2217 vizualizări 15 feb 2015

Potrivit Kaspersky Lab, grupul de hackeri, denumit Carbanak, a folosit o metodă neobişnuită de a fura direct de la bănci. Nu s-a deghizat în clienţi care îşi retrăgeau banii din conturi, ci a folosit emailuri prin care i-a păcălit pe angajaţii băncilor să deschidă fişiere de tip malware, relatează Reuters, citat de Agerpres. Tehnica este denumită „spear phishing”.

Hackerii puteau dobândi astfel acces la reţeaua internă a băncilor precum şi la sistemul de supraveghere video al băncilor pentru a afla felul în care lucrează angajaţii băncii şi a le imita activităţile atunci când transferau bani. De asemenea, în unele cazuri Carbanak a preluat controlul de la distanţă asupra unor ATM-uri şi le-a ordonat să elibereze numerar la o dată prestabilită, când un membru al grupului aştepta să colecteze banii.

„Aceste atacuri subliniază din nou că criminalii vor exploata orice vulnerabilitate din sistem. De asemenea, scot în evidenţă că niciun sector nu se poate considera imun la atac şi trebuie să-şi revizuiască în mod constant procedurile de securitate”, a declarat directorul Interpol Digital Crime Center, Sanjay Virmani.

Kaspersky precizează că lucrează cu Interpol, Europol şi autorităţi din diferite ţări pentru a încerca să descopere acest grup, care ar include hackeri din Europa, Rusia, Ucraina şi China.

Citește și: