Adrian POPA
8095 vizualizări 16 apr 2013

Cele mai multe dintre companiile IT mari din România au ales nordul Bucureştiului pentru spaţii de birouri şi sedii. În zone precum Dimitrie Pompeiu, Floreasca, Aviaţiei sau Casa Presei Libere, este o concentraţie mare de nume cunoscute, printre care se numără IBM, SAP, Sony, HP sau Oracle. Însă vestul Capitalei vine puternic din urmă.

De ce s-au dus majoritatea companiilor din sectorul tenologic în Nord? Un prim răspuns ar fi: pentru că acolo sunt mai multe parcuri de business. Însă lucrurile s-ar putea schimba în viitor, iar Bucureştiul să aibă doi poli tehnologici, deoarece vestul - cu ieşire rapidă la autostrada A1 - este tot mai atractiv pentru companiile din sector. 

Vest vs. nord

Între cele două zone recunoscute pentru parcurile de business, nord şi vest, există o competiţie acerbă pentru atragerea de companii IT şi tehnologice, pe care o arată şi datele. Potrivit companiei care oferă servicii imobiliare ESOP Consulting, balanţa a înclinat în ultimii ani diferit în funcţie de proiectele care s-au livrat pe piaţa şi gradul lor de atractivitate. Deşi nordul domină când vine vorba de companiile IT mari găzduite, vestul recuperează teren.

"În 2012, lupta a fost câştigată de centru-nord plus nord, cu o suprafaţă totală de 50.036 mp în centru-nord, plus încă 7.384 mp în nord închiriaţi de companii din sectorul tehnologic, în timp ce în centru-vest au fost închiriaţi 32.184 mp, plus în vest 12.003 mp. În 2012, la înclinarea balanţei spre centru-nord plus nord a contribuit tranzacţia Oracle, de 20.000 mp", a declarat, pentru gândul, Maria Neda, PR&Media Coordinator la ESOP Consulting.

În primul trimestru din 2013, zona de vest a Capitalei a câştigat teren la IT&C. Siemens şi-a reînnoit un contract de 5.000 mp în West Gate, unde începe să se contureze un important pol IT. Mai mult, Cosmote România a închiriat un spaţiu în Sema Parc. În total, în centru-vest plus vest firmele IT&C au semnat contracte în primul trimestru din 2013 care totalizează 8.990 mp, nordul înregistrând un nivel mult mai redus.

"Competiţia rămâne deschisă până la sfârşitul anului şi este posibil ca proiecte noi în curs de construcţie să încline balanţa în oricare din părţi: în Vest prin Green Gate, Anchor Group sau Sema Parc etapa 2 şi în Nord prin Hermes Business Campus, Skanska Green Court sau Floreasca Park", mai spune Neda.

Ce iau în calcul companiile când optează pentru un parc

"De obicei, clienţii sunt interesaţi de facilităţi - generatoare de electricitate de urgenţă, cablări ş.a. - atunci când optează pentru un spaţiu de birouri şi merg la cei care le oferă totul la cheie", potrivit Mariei Neda. "Uneori, este de ajuns să vină o companie din domeniu pentru ca apoi să fie urmată şi de altele". Nu este ceva neobişnuit ca o companie să se mute dacă găseşte condiţii mai avantajoase într-un alt parc. 

Unde au sediul marile companii tehnologice din România

IBM - Şoseaua Bucureşti - Ploieşti Nr. 1A

Sony România - Şoseaua Bucureşti - Ploieşti Nr. 1A

Dell Romania - Blvd. Dimitrie Pompei Nr. 10A

Microsoft România - Piaţa Presei Libere Nr. 3-5

Oracle România - Calea Floreasca, Nr. 169A 

Xerox România - Calea Floreasca, Nr. 169A

Gecad - Blvd. Dimitrie Pompei, Nr. 10A

Google România - Bulevardul Aviatorilor, Nr. 43

HP - Fabrica de Glucoză, Nr. 5

Cosmote România - Splaiul Independenţei, Nr. 319

ENEA - Splaiul Independenţei, Nr. 319

Industria IT din România, pe scurt

În a doua parte a anului trecut, angajaţii din IT câştigau, în medie, 780 de euro net pe lună. Restul salariaţilor români aveau, în medie, un salariu mediu net de 318 euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În industria de IT din România lucrează circa 130.000 de persoane.

Pe lângă Bucureşti, un alt centru important pentru companiile tehnologice este Clujul. 

 

Citește și: