Adrian Popa
3765 vizualizări 7 aug 2014

Prima bandă este recomandată pentru streamingul de conţinut video HD de pe internet sau jocuri video, care necesită o conexiune rapidă şi foarte stabilă, iar cea de-a doua pentru navigarea pe internet, e-mail sau mesagerie instantă. Archer C2 dispune de noua generaţie de standard Wi-Fi - 802.11ac, aprobat în ianuarie 2014 de către IEEE Standards Association şi care este de trei ori mai rapid decât vitezele wireless oferite de standardul anterior N (802.11n), folosit de foarte multe routere actuale.

Dispozitivul oferă cele două conexiuni, N şi AC, de 2,4 GHz (300 Mbps) şi de 5 GHz (433 Mbps), simultan pentru un total de bandă disponibilă de 733 Mbps.

Modelul, lansat astăzi oficial pe piaţa din România, se adresează consumatorilor şi firmelor mici. Routerul poate fi deja găsit în oferta multor retaileri. La eMAG.ro costă 340 de lei, iar la PCGarage.ro 303 lei.

DESIGN. Când aleg un router nu mă interesează foarte mult modul în care arată, ci ce poate să facă. Archer C2 arată bine, însă nu extraordinar. Carcasa este realizată din plastic, iar suprafaţa exterioară este lucioasă. Din acest motiv praful se depune destul de uşor pe router, la fel şi amprentele. Pentru curăţare recomand folosirea unei cârpe moi sau a unei pensule pentru vopsit (care mie nu îmi lipseşte niciodată, deoarece este utilă pentru curăţarea de praf a oricărui gadget) pe care să o folosiţi doar pentru acest lucru.

Pe lateral şi în partea de jos carcasa este perforată în foarte multe locuri, astfel că dispozitivul beneficiază de aerisire din belşug şi nu se încălzeşte aproape deloc.

Archer C2 are două antene externe, detaşabile, cu semnal omnidirecţional. În partea din spate găsim un port WAN (cel albastru), patru porturi LAN (cele galbene), un port USB, buton de On/Off şi butoane pentru reset şi oprirea sau pornirea reţelei wireless. Aceste butoane suplimentare sunt binevenite, deoarece majoritatea routerelor din comerţ nu dispun de ele. De exemplu, pentru a reseta routerul meu de acasă singura modalitate este scoaterea din priză. La Archer C2 acest lucru se face uşor prin apăsarea butonului de reset. Nu a fost însă nevoie, deoarece eprformanţele dispozitivului au fost foarte bune pe toată durata testului, de aproximativ o săptămână. 

Tot în spate se găseşte un port USB. Acesta poate fi folosit pentru partajarea de imprimante, documente şi fişiere media în întreaga reţea locală sau la distanţă folosind funcţiile de server FTP incluse.

PERFORMANŢE. În primul rând îmi doresc de la un router este să funcţioneze fără probleme cu mai multe dispozitive conectate. Modelul pe care îl am acasă a costat în jur de 110 lei şi nu îmi satisface nevoile prea bine. Dacă doresc să rulez un joc video care necesită conexiune la internet, pentru a nu avea latenţă mare trebuie să deconectez celelalte dispozitive din casă (smartphone-urile şi tableta). Asta deoarece routerul meu nu operează în benzi separate. Cu Archer C2 această problemă a fost eliminată. Jocul rulează pe banda de 5 GHz, iar celelalte dispozitive stau pe banda de 2,4 GHz.

Pentru a vă face o idee despre performanţele noului router, vă dau un exemplu concret. Sunt jucător de World of Tanks. Cu routerul personal, am o latenţă medie în joc de circa 100 ms. Dacă am şi alte dispozitive conectate, jocul se blochează deseori, deoarece latenţa sare la 300-500 ms. Cu Archer C2 am avut o latenţă de 40 ms şi o conexiune stabilă tot timpul, chiar dacă eram conectat în acelaşi timp la reţea cu smartphone-ul şi tableta.

Semnalul a fost foarte bun în toată casa, însă aici depinde de fiecare locuinţă. Unele case au pereţii groşi, armaţi putrernic cu fier şi acţionează ca nişte cuşti Faraday, care blochează semnalul wireless. Nu este, însă, cazul la apartamentul meu.

Adaptorul Wi-Fi Archer T4U. Pentru o experienţă maximă în utilizarea routerului, este recomandată achiziţionarea, împreună cu acesta, a adaptorului Wi-Fi Archer T4U. Asta deoarece acest receiver, care funcţionează şi el în bandă dublă [1200 (867 + 300) Mbps], este mult mai performant decât cele pe care le au majoritatea computerelor, iar multe dispozitive de pe piaţă nu dispun de standardele Wi-Fi necesare pentru a se conecta la banda de 5 GHz.

Archer T4U poate fi utilizat şi pentru a adăuga, de exemplu, o conexiune Wi-Fi la un computer desktop care nu dispune de un modul Wi-Fi onboard.

Adaptorul este simplu de instalat. În cutie se găsesc un cablu şi un CD care conţine driverul şi programul utilitar. Instalarea se face cam într-un minut. Utilizatorul poate alege să instaleze doar driver-ul, însă recomand şi instalarea programului, deoarece acesta oferă acces simplu şi intuitiv la setări, care nu sunt multe.

În utilitar pot fi văzute: reţelele wireless disponibile, starea unei reţele (standardul de securitate folosit, viteza, standardul Wi-Fi ş.a.) sau ce bandă foloseşte adaptorul.

Este recomandată folosirea daptorului într-un port USB 3.0 (le recunoaşteţi după interiorul albastru), pentru viteză maximă. Cablul care vine în cutie este util deoarece receiver-ul, fiind destul de mare, dacă ar fi introdus direct în portul USB nu ar mai permite conectarea altor periferice.

SECURITATE. Routerul stă bine la acest capitol. Archer C2 dispune de funcţia Guest Network, care oferă conexiuni Wi-Fi securizate pentru clienţii de tip „Guest” (Invitat), iar tehnologia firewall încorporată protejează echipamentele utilizatorilor finali împotriva potenţialelor atacuri din Internet. Scos din cutie, dispozitivul are deja criptarea activată, setările putând fi schimbate ulterior de către utilizator din panoul de control.

Mai mult, funcţia Control Parental le permite părinţilor sau administratorilor de reţea sa stabilească reguli si restricţii pentru copii sau angajaţi.

PRO:

- Performanţe foarte bune

- Două benzi care pot fi folosite simultan pentru sarcini separate

- Dispune de standard Wi-Fi - 802.11ac

- Este uşor de setat şi instalat

- Are butoane dedicate pentru On/Off, reset şi On/Off reţea wireless

CONTRA:

- Suprafaţa lucioasă a carcasei este un magnet pentru praf şi amprente

- La cei 340 de lei nu este un produs accesibil ca preţ

Citește și: