Departamentul Externe
755 vizualizări 1 aug 2018

Apariţia unui model de guvernanţă de tipul Autoritarismului Digital ar putea înviora democraţiile liberale, scrie Nicholas Wright într-o analiză publicată pe foreignaffairs.com. Răspunsul acestora va depinde, pe de o parte, modul în care abordează Inteligenţa Artificială, iar pe de alta, de atitudinea faţă de modelul autoritarian. Pentru moment, perspectivele sunt optimiste.

Pe plan intern, până şi democraţiile consolidate au nevoie de eforturi concertate pentru a gestiona dezvoltarea noilor tehnologii. Un prim motiv de optimism este destinaţia comună. Ţările cu puternice tradiţii în exercitarea libertăţilor individuale vor evolua în aceeaşi direcţie cu noile tehnologii. Forţa societăţii americane, de exemplu, s-a împotrivit programelor guvernamentale de supraveghere în masă, chiar dacă succesul lor e relativ. Majoritatea cetăţenilor din democraţiile liberale înţelege necesitatea spionajului extern şi supravegherea internă de tip contraterorist, dar puternice mecanisme de verificare şi control ţin în frâu aparatul de securitate ale statului. Aceste mecanisme au devenit ţinta atacurilor şi trebuie întărite, dar societatea a mai făcut acest efort şi în trecut, aşa că nu îi va fi greu.

În Occident, libertăţile individuale nu sunt ameninţate doar de guvern. Marile concerne digitale au devenit tot mai puternice, înghiţindu-şi competitorii şi influenţând guvernele să le aprobe legislaţii favorabile. Dar societatea a mai depăşit astfel de provocări şi în trecut, cu ocazia altor revoluţii tehnologice. Giganţii digitali atacă diversitatea media şi conţinutul de interes general şi elimină orice regulă în comunicarea politică. Însă la fel au făcut-o radiourile şi televiziunea, când au apărut, iar răspunsul societăţii a fost la înălţime. Până la urmă, şi media online şi noii ”jurnalişti de Internet” se vor supune unor reglementări. De exemplu, deşi s-a împotrivit ani la rândul ideii de a marca pentru public materialele electorale care apar pe Facebook, aşa cum se face în televiziune, Mark Zuckerberg a fost nevoit să cedeze anul trecut presiunii politice.

Totuşi, democraţiile liberale nu se pot culca pe o ureche. Sondajele recente sugerează că, în societăţile occidentale, ideea că democraţia este esenţială a intrat într-un con de umbră, însă mai e mult până când asta să devină o ameninţare.

Şi provocarea generată de apariţia Autoritarismului digital ar putea întări democraţiile liberale.Tendinţa umană de a defini competiţia ca o confruntare înte ”noi” şi ”ei” va determina ţările occidentale să-şi definească atitudinea faţă de cenzură şi supravegherea electronică - cel puţin parţial - în opoziţie cu noul competitor. Multă lume consideră plictisitoare polologhia despre protecţia datelor şi nu îi pasă de supravegherea electronică. Dar când aceste concepte vor sta la baza unor regimuri distopice din lumea reală, nu vor mai fi nici plictisitoare, nici abstracte. Guvernele şi coloşii digitali vor trebuie să ne explice în ce fel sunt diferiţi de ceilalţi.

(va urma)

 

 

Citește și: