Adrian Popa
772 vizualizări 13 oct 2019

În lumea laptopurilor, aceste dispozitive sunt în acest moment ceea ce reprezintă smartphone-urile pliabile pe piaţa de smartphone-uri, adică inovaţia supremă. La fel ca şi în cazul telefoanelor respective, însă, mai este de muncă până când aceste dispozitive vor fi rafinate.

ZenBook Duo (UX581) este, în opinia mea, cel mai interesant laptop din lume. Este genul de produs care împinge lucrurile înainte într-un domeniu. Ca să vă faceţi o idee despre ce vorbesc, iată clipul oficial de prezentare:

Când scoţi laptopul din cutie, închis, acesta nu impresionează. ASUS are în portofoliu modele mai arătoase. Mai mult, ZenBook Duo este greu şi gros (2,5 kg şi 2,4 cm), deoarece încorporează atât de multă tehnologie. Când îl deschizi, însă, ţi se taie puţin respiraţia. Un al doilea ecran ultrawide ocupă jumătatea de sus a părţii de jos a dispozitivului.

Tastatura şi touchpad-ul ocupă cealaltă jumătate. Nu există zone pe care să îţi odihneşti podurile palmelor, de aceea laptopul este mai dificil de folosit decât modelele obişnuite. Tastatul cu laptopul ţinut în poală este, de asemenea, o problemă, tot din cauza lipsei acelor zone. Există un suport palmar care vine în cutie, dar acesta nu va fi ataşat prea des de către cei care mişcă frecvent laptopul de pe birou.

Mai mult, te vei trezi deseori că degetele de la mâna stângă ating ecranul secundar şi nu vei înţelege de ce nu mai funcţionează corect mouse-ul. Trebuie precizat că acest laptop nu este potrivit pentru stângacii care nu folosesc un mouse, din cauza faptului că touchpad-ul este poziţionat în partea dreaptă, lângă tastatură.

Tastatura este solidă, slienţioasă, precisă, iar butoanele au cursă suficient de lungă. Mai mult, este iluminată din spate, o caracteristică binevenită. Există şi câteva taste dedicate: una pentru trecere din mod de performanţă Auto pe Turbo, una pentru activarea sau dezactivarea ecranului secundar, numit ScreenPad Plus, şi alta pentru trecerea aplicaţiei curente de pe ecranul principal pe cel secundar şi viceversa.

Touchpad-ul din dreapta include, ca şi pe alte modele ASUS, un numberpad.

Un ecran secundar chiar util

Ecranul secundar poate fi folosit pentru o mulţime de lucruri şi are o rezoluţie impresionantă, de 3.840 × 1.100 pixeli, spre deosebire de cele de pe alte modele similare. De exemplu, pe HP Omen X 2S acest display este cât cel al unui smartphone.

Pe ecranul secundar de pe ZenBook Pro Duo utilizatorul poate deschide o a doua aplicaţie sau mai multe. De exemplu, poate muta în el un tab de Chrome sau porni Spotify. Pot fi rulate şi două aplicaţii/programe în paralel. Scenariile sunt foarte multe. Poţi, de exemplu, să editezi imagini în ecranul principal în timp ce în ScreenPad Plus rulezi Spotify şi să te uiţi la un clip cu faze hazlii de pe YouTube sau la o transmisiune live de pe Facebook. Mai mult, făcând slide dinspre marginea din stânga a ecranului secundar spre centru toate aplicaţiile deschise sunt afişate într-un ecran şi poţi decide de acolo pe care unde o pui.

Nu aş recomanda al doilea ecran pentru citit. Deşi are o suprafaţa mată, care combate reflexiile, fonturile afişate sunt mici, iar faptul că îl priveşti din unghi face cititul şi mai dificil. Eu am simţit nevoia să mă apropii pentru a privi perpendicular. De aceea, cred că ecranul secundar este mai potrivit pentru aplicaţii multimedia, precum Spotify sau YouTube. 

ASUS s-a gândit şi la alte moduri de a folosi cele două ecrane. Poţi să le „uneşti”, astfel încât acelaşi conţinut să fie afişat în ambele. Ecranul mai mic poate fi folosit şi pentru notiţe de mână sau realizarea de desene şi schiţe. ZenBook Pro Duo vine cu un stylus, numit ASUS Pen, şi are preinstalată aplicaţia Handwriting, care poate fi pornită direct din ecranul secundar ScreenPad Plus. Tot în launcher-ul respectiv, care poate fi personalizat, este disponibilă o scurtătură pentru aplicaţia Paint. 

Display-ul principal este un OLED 4K (3.840 x 2.160 pixeli) cu diagonala de 15,6 inchi, tactil şi el, care redă culorile cu o acurateţe ridicată. De fapt, acesta a fost obiectivul principal al companiei în materie de display pe acest laptop - să redea culorile cu acurateţe 100% -, astfel încât să fie un dispozitiv ideal pentru creatorii de conţinut. La rezoluţie maximă sunt, în continuare, probleme cu unele aplicaţii şi programe care nu sunt adaptate la rezoluţii atât de mari (ex. OpenOffice, ResophNotes), dar, în general nu mai sunt probleme cu titlurile cunoscute, precum browserele Chrome sau Firefox.

Am apreciat, de asemenea, marginile înguste ale ecranului, care accentuează aspectul futurist al dispozitivului.

Laptopul ţinteşte utilizatorii care fac multitasking şi creatorii de conţinut. Mă gândesc aici la editorii video sau la fotografi.

Un capitol la care dispozitivul este destul de sărac, în ciuda grosimii, este conectivitatea. ZenBook Pro Duo include două porturi USB-A 3.1, unul HDMI, jack audio de 3,5 mm şi un USB Type-C. Din păcate lipseşte portul Ethernet, iar un adaptor nu este livrat în cutie. Din fericire, conexiunea wireless este de ultimă generaţie, respectiv Wi-Fi 6. Totodată, este ciudat faptul că, fiind un dispozitiv care ţinteşte creatorii de conţinut, ZenBook Pro Duo nu dispune de slot pentru carduri de memorie.

Atrage atenţia şi modul în care sunt poziţionate difuzoarele, spre ecranul principal. Chiar şi aşa, totuşi, sunetul este clar, de calitate bună, deoarece difuzoarele, stereo, sunt realizate de Harman Kardon.

Inovaţiile sunt susţinute de componente interne puternice

Toate aceste caracteristici prezentate mai sus ar fi inutile dacă nu ar exista componentele interne care să asigure un mod de lucru fluid. ZenBook Pro Duo este un computer foarte puternic. Rulează Windows Pro (64-bit), include procesor Intel Core i7 9750H „Coffee Lake”, 16 GB memorie RAM, stocare internă pe SSD de 512 GB, grafică onboard Intel UHD 630 şi placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 2060. Dispozitivul suportă maxim 32 GB memorie RAM, dar acest upgrade nu poate fi făcut acasă, fiind necesară deplasarea la un service autorizat, iar costul este suportat de client. 

Utilizarea acestui laptop este o plăcere, iar al doilea ecran a fost integrat excelent. Nu sunt bug-uri şi nici blocaje. Mai mult, laptopul poate rula fără probleme jocuri video pretenţioase, ceea ce este un avantaj.

Teste sintetice: 

PCMark 10: 5.102 (Essentials: 8.825; Productivity: 6.378; Digital Content Creation: 6.403)

Cinebench R15: CPU - 1097 cb; OpenGL - 113.81 fps

La performanţele excelente contribuie şi sistemul de ventilaţie elaborat de la ZenBook Pro Duo. Exista fante la baza laptopului, dar şi pe părţile laterale. Totodată, atunci când este deschis, partea de jos a ecranului devine suport, iar sub baza laptopului se formează un spaţiu, care îi permite aerului să circule.

Autonomia bateriei este, cum era de aşteptat la un laptop cu două ecrane de rezoluţie atât de mare, mediocră. Nu vei obţine mai mult de patru ore la utilizare moderată. De altfel, fiind un dispozitiv destul de greu şi gros, ZenBook Pro Duo nu va fi plimbat de către proprietar la fel de mult ca un dispozitiv hibrid sau un ultrabook. Nu ajută, la capitolul portabilitate, nici adaptorul mare, cât o cărămidă, livrat de ASUS împreună cu dispozitivul.

În concluzie, ASUS ZenBook Pro Duo este un laptop inovativ, experimental, care arată cât de departe a ajuns acest producător în materie de computere portabile. Deşi mulţi ar fi tentaţi să creadă asta, ecranul secundar nu este o „găselniţă de marketing”. Acesta este chiar util pentru creatorii de conţinut şi pentru cei care fac mult multitasking. Am apreciat, la ZenBook Pro Duo, ecranul principal superb, performanţele foarte bune, dar şi tastatura de calitate, chiar dacă este poziţionată într-un loc neobişnuit pentru un laptop. Trebuie apreciat şi modul aproape perfect în care ASUS a integrat cele două ecrane, care funcţionează fluid în tandem.

Din păcate, însă, laptopul este greu şi gros. Mai mult ZenBook Pro Duo nu are port Ethernet şi nici slot pentru card SD. M-am obişnuit greu şi cu lipsa zonelor pe care se odihnesc podurile palmelor.

Pentru un creator de conţinut aceasta este o unealtă pe care o recomand cu încredere. Trebuie însă să fie un profesionist de succes, deoarece modelul testat costă 14.000 de lei.

Citește și: