Silviu Bănilă
863 vizualizări 19 nov 2014

24% dintre respondenţii unui studiu „Computerworld”, care analizează perspectivele de angajare în domeniul IT la nivelul lui 2015, au spus că vor face noi angajări. Companiile continuă să investească în infrastructura IT şi caută angajaţi talentaţi. Peste 200 de directori executivi din domeniul IT&C au enumerat cele mai importante zece aptitudini pe care trebuie să le posede un candidat în 2015, pentru a obţine jobul mult visat.

Programarea şi dezvoltarea de aplicaţii - 48% dintre directorii executivi din firmele de IT vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini în următoarele 12 luni. De exemplu, aptitudinile de programare sunt foarte importante pentru Blake K. Holman, vicepreşedintele Ryan LLC, o firmă de avocatură din Dallas. „Ne-a fost foarte greu să găsim candidaţi suficient de pregătiţi în acest sens”, a spus Holman.

Managementul proiectelor - 35% dintre respondenţi vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini în următoarele 12 luni. Potrivit specialiştilor, managerii eficienţi trebuie să deţină cunoştinţe atât în zona afacerilor, cât şi în cea tehnologică.

Help desk, asistenţă tehnică - 30% dintre respondenţi vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini în următorul an. Şefii companiilor din industria IT spun că resimt nevoia unor tehnicieni de valoare. Ascensiunea trendului BYOD (bring-your-own-device) la locul de muncă a determinat o necesitate şi mai mare pentru administratori IT.

Specialişti în securitate - 28% dintre directorii executivi au spus că vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini în următorul an. Ei vor să investească în securitate, deoarece breşele informaţionale sunt tot mai frecvente în cadrul companiilor.

Dezvoltarea web - 28% dintre respondenţi au declarat că doresc să angajeze asemenea candidaţi în următoarele 12 luni. Matt Leighton, directorul de recrutare al Mondo, o companie de recrutare în domeniul IT, spune că aptitudinile de dezvoltator web sunt foarte căutate.

Administrator baze de date - 26% dintre angajatori spun că vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini în următoarele 12 luni. ”Ai capacitatea de a aduna un volum uriaş de date, dar trebuie să înţelegi cum funcţionează baza de date”, spune Terry Erdle, vicepreşedintele CompTIA, un grup din industria comunicaţiilor wireless. De fapt, firma de recrutare în domeniul IT Robert Half Technology precizează că 52% din directorii tehnologici din SUA au nevoie de tot mai mulţi administratori de baze de date în departamentele lor IT.

Business Intelligence/analiză în afaceri - 24% dintre respondenţi vor angaja candidaţi cu asemenea aptitudini tehnologice în următoarele 12 luni.

Administratori de aplicaţii şi dispozitive mobile - 24% dintre angajatori vor recruta candidaţi cu asemenea aptitudini. Ca mulţi alţi directori din domeniul IT, Paul R. Quinn, director executiv în cadrul Duke Realty, o companie din Indianapolis, încearcă să ţină pasul cu angajaţii care folosesc dispozitivele mobile personale la locul de muncă.

Networking - 22% dintre angajatori caută candidaţi cu asemenea aptitudini. Administratorii de reţele sunt foarte căutaţi de companiile care vor să dispună de o infrastructură IT performantă. Angajatorii vor candidaţi cu experienţă în rutarea IT, administrarea switch-urilor, filtrarea firewall, managementul maşinilor virtuale etc.

Big Data - Nu în ultimul rând, 20% dintre angajatori vor să recruteze candidaţi cu aptitudini în zona Big Data, în următoarele 12 luni. Într-un raport publicat în septembrie, site-ul de joburi Dice precizează că numărul anunţurilor de angajare pentru funcţii în domeniul big data a crescut cu 56% de la an la an.

Citește și: