Adrian POPA
3734 vizualizări 9 mar 2014

Motorola Moto G este un smartphone „corect” din foarte multe puncte de vedere. Are un design reuşit, elemente şi funcţii găsite în general pe terminale high-end şi rulează ultima versiune de Android - 4.4 KitKat.

Modelul prezentat ne-a fost pus la dispoziţie de magazinul online evoMAG.ro.

ECRAN. La preţul său, Moto G oferă un ecran cu performanţe şi specificaţii mult peste medie. Display-ul are o diagonală de 4,5 inci (11,43 cm), rezoluţie de 1.280 x 720 pixeli (densitate 326 ppi) şi dispune de tehnologie IPS (acelaşi panou folosit pe iPhone 5S) pentru unghiuri largi de vizualizare. Un alt punct forte al acestui ecran îl reprezintă protecţia Gorilla Glass 3 pe care o are. Aceasta este mult mai rezistentă la zgârieturi decât Gorilla Glass 2, astfel nu mai este necesară montarea unei folii de protecţie. Sunt multe modele high-end de smartphone-uri care nici măcar nu dispun de sticlă Gorilla.

Având o diagonală de 4,5 inci, ecranul este uşor de folosit cu o singură mână, ceea ce este un avantaj pentru mulţi utilizatori.

DESIGN. Terminalul nu iese neaparat în evidenţă prin design, însă sunt micile detalii care te vor face să apreciezi acest model. Pe partea din spate, logo-ul Motorola este pus într-o mică adâncitură. Atunci când ai telefonul în mână, vârful degetului arătător se aşează în acea adâncitură, oferind o senzaţie plăcută şi o priză mai bună. Marginile telefonului sunt „curate”, în lipsa sloturilor externe pentru cartelă microSIM şi card microSD (pentru care suportul lipseşte din păcate). Cartela se introduce în interior, după scoaterea capacului din spate. Acesta nu este însă un avantaj prea mare, deoarece bateria nu poate fi scoasă şi schimbată de către utilizator.

Carcasa este realizată din plastic de calitate, mat în cazul modelului negru. Capacul din spate poate fi schimbat cu unul de altă culoare. Mai sunt disponibile 19 nuanţe, printre care alb, galben, roşu şi verde. Aceste carcase sunt acoperite cu o suprafaţă care respinde apa, aşa că terminalul rezistă la ploi slabe sau când este stropit cu apă, însă nu sub apă.

Lipsa slotului pentru card microSD este o problemă mare la modelul cu capacitate de stocare internă de 8 GB. Din această capacitate, sunt disponibili pentru utilizator circa 5,52 GB. Restul spaţiului este ocupat de sistemul de operare. Pentru un utilizator ca mine, aceasta este o problemă. Pe smartphone-ul personal am peste 4 GB de muzică. Dacă aş transfera muzica pe Moto G de 8 GB, mi-ar rămâne disponibilă o capacitate de stocare de doar un 1 GB şi ceva.

Există, însă, şi o versiune cu capacitate de stocare internă de 16 GB, dar aceasta este semnificativ mai scumpă.

Pe marginea de sus avem slotul audio universal de 3,5 mm. Pe partea din dreapta sunt poziţionate butoanele de On/Off şi Volum, iar pe marginea de jos slotul microUSB şi gaura microfonului.

PERFORMANŢĂ. Aici avem parte de o altă surpriză plăcută. Moto G dispune de procesor quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz şi de o memorie RAM de 1 GB. Deşi rulează ultima versiune de Android, Moto G se mişcă excelent. În cele câteva zile de utilizare nu am întâlnit erori şi nici lag. Deşi este semnificativ mai ieftin (~860 de lei versiunea cu capacitate de stocare de 8 GB), acest model este mai puternic decât Samsung Galaxy S4 Mini (~1.300 de lei) şi HTC One Mini (~1.400 de lei), care au procesoare dual-core.

Terminalul nu dispune de conectivitate 4G şi nici de NFC. Tehnologia HSDPA (3G) de pe Moto G permite viteze maxime de descărcare a datelor de 21 Mbps.

SISTEMUL DE OPERARE. Vestea bună este că Moto G rulează o versiune „curată” de Android 4.4, pe care o găsim de obicei pe smartphone-urile Google Nexus. Nu există bloatware Motorola. Vine preinstalată o singură aplicaţie dezvoltată de companie, utilă, pentru migrarea datelor - Motorola Migrate.

Utilizatorul are la dispoziţie cinci ecrane Home şi nu poate adăuga mai multe sau şterge din ele. Cei care nu sunt mulţumiţi cu această interfaţă, pot instala un alt launcher din magazinul virtual de aplicaţii Google Play. Recomand Nova Launcher sau ADW.Launcher - ambele oferă foarte multe opţiuni de personalizare.

BATERIA. Are o capacitate de 2.070 de mAh şi oferă o autonomie de 24 de ore în regim de utilizare uşoară (puţin Facebook, e-mail, câteva mesaje, apeluri ş.a.) şi cu telefonul conectat permanent la Sony SmartWatch 2. În regim de utilizare normală, te poţi baza pe baterie timp de 12 ore fără probleme.

CAMERA. Este decentă pentru senzorul de 5 MP pe care îl are şi dispune de LED Flash. Motorola nu a excelat niciodată pe segmentul de camere, însă cea de pe acest model este comparabilă cu cea de 5 MP de pe Samsung Galaxy Trend Plus, dar mult sub cea de 8 MP de pe Galaxy S4 Mini. În condiţii dificile (interior, semiîntuneric, lumină din faţă ş.a.) imaginile realizate cu Moto G ies pixelate, şterse, iar focusul pe obiecte se face greu.

Imagine de interior (lumină artificială) realizată cu Samsung Galaxy Trend Plus (setări implicite) - Click pe imagine pentru dimensiunea completă

Imagine de interior (lumină artificială) realizată cu Moto G (setări implicite) - Click pe imagine pentru dimensiunea completă

Camera poate înregistra video la calitate HD Ready (720p), însă şi aici ne lovim de problema focusului greoi atunci când ne apropiem de un obiect. Nu există opţiune de refocus manual.

SPECIFICAŢIILE PRINCIPALE:

Sistem de operare: Android 4.4 KitKat

Ecran: HD Ready, IPS, diagonală de 4,5 inci, rezoluţie 1.280 x 720 pixeli (densitate 326 ppi)

Procesor: quad-core Snapdragon 400 de 1,2 GHz

RAM: 1 GB

Capacitate de stocare internă: 8/16 GB (fără slot pentru card microSD)

Cameră: 5 MP cu LED Flash, plus frontală de 1,3 MP

Baterie: 2.070 mAh

NE PLACE:

- Unul din cele mai bune raporturi calitate/preţ pe segmentul de smartphone-uri Android

- Rulează ultima versiune de Android: 4.4 KitKat

- Sistemul de operare este o versiune curată de Android, fără bloatware şi interfaţă modificată

- Dispune de ecran IPS HD de calitate

- Procesorul quad-core de 1,2 GHz

- Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3

- Capacul din spate poate fi schimbat cu unul de altă culoare

NU NE PLACE:

- Camera de 5 MP

- Nu dispune de slot pentru card microSD, o problemă mare pentru modelul cu capacitate de stocare de 8 GB

Citește și: