545 vizualizări 11 iul 2019

Cele două modele de maşini oferite de platforma SPARK sunt Renault Zoe şi Nissan Leaf. Preţurile sunt de 1,20 lei/minut pentru Renault ZOE şi de 1,40 lei/minut pentru modelul premium Nissan Leaf 40. Taxarea clientului se realizează în funcţie de timpul petrecut la volanul maşinii şi nu în funcţie de distanţa parcursă.

Clienţii SPARK au alocaţi 150 de km gratuiţi pe zi, după care vor trebui să achite o taxă suplimentară de 0,75 lei/km pentru ZOE şi de 0,85 lei/km pentru Nissan Leaf. Durata minimă de închiriere este de 12 minute şi nu există o durată maximă de utilizare.

Flota auto a companiei pentru Bucureşti include în total, pentru moment, 50 de maşini, care urmează să fie lansate gradat în trafic în următoarele luni. Compania speră să ajungă până la sfârşitul anului la un număr de 100-120 de vehicule în Bucureşti.

Utilizarea parcărilor publice din Bucureşti este gratuită pentru vehiculele electrice. Pentru reîncărcarea bateriilor, clienţii SPARK pot utiliza reţeaua de staţii de reîncărcare a partenerilor companiei - E-charge şi Eldrive. Aceştia pot găsi staţii de încărcare E-charge în 19 zone din Bucureşti şi 46 de zone la nivel naţional.

Maşinile pot fi găsite în zonele speciale SPARK, cum ar fi: Piaţa Unirii, Piaţa Romană, Gara de Nord, Cotroceni, Parcul Izvor, Palatul Parlamentului, Piaţa Obor, Piaţa Iancului, Piaţa Muncii sau Dristor. Utilizatori nu trebuie să ducă înapoi maşinile de unde le-au luat, ci să le lase în una dintre zonele indicate pe harta aplicaţiei.

SPARK este un brand internaţional de e-car-sharing din Europa. Compania privată „SPARK Technologies UAB” controlează operaţiunile SPARK din Lituania,  Bulgaria şi România. Fondatorul companiei este Nerijus Dagilis, cel care a lansat serviciul în premieră în Vilnius, în 2016.

Investiţiile în dezvoltarea companiei au ajuns deja la aproape 10 milioane de euro.

Autor: Patricia Elena Pitulan


 

Citește și: