36 vizualizări 21 iul 2014

Klaus Iohannis i-a luat faţa în sondajele liberalilor în cursa pentru Cotroceni lui Crin Antonescu, însă nu şi preşedinţia lui Victor Ponta.  Într-o confruntare în turul al doilea al prezidenţialelor cu şeful guvernului, preşedintele PNL ar fi votat de 43% dintre români, în vreme ce pentru premier optează 49%, potrivit datelor sondajului IRSOP, efectuat la cererea PNL, în perioada 10-17 iulie. Într-o astfel de variantă, 7% dintre cei intervievaţi au spus că n-ar vota cu niciunul dintre candidaţi, în vreme ce 1% au spus că nu ştiu care le va fi opţiunea.

Un tur doi în care ar intra Crin Antonescu şi Victor Ponta ar schimba dramatic datele. Premierul şi-ar adjudeca cu 53% preşedinţia, în vreme ce Antonescu ar fi votat de doar 29%. 16% dintre respondenţi susţin că nu l-ar alege nici pe Ponta, nici pe Antonescu, iar 2% nu ştiu. Premierul ar câştiga la scor şi într-o confruntare în turul al doilea cu pedelistul Cătălin Predoiu, care ar fi votat de doar 28%, în vreme ce spre Ponta s-ar îndrepta 55% dintre alegători.

Iohannis şi-ar adjudeca scaunul de preşedinte într-o confruntare cu Cristian Diaconescu de la PMP, cu scorul de 48%-24%. O astfel de formulă de tur doi îi face pe 24% dintre respondenţi  să spună că n-ar vota cu niciun candidat, iar pe 4% să declare că nu ştiu ce ar alege.

Din datele IRSOP, Klaus Iohannis mai are un ascendent asupra lui Crin Antonescu. 16% dintre cei care se declară indecişi ar putea vota cu şeful PNL în runda finală a prezidenţialelor, în vreme ce doar 1% se orientează către Antonescu.

Datele sondajului comandat de liberali pentru a-şi decide prezidenţiabilul au fost discutate duminică seară într-o şedinţă restrânsă a PNL la care însă Crin Antonescu a refuzat să participe.

„Este vorba de o întâlnire a câţiva lideri ai PNL, la care să se prezinte rezultatul sondajului pe care l-a comandat conducerea în vederea evaluării şanselor la preşedinţie. Dacă iniţial vorbeam de o analiză sociologică mai amplă decât simpla fotografie de sondaj din acest moment, am discutat de nişte formule, întrebări, a căzut acea ipoteză din lipsă de timp. Nu cred că mai trebuie să pierdem timp şi bani. Putem să facem direct delegaţia permanentă şi luând direct sondajul, să trecem la vot. Nu contest vreun sondaj. Mâine vor fi prezentate şi delegaţia va da un vot. Nu am de ce să fac analiză pe sondaje”, a spus Antonescu, într-o intervenţie la B1.

Delegaţia Permanentă a PNL va anunţa astăzi prezidenţiabilul partidului care va intra într-o măsurătoare sociologică alături de candidatul PDL, Cătălin Predoiu.

Citește și: