Una dintre cele mai cultivate legume din lume, castravetele are proprietăţi ce contribuie semnificativ la menţinerea sănătăţii organismului.

Punch.com prezintă câteva dintre beneficiile consumului de castraveţi:

1. Hidratează organismul – Compus din aproape 90% apă, castravetele ar trebui să fie un aliment nelipsit pentru cei care nu beau suficientă apă într-o zi. Acesta previne în mod eficient deshidratarea.

2. Elimină toxinele – Apa conţinută de castraveţi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, consumat în mod regulat, castravetele ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.

3. Este bogat în vitamine – Castraveţii conţin vitaminele A, B şi C, care stimulează sistemul imunitar şi conferă energie. Nutriţioniştii recomandă ca aceştia să fie nu fie curăţaţi înainte de a fi consumaţi, întrucât coja acestora conţine aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

4. „Aprovizionează” organismul cu minerale – Castraveţii sunt bogaţi în potasiu, magneziu şi silicon, motiv pentru care unele centre Spa îl folosesc în tratamentele lor.

5. Stimulează digestia şi ajută la pierderea în greutate – Castraveţii ar trebui să fie nelipsiţi din dieta celor care încearcă să piardă în greutate. Aceştia pot fi folosiţi în supe şi salate, sau combinaţi cu iaurt.

6. Reduce cearcănele – O felie rece de castraveţi aplicată pe ochii umflaţi face minuni. Asta pentru că această legumă are proprietăţi anti-inflamatorii.

7. Luptă împotriva cancerului – Castraveţii conţin secoisolariciresinol, lariciresinol şi pinoresinol, compuşi care reduc riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, la sân sau de prostată. De asemenea, contribuie la reducerea nivelului de colesterol şi, datorită conţinutului bogat în fibre, potasiu şi magneziu, ajută la reglarea tensiunii arteriale.

8. Reîmprospătează respiraţia – Sucul de castraveţi vindecă gingiile şi ajută la menţinerea sănătăţii lor. De asemenea, o felie de castravete ţinută pe cerul gurii timp de 30 de secunde ucide bacteriile din cavitatea bucală responsabile pentru respiraţia urât mirositoare.

9. Conferă strălucire părului şi unghiilor – Siliconul din compoziţia castraveţilor întăreşte părul şi unghiile, oferindu-le în acelaşi timp şi un aspect mai sănătos. De asemenea, stimulează creşterea podoabei capilare.

10. Tratează mahmureala – Pentru a evita durerea de cap de după o noapte pierdută, este bine ca înainte de culcare să mâncaţi câteva felii de castravete.

Citește și: