Gandul.info
Adrian Stefan Seceleanu
222 vizualizări 31 oct 2017

Automatizarea activităţilor de birou prin utilizarea unor roboţi software (Robot Process Automation - RPA) este deja o tehnologie prezentă în cadrul unor companii mari din România, iar gradul ei de adopţie va creşte accelerat, astfel că în doi ani în multe firme de top vor exista mai mulţi „roboţi” decât oameni în cadrul departamentelor de back office, au declarat participanţii la cea de-a doua ediţie a conferinţei dedicate tehnologiilor de automatizare, care a fost organizată săptămâna trecută de compania de audit şi consultanţă EY în parteneriat cu ZF în Bucureşti.

„Am evoluat foarte mult în acest spaţiu într-un an de zile. Atunci instituţiile financiare erau cele care adoptau în principal acest gen de soluţii. Am evoluat la o lume în care această tehnologie s-a extins în toate industriile”, a declarat Vargha Moayed, leading partner al centrului de excelenţă dedicat RPA al EY. „Acum 42% dintre cele mai mari companii din lume au un proiect RPA în derulare şi intenţionează să extindă aceste proiecte iar restul companiilor afirmă că vor demara un proiect RPA în următoarele 12 luni. Nu mai este vorba de o tehnologie futuristică, ci de o tehnologie care este aici, acum. Ce altă dovadă mai bună că adopţia tehnologiei se extinde putem avea decât faptul că Blue Prism, compania care a inventat acest termen - RPA, este acum evaluată la aproximativ 1 miliard de euro”, a adăugat reprezentantul EY.

Moayed a adăugat că în opinia sa firmele locale ar trebui să ia contact cât mai curând cu această tehnologie, mai ales în condiţiile în care EY are pe plan local un centru de excelenţă dedicat RPA, iar unul dintre liderii globali în domeniu este firma românească UiPath. „Aici în Bucureşti şi în România cred că avem motive să fim mândri pentru că unul dintre liderii RPA este o companie dezvoltată local pe nume UiPath şi pentru că EY România este centrul de excelenţă în RPA pentru Europa, iar experţii de aici oferă consultanţă la nivel global.”

Proiectele RPA au început să devină uzuale în cadrul marilor companii pentru că „roboţilor le place să facă aceleaşi lucruri zi de zi, în timp ce oamenilor nu”, a adăugat Mike Robinson, Senior Sales Consultant în cadrul BluePrism. „Proiectele de tip RPA au devenit a treia opţiune de externalizare a unor procese, pe lângă onshore şi offshore. Acum există şi o a treia variantă, de a aduce înapoi aceste activităţi, folosind o forţă de muncă digitală. Practic noi oferim un sistem de operare pentru forţa de muncă digitală”, a punctat Robinson.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

 

Citește și: