Adrian Popa
11037 vizualizări 11 nov 2014

DESIGN. Pentru prima dată un dispozitiv din gama phablet Note atrage atenţia prin design şi grija pentru detalii arătată de producător. Note 4 se simte în mână solid ca un tanc şi are o ergonomie bună. Însă, deşi a rezolvat problema cadrului lateral fragil realizat din plastic, prezent pe toate terminalele anterioare din gamele Note şi Galaxy S, înlocuindu-l cu metal, Samsung trebuie să mai remedieze, în opinia mea, două probleme. Prima* este modificarea ansambului camerei astfel încât lentila să nu mai aibă contact direct cu suprafeţele pe care terminalul este aşezat pe spate, iar a doua** mutarea difuzorului pe partea din faţă sau pe marginea de jos, aşa cum a făcut Samsung la modelul Galaxy ALPHA. Cu difuzorul poziţionat pe partea din spate, sunetul este distorsionat de mâna cu care este ţinut telefonul. Poziţionarea difuzorului este doar o parte a unei probleme mai ample. Samsung trebuie să acorde o atenţie mai mare sunetului (nu mă refer la sunetul din timpul convorbirilor, ci la difuzorul extern) pe vârfurile sale de gamă. Acestea sunt metehnele la care mă refer în titlu. 

Capacul din spate, detaşabil, este realizat tot din plastic. Textura capacului Note 4, care imită pielea, este mai fină decât cea a celui de pe Note 3 şi, din fericire, echipa de design a companiei a renunţat la imitaţia de cusătură de pe margine, care mi s-a părut kitsch la Note 3. 

Nu fac parte din categoria celor care cred că Samsung ar trebui să renunţe de tot la plastic pe vârfurile sale de gamă. Plasticul este un material cald, uşor şi rezistent. Mai mult, un capac din plastic poate fi înlocuit uşor în cazul în care se strică şi nu există riscul să se îndoaie iremediabil la impact sau atunci când este deschis, precum unul din aluminiu.

Cred că Samsung ar putea lucra puţin şi la forma stylus-ului. Locul în care capătul acestuia iese din carcasă nu este natural, atrage imediat atenţia şi „fracturează” linia de design.

La fel ca Galaxy S5 şi Galaxy ALPHA, Note 4 dispune de cititor de amprente şi senzor de citire a pulsului. Cred că senzorul pentru puls de pe acest model este mai precis decât cel de pe S5, dovadă că Samsung a rafinat tehnologia. Măsurarea pulsului se face mult mai repede pe Note 4. Utilizarea senzorului este destul de simplă. Se deschide aplicaţia S Health, se face un cont, se selectează butonul Heart Rate, apoi se apasă cu degetul timp de câteva secunde pe senzor. Ritmul cardiac este afişat şi înregistrat în aplicaţie pentru a putea fi văzută, în timp, evoluţia acestuia. Aplicaţia S Health mai măsoară paşii făcuţi, viteza sau distanţa parcursă.

Cititorul de amprente poate fi utilizat pentru blocarea dispozitivului, efectuarea de plăţi sigure prin intermediul unor aplicaţii sau, mai nou, administrarea datelor de autentificare în aplicaţii.  Mi se pare impractică folosirea acestei tehnologii pentru blocarea telefonului, deoarece de fiecare dată când vrei să intri în telefon trebuie să treci degetul a cărei amprentă a fost înregistrată în sistem peste butonul Home. Nu este suficientă apăsarea cu degetul pe buton, ci trebuie făcută trecerea completă, de sus în jus, a degetului peste senzor. Uneori citirea nu funcţionează din prima, iar operaţiunea trebuie repetată. Aşa că m-am mulţumit cu un pattern clasic pentru a debloca telefonul.

Există, însă, o întrebuinţare extrem de utilă pentru cititorul de amprente. Este vorba de funcţia Private Mode/Mod Privat. Aceasta le permite utilizatorilor să ascundă fişiere sensibile sau foarte importante (imagini, clipuri video, muzică, înregistrări audio, documente) şi este sigură deoarece poate fi folosită împreună cu noul senzor de citire a amprentelor. Pentru a activa funcţia, mergeţi la Setări şi căutaţi secţiunea Private Mode. La pornirea serviciului vi se va solicita o metodă de autentificare, iar cea mai sigură soluţie este amprenta. Puteţi alege şi o parolă sau un pattern. După ce aţi activat Private Mode, mergeţi pe fişierul pe care doriţi să îl ascundeţi, îl selectaţi, iar apoi din meniul din colţul din dreapta sus selectaţi „Move to Private”. Pentru ca fişierele ascunde să nu mai fie vizibile pe telefon, dezactivaţi funcţia Private Mode (o puteţi găsi rapid în lista de scurtături din centrul de notificări). Pentru a accesa conţinutul ascuns sau a adăuga noi fişiere în modul privat reactivaţi Private Mode.

ECRAN. Este, aşa cum am spus, cel mai bun ecran de smartphone pe care l-am văzut vreodată, cu o acurateţe incredibilă a culorilor, contrast excelent şi luminozitate foarte ridicată. Ecranul 2K (1.440 x 2.560 pixeli, densitate 515 ppi) poate fi calibrat în funcţie de nevoile utilizatorului. Există modurile Adaptive Display (implicit), AMOLED cinema, AMOLED photo şi Basic. Primul mod, cel implicit, oferă imagini mai saturate, cu culori vii. Cel mai apropiat mod de culorile naturale este AMOLED cinema. Acesta, după cum sugerează şi numele, este potrivit pentru vizualizarea de conţinut video. AMOLED photo este potrivit pentru vizualizarea de imagini. Modul Basic oferă culori calde, nesaturate.

Adevăratele performanţe ale acestui ecran pot fi puse în valoare urmărind o înregistrare video la rezoluţie 2K sau imagini de rezoluţie foarte mare. Din păcate, în acest moment, există puţin conţinut video la rezoluţie foarte ridicată.

PERFORMANŢE ŞI SOFTWARE. Fiind cel mai performant Android de pe piaţă, nu există aplicaţie în Google Play care s-i pună probleme acestui „mamut”. Utilizarea zilnică a dispozitivului este o plăcere. Lagul este aproape inexistent, iar jocurile, chiar şi cele mari consumatoare de resurse, se încarcă foarte repede.

Modelul Galaxy Note 4 testat dispune de procesor octa-core (Exynos 5433) şi de 3 GB memorie RAM. În majoritatea testelor, Note 4 se află pe primul loc. În AnTuTu, phablet-ul a obţinut un scor de 49740, iar în Quadrant unul de 25.461.

Rezultate AnTuTu şi Quadrant

Versiunea de Android rulată este 4.4.4, cu interfaţa TouchWiz, pe care nu o prea am „la suflet”, peste. Am folosit, pe toată durata testului, launcher-ul Nova Launcher Prime. Cred că Samsung ar trebui să ofere un Android mult mai curat. Acest lucru i-ar permite companiei să ofere actualizări software mult mai repede. Au trecut 10 luni de la lansarea Galaxy S5 şi terminalul încă rulează Android 4.4.2. Unul din motivele pentru care actualizările vin atât de greu este, în opinia mea, TouchWiz, care trebuie adaptat pentru fiecare model Samsung.

Pe Note 4, Samsung a redus numărul de aplicaţii preinstalate (bloatware). Pe terminal veţi găsi titluri precum S Health, S Planner, S Voice, Smart Remote. Restul pot fi descărcate din magazinul Samsung Apps. Aceasta este o decizie bună luată de Samsung. Un studiu recent, realizat de Strategy Analytics, a arătat că utilizatorii folosesc foarte puţin timp aplicaţiile preinstalate de Samsung. Într-o lună, utilizatorii de Galaxy S3 au folosit în medie 6,3 minute aplicaţii Samsung, iar cei de Galaxy S4 în jur de 9,3 minute.

La fel ca S5, noul dispozitiv include funcţia Download Booster, care permite creşterea vitezei de date prin folosirea Wi-Fi şi LTE simultan.

Note 4 dispune de unul din cele mai precise stylus-uri pe care le-am testat, dar nu sunt un mare fan al acestei unelte. Cu riscul de a supăra multă lume spun că stylus-ul nu este neaparat necesar pe Note 4. L-am scos destul de rar din suport, mai mult pentru a mă juca.

Stylus-ul poate fi folosit pentru scrisul de mână în aplicaţiile care suportă acest mod de introducere a textului, pentru realizarea de adnotaţii pe imagini sau pentru a decupa bucăţi din imagini.

Într-un moment de plictiseală am fost „creativ”, folosind stylus-ul

Spre deosebire de Note 3, Note 4 nu mai vine cu port USB 3.0, care oferă viteze de transfer al datelor foarte ridicate. Însă, în epoca cloudului acest port nu mai este chiar atât de necesar.

CAMERA. Modulul este produs de Sony şi are un senzor cu rezoluţie de 16 MP. Nu ştiu de ce nu a fost folosit senzorul de pe Galaxy S5, produs „în casă” de Samsung şi care este foarte bun. Asta nu înseamnă că Note 4 nu are o cameră foarte bună. Din contră, camera de pe Note 4 este excelentă şi dispune de stabilizare optică a imaginii, care ajută mai ales în condiţii de luminozitate scăzută deoarece echilibrează mişcările camerei şi extinde automat timpul de expunere atunci când se află în medii întunecate. Camera frontală are un senzor de 3,7 MP, mai mare decât cel de pe Galaxy Note 3, de 2 MP.

Aplicaţia camerei include două funcţii pe care le apreciez mult. Funcţia HDR oferă o calitate mai bună în locurile cu lumină din faţă sau atunci când subiectul imaginii se află într-un loc umbrit, iar funcţia Selective Focus permite blurarea fundalului şi concentrarea pe subiectul imaginii.

Imagini low-light realizate cu Galaxy Note 4 (click pentru a mări)

BATERIA. Are o capacitate de 3.220 mAh, dar o autonomie puţin sub cea oferită de Note 3, din cauza faptului că ecranul 2K de mari dimensiuni este un mare consumator de energie. Samsung a susţinut, la lansarea Note 4, că autonomia este similară cu cea a Galaxy Note 3, însă nu este aşa. Poţi obţine o autonomie de o zi (lumină) în regim de utilizare moderată (două conturi de e-mail pe push, 30 de minute de Facebook pe zi, 10 minute de browsing, 30 de minute în jocuri). Din fericire, Note 4 dispune de tehnologie Fast Charging, care permite încărcarea bateriei de la 0 la 50% în 30 de minute.

Pentru situaţiile în care utilizatorul trebuie să conserve cu orice preţ bateria, Samsung a introdus pe Note 4 funcţia Ultra Power Saving Mode (face ecranul pe alb-negru şi opreşte toate operaţiunile care nu sunt necesare), introdusă odată cu Galaxy S5.

Specificaţiile principale:

Sistem de operare: Android 4.4.4 „KitKat”

Ecran: diagonala de 5,7 inci, rezoluţie de 1.440 x 2.560 pixeli, densitate 515 ppi, protejat cu Gorilla Glass 3

Procesor: octa-core, model Exynos 5433

RAM: 3 GB

Capacitate de stocare internă: 32 GB (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 128 GB)

Cameră: 16 MP, stabilizare optică a imaginii, autofocus, Flash; frontală de 2 MP

Baterie: 3.220 mAh

PRO:

- Ecran superb, cel mai bun disponibil pe un smartphone în acest moment

- Design reuşit, cu câteva rezerve (vezi * şi **)

- Performanţe extraordinare

- Cameră foarte bună

CONTRA:

- Autonomie mai slabă decât cea a Note 3

- Preţ foarte ridicat

Rating gândul: 4,8/5

Citește și: