea de proiecte de diplomă şi disertaţie, teze de doctorat, precum şi pentru proiecte realizate în colaborare cu alte universităţi, institute de cercetare şi companii”, a spus Miclea.

Valentin Sita, şef lucrări în cadrul facultăţii clujene, a declarat, la rândul său, că este o mare cerere pe piaţă pentru specialişti în IoT în condiţiile în care o gamă din ce în mai mare de echipamente electronice vor fi contectate la internet.

„Noul laborator este unic în România, valoarea investiţiei ridicându-se la câteva zeci de mii de euro. Avem platforme de dezvoltare care pot simula tot ce înseamnă IoT, senzori de mişcare, de incendiu, tot ce ţine de crearea echipamentelor din acest domeniu”, a explicat Sita.

Noul laborator a ajutat-o pe o studentă, care este şofer, să realizeze un sistem autonom de parcare laterală a maşinii, aflat în faza de testare.

„Maşina merge singură, doar din comenzi date pe telefonul mobil, se conectează prin Bluetooth, iar după ce ne contectăm la maşină apăsăm pe butonul de parcare, astfel că aceasta va căuta locul adecvat pentru parcare, iar când îl va identifica va realiza singură parcarea, fără intervenţia şoferului. Găsim în cadrul laboratorului tot felul de componente şi primim idei de la profesori”, a spus Daniela Bâlc, care a lucrat un an la realizarea proiectului.

De laboratorul IoT de la UTCN vor beneficia, anual, peste 2000 de studenţi, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice şi cercetători.

Industria „Internet of Things” estimează că în următorii ani se vor produce peste 50 de miliarde de dispozitive, ceea ce reprezintă o creştere pe plan mondial a echipamentelor conectabile la internet de peste 35%.

Citește și: