13183 vizualizări 5 sep 2013

LEONIDAS DA SILVA, jucătorul brazilian de fotbal care a inventat execuţia numită "foarfecă", este omagiat de Google printr-un Doodle, la 100 de ani de la naştere. În Doodle-ul pentru LEONIDAS DA SILVA, literele O, O, G, L şi E sunt înlocuite cu silueta lui LEONIDAS DA SILVA în timp ce execută o foarfecă. Fotbalistul brazilian este o legendă a fotbalului mondial, de numele său legându-se una dintre cele mai spectaculoase execuţii. Dinamic, mobil şi inventiv, Leonidas sa Silva a rămas în memoria fotbalului brazilian drept „Omul de cauciuc” sau „Diamantul negru”.

De-a lungul timpului, nenumăraţi fotbalişti au încercat lovitura inventată de Leonidas. Pentru români, una dintre cele mai frumoase lovituri tip foarfecă a fost executată recent de fostul stelist Vlad Chiricheş, în meciul cu Molde (foto).

LEONIDAS DA SILVA s-a născut pe 6 septembrie 1913, la Rio de Janeiro, şi şi-a început cariera la clubul Sao Cristovao. În 1933, LEONIDAS DA SILVA s-a transferat la Penarol în Uruguay, iar după numai un an s-a întors în Brazilia, la Vasco da Gama. După ce a jucat la Cupa Mondială din 1934, LEONIDAS DA SILVA s-a transferat la Botafogo, apoi la Flamengo, încheindu-şi cariera în 1950 la Sao Paulo.

LEONIDAS DA SILVA a rămas în istorie drept "Diamantul negru" şi "Omul de cauciuc", fiind primul marcator al unui gol din foarfecă la o Cupă Mondială. LEONIDAS DA SILVA a câştigat trei campionate ale Braziliei, dar s-a făcut remarcat şi ca un luptător împotriva prejudecăţilor şi a rasismului, fiind unul dintre primii jucători de culoare ai clubului Flamengo.

LEONIDAS DA SILVA este considerat inventatorul "foarfecii", lovitură pe care a transformat-o în gol în mai multe rânduri, inclusiv într-un meci contra lui Juventus, încheiat 8-0 pentru echipa sa. La vremea respectivă, "foarfeca" inventată de LEONIDAS DA SILVA a căpătat din ce în ce mai multă notorietate şi a început să fie folosită şi de alţi jucători.

LEONIDAS DA SILVA a jucat 19 meciuri pe echipa naţională a Braziliei, pentru care a înscris 21 de goluri. LEONIDAS DA SILVA a fost golgeterul Cupei Mondiale din 1938, cu 7 goluri. 

După retragerea din 1950, LEONIDAS DA SILVA a fost antrenor, apoi comentator. LEONIDAS DA SILVA a murit în 2004, fiind bolnav de Alzheimer.

 

Citește și: