Laura HOLBAN
4512 vizualizări 2 iun 2011

Business Insider a adunat clipuri motivaţionale de pe YouTube pe care ar trebui să le vizioneze orice întreprinzător, fie el începător sau nu. Dintr-o listă a primelor 10 filmuleţe, veritabile lecţii de antreprenoriat, n-ar trebui să lipsească discursul lui Joseph Bower de la Harvard ori sfaturile lui Steve Jobs

1. Dezvoltă-ţi managerul din tine. Profesorul Joseph Bower de la Şcoala de Business de la Harvard vorbeşte despre importanţa formării unui CEO şi despre legăturile cu subalternii.

2. Adevărul despre ce ne motivează. Clipul este un veritabil seminar animat despre adevăratele motive pentru care muncim şi vrem să ne dezvoltăm. Desenată pe o tablă albă cu un marker, lecţia explică cum persoanele care depun muncă intelectuală şi sunt plătite tot mai bine încep să dea mai puţin randament şi mai puţină dedicare la locul de muncă.

Ideea acestui seminar se rezumă la faptul că oamenii lucrează pentru a câştiga bani, aceasta fiind o motivaţie slabă. Angajaţii vor da un randament bun la locul de muncă abia după ce răsplata financiară nu va mai fi o problemă.

3. Muhammad Yunus: "Doar ceilalţi contează". Muhammad Yunus, director al băncii Grameen din Bangladesh, vorbeşte despre succes, menţionând că acesta se atinge abia după ce antreprenorul începe să lucreze pentru a face bine altora şi nu numai pentru binele propriu.

4. Cum se împacă afacerile "eco" şi profitul. Gary Hirshberg explică cum o companie poate să fie profitabilă în timp ce se îngrijeşte de mediul înconjurător. Hirshberg este CEO al Stonyfield Farm, o companie de produse alimentare care se axează în prezent doar pe produse bio. Acesta vorbeşte despre utilizarea atentă a energiei regenerabile pentru a reduce costurile în întreaga societate, nu doar în compania sa.

5. Ideile care se răspândesc sunt câştigătoare. Antreprenorul Seth Godin ţine un discurs despre propagarea continuă a ideilor şi despre cum cele mai de succes afaceri pleacă de la cele mai simple necesităţi. Godin îşi exemplifică teoria cu unul din cele mai populare produse de pe piaţă care nu a prins deloc la public în primii 17 ani de la apariţie: pâinea feliată.

6. Cel mai bun sfat pentru orice antreprenor. Directorul companiei de încălţăminte Skechers face public secretul companiilor care au reuşit pe piaţă: persistenţa.

7. Steve Jobs, despre viaţă, şcoală şi bani. Discursul pe care l-a ţinut Steve Jobs, cofondatorul Apple, în faţa absolvenţilor de la Universitatea din Stanford este un exemplu de discurs motivaţional.

8. Câteva mişcări "mai puţin intelectuale" pentru eficienţă la birou. Unul dintre aceste clipuri se referă la bunăstarea angajaţilor, strict la partea fizică.

Studii recente au arătat că multe ore petrecute pe scaun, la birou, nu sunt benefice pentru sănătatea unei persoane. Acest clip sugerează câteva mişcări de yoga menite să îi învioreze pe angajaţii de după monitoare şi să îi facă mai eficienţi pe parcursul zilei.

9. O imagine bună, în doar câteva secunde. Kathy McAfee, antreprenor şi expert în discursuri publice, vorbeşte despre cum să îţi cucereşti publicul de la primele secunde. McAfee îi sfătuieşte pe antreprenori să nu facă mare caz pe propriul lor succes şi să se concentreze pe formula "bună, mă numesc ... şi sunt aici ca să vă ajut cu ..."

10. "Trebuie să te pricepi să îţi alegi cei mai buni oameni ca să îţi conducă afacerea" - Richard Branson. Acest clip de 3 minute cuprinde un colaj de citate ale celor mai bogaţi oameni ai lumii despre alegeri, afaceri, instincte şi oameni.

Citește și: